Zöldség-Gyümölcs

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

Syngenta Blog

Ha a városi zöldterületek 10 százalékát kertté alakítanák, akkor az a helyi lakosság 15 százalékát láthatná el zöldségekkel és gyümölcsökkel, állapította meg a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja, akik a Nature Food magazinban tették közzé eredményeiket.

A tudósok a lokális városi kertészetekben rejlő lehetőséget vizsgálva először műholdfelvételek alapján térképezték fel a zöldövezeteket Sheffield területén. A parkok, kertek, útmenti szegélyek és erdők a város 45 százalékát fedik le. Ez az arány egyébként hasonló az Egyesült Királyság többi városához.

Ebből 38 százalékot tesznek ki a házak kertjei, ahol azonnali lehetőség nyílna élelmiszernövények termesztésére.

A kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával számításaik szerint 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget. Legjobb esetben pedig akár fejenként csaknem 100 négyzetméternyi kertet is meg lehetne nyitni, ez négyszerese lenne a jelenlegi brit átlagnak.

Az Egyesült Királyságban a gyümölcsök mindössze 16, a zöldségek 53 százaléka terem belföldön, a többit importálják, így a kutatók szerint ez a lépés jelentősen javíthatná az ország élelmezésbiztonságát.

A teljes paradicsomszükséglet 86 százaléka külföldről érkezik. Ezért a tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a talajnélküli – hidropónikus, aquaponiás – megoldások milyen lehetőséget teremtenének. A sheffieldi lapos háztetők összesen 32 hektárnyi területet fednek le, így akár ezek is hozzájárulhatnának a városi termesztéshez.

Dr. Jill Edmondson, a Sheffieldi Egyetem környezettudósa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta: “még a rendelkezésre álló földterület kis százalékának megművelése is javítaná a városi lakosság egészségét, egészségesebbé tenné a város környezetét és elősegíthetné a biztonságosabb élelmiszerrendszer kiépítését.”

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Támadnak a csigák! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 7. 07:10

A minden hőmérsékleti rekordot megdöntő február után ugyan kissé csökken a nappali és éjszakai hőmérséklet, de továbbra is melegebb várható a március elején megszokottnál.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erős a levéltetű-invázió, rajzik az almamoly

2023. május 31. 09:16

Külön ki kell emelni a levéltetű fajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint.

AM: modernizálni kell a kertészeti ágazatot

2022. december 9. 09:12

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.