Zöldség-Gyümölcs

Nőtt a hazai gombatermesztés

Agrofórum Online

A magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról csaknem 30 ezer tonnára nőtt 2016-ra; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn.

A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv, a laskagomba jellemzően frissáruként kerül a fogyasztókhoz. Frissáruként még alapvetően shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható, de arányuk nem jelentős.
   
Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat – közölte a NAK.
   
Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat.
   
A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben a pincék helyett a modern, épített gombatermesztő házakba tevődik át a termesztés.
   
Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Budapest és Kecskemét a legnagyobb termőhely. Termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, míg korábban ilyenkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek. Laskagombából Németországba megy a legtöbb – derül ki a kamara közleményéből.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Milyen gomba károsítja a fák törzsét?

2020. január 10. 05:38

H. Mihály kérdése: Fák törzsén fehér színű gombákat figyeltem meg. Mit tehetünk a gomba megtelepedése ellen?

Mitől lesz a hónapos retek fehér színű belseje szürke foltos?

2023. március 29. 10:38

Szeretném tudni, mitől lesz a hónapos retek egyébként fehér színű belseje szürke foltos? Nem puha, nem fakó, nem hibás a külseje, csak felvágva derül ki, hogy foltos. Ehető, fogyasztható így is?

Téli lemosó permetezés: Mikor és mivel végezzük?

2023. október 23. 04:36

Mikor és mivel javasolják a téli lemosó permetezést házikertekben? Néhány gyümölcsfám van, pár tő szőlőm és néhány díszbokrom. Egyféle permetszert szeretnék csak használni, egyszerűsítve a munkát.

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

2019. február 22. 08:01

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?