Zöldség-Gyümölcs

Panasonic CO₂-es hűtős rendszer: precíz hőmérséklet-szabályozás a gombatárolásnál

Panasonic

A gomba nagykereskedők számára nem csupán hazánkban, hanem például Franciaországban is folyamatos kihívás, hogy biztosítsák a tárolóhelyiségekben azt a megfelelő hőmérsékletet, ami frissen tartja az árut, amíg az eljut a kiskereskedőkhöz és a vásárlókhoz. Egy franciaországi nagykereskedő – Extracèpes – 2020-ban teljesen felújította tárolóját, ahol két hűtőkamra is helyet kapott. Ezekben a gombák számára ideális hőmérsékletet 14 darab Panasonic CO₂ kondenzációs egységgel ellátott rendszer biztosítja. A projekt esetében a gépek teljes hűtési kapacitása 110 kW és a +8 és -20 °C fok közötti hőmérséklet biztosítására lettek kiválasztva.

A berendezések feladata, hogy folyamatosan biztosítsák a tároláshoz szükséges hőmérsékletet a két hűtőkamrában. “Mivel a gombák raktározásához nagyon pontos hőmérséklet-szabályzásra van szükség, ezért mindenképpen olyan gyártó megoldását kereste a cég, amely kiváló minőségű eszközöket kínál, hűtési megoldásaival az élen jár és hosszú távú garanciát biztosít a működtetéshez. Így esett a választás a Panasonicra. A 744 m² és 312 m² tárolót összesen 14 különálló 8 kW-os kondenzációs egységünk hűti” – mondta el Edouard Chalhoub, a Panasonic franciaországi tanácsadója.

A kisebb raktár hűtésének ellátásához öt Panasonic 10HP (10 lóerő) teljesítményű transzkritikus CO₂-es kondenzációs egységet telepítettek, míg a nagyobbhoz kilencet. A telepítés időszaka pont nyárra esett, ami kritikus évszak, egyrészt a tárolási hőmérséklet biztosítása miatt, másrészt pedig a kereslet is ebben az időszakban a legnagyobb a gombák iránt. A hűtőberendezések ilyenkor teljes kapacitással működnek, ellentétben a téli időszakkal, amikor az egységek fele ki van kapcsolva.

A készülékek hatékony, fenntartható és környezetbarát hűtést biztosítanak köszönhetően a természetes hűtőközegnek, a CO₂-nek. A Panasonic több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a CO₂-hűtés terén, mely technológiának környezetre gyakorolt hatása rendkívül alacsony, a hagyományos rendszerekhez viszonyítva pedig éppen az a másik nagy előnye, hogy esetükben nincs szükség költséges szivárgás-ellenőrzésre. A kondenzációs egységek lelke az a kétfokozatú CO₂-kompresszor, melyet a Panasonic fejlesztett ki, és ami a biztonságos üzem mellett tovább javítja a gépek és ezáltal a kialakított hűtési rendszerek energiahatékonyságát.

A 14 készüléket az épület háta mögé telepítették, a rendszereket külön hűtőkörökre osztották és nem egy központilag kialakított hűtőkörön üzemelnek. Ez a kiépítési megoldás nagyobb üzembiztonságot is jelent a megrendelő számára az egy központi hűtőkörös kialakítással szemben. Jelenleg a Panasonic az egyik meghatározó gyártó, amely transzkritikus CO₂-egységekkel végez ilyen jellegű ipari hűtést. A rendszerek a kompakt kialakítású kondenzációs egységek miatt, a szükséges szaktudás elsajátítását követően, egyszerűen telepíthetőek és üzembehelyezhetőek. A CO₂, természetes hűtőközegnek köszönhetően nincs szükség hűtőközegkezelési szabályzatra, nyilvántartásra és állandó szivárgás-ellenőrzésre sem. Az erre kiképzett üzemeltető szakszerviz nélkül képes elvégezni a „megelőző” karbantartás egy részét az elpárologtató és a kondenzátor felületek tisztításával, így költséghatékonyabb a működtetés.

A Panasonic CO₂-es kereskedelmi hűtős rendszerek a piacon kapható valamennyi jelentős felügyeleti rendszerrel összekapcsolhatók, montírozhatók és üzemeltethetők. A Panasonic széles termékválasztéka lehetőséget biztosít, hogy az egészen kicsi (3,7 kW) és nagy (több 100 kW) hűtési igényű hűtőkamrák, hűtőbútorok esetén is használható legyen ez az innovatív technológia. A széles elpárolgási hőmérséklet (-45 °C~-5 °C) segítségével, a hűtőkamrában vagy a hűtőbútorban +8 °C és -20 °C közötti hőmérséklet érhető el megfelelő méretezés mellett. További előny, hogy a berendezések -15 °C és +43 °C közötti külső hőmérséklet tartományban biztonságosan ellátják feladatukat.

További információért látogasson el www.aircon.panasonic.eu weboldalra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását?

2022. november 15. 04:36

Kertemből származó almám, körtém és birseim vannak rekeszekben betárolva a pincében. Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását? Ha igen, hogyan?

A kukorica az éghajlatváltozás tükrében

2018. december 31. 05:36

Az éghajlatváltozás már hazánkban is érezhető jelenség. A kukorica termesztése szempontjából a hőmérséklet emelkedését akár pozitív hatásnak is elkönyvelhetnénk, ugyanakkor a csapadék szélsőséges eloszlása, a hőhullámok és aszályos időszakok gyakoribb megjelenése már árnyalja ezt a képet.

Hány fokon kell csíráztatni a zöldségnövények magjait?

2025. február 26. 04:38

Hamarosan kezdődik a kertészkedési szezon. Szeretném megtudni, hogy hány Celsius-fokon kell csíráztatni a különböző zöldségnövények magjait?

Télen is van feladatunk a komposzttal?

2023. január 30. 04:39

Érdemes-e foglalkozni a téli hónapokban is a komposzttal, kell-e ilyenkor is lazítani? Dolgozik a komposzt télen is?