19℃ 11℃
május 20. Bernát, Bernardin, Felícia
Zöldség-Gyümölcs

Nőtt a hazai gombatermesztés

Agrofórum Online

A magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról csaknem 30 ezer tonnára nőtt 2016-ra; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn.

A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv, a laskagomba jellemzően frissáruként kerül a fogyasztókhoz. Frissáruként még alapvetően shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható, de arányuk nem jelentős.
   
Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat – közölte a NAK.
   
Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat.
   
A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben a pincék helyett a modern, épített gombatermesztő házakba tevődik át a termesztés.
   
Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Budapest és Kecskemét a legnagyobb termőhely. Termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, míg korábban ilyenkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek. Laskagombából Németországba megy a legtöbb – derül ki a kamara közleményéből.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Hogy járjak el, ha hervad a paradicsom és a paprika a fóliasátorban?

2023. november 16. 04:38

Fóliasátorban több paprika- és paradicsomnövény is elhervadt, kipusztult. Rovart nem láttam sem a növények szárán, sem a gyökereiken. Egyiknek az üreges szárában belül fekete, kemény képződményeket találtam. Hogyan járjak el, mivel kezeljem ezeket a beteg növényeket? Felléphet-e tavasszal újra ott a betegség?

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

Egyszerre fertőzi a borsót a lisztharmat és a rozsda! - Mit tehetünk?

Gy. Rozália kérdése: Szennyes fehér bevonat van a borsó levelén. Megfogtam, hogy megnézzem és vörös lett az ujjam hegye. Mitől?

„Növelni kellene a gomba árát” - A magyar csiperke és laskagomba termesztése Ócsán

2019. április 12. 06:34

A dinamikusan fejlődő Bio-Fungi Kft. 2008 májusában váltott a polcos, holland típusú termesztési módszerre, előtte pincében, zsákos technológiával dolgoztak.

Zöldség Képgaléria Videó