Ha a városi zöldterületek 10 százalékát kertté alakítanák, akkor az a helyi lakosság 15 százalékát láthatná el zöldségekkel és gyümölcsökkel, állapította meg a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja, akik a Nature Food magazinban tették közzé eredményeiket.
A tudósok a lokális városi kertészetekben rejlő lehetőséget vizsgálva először műholdfelvételek alapján térképezték fel a zöldövezeteket Sheffield területén. A parkok, kertek, útmenti szegélyek és erdők a város 45 százalékát fedik le. Ez az arány egyébként hasonló az Egyesült Királyság többi városához.
Ebből 38 százalékot tesznek ki a házak kertjei, ahol azonnali lehetőség nyílna élelmiszernövények termesztésére.
A kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával számításaik szerint 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget. Legjobb esetben pedig akár fejenként csaknem 100 négyzetméternyi kertet is meg lehetne nyitni, ez négyszerese lenne a jelenlegi brit átlagnak.
Az Egyesült Királyságban a gyümölcsök mindössze 16, a zöldségek 53 százaléka terem belföldön, a többit importálják, így a kutatók szerint ez a lépés jelentősen javíthatná az ország élelmezésbiztonságát.
A teljes paradicsomszükséglet 86 százaléka külföldről érkezik. Ezért a tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a talajnélküli – hidropónikus, aquaponiás – megoldások milyen lehetőséget teremtenének. A sheffieldi lapos háztetők összesen 32 hektárnyi területet fednek le, így akár ezek is hozzájárulhatnának a városi termesztéshez.
Dr. Jill Edmondson, a Sheffieldi Egyetem környezettudósa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta: “még a rendelkezésre álló földterület kis százalékának megművelése is javítaná a városi lakosság egészségét, egészségesebbé tenné a város környezetét és elősegíthetné a biztonságosabb élelmiszerrendszer kiépítését.”