Zöldség-Gyümölcs

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

Agrofórum Online

A paradicsompürében lévő paradicsomok tényleg Olaszországból származnak, ahogy az egyes tubusokon lévő feliratokon szerepel?

A német ZDF és a brit BBC közszolgálati televíziók kutatása szerint egy részük kényszermunkával készülhet Kínában.

Összesen húsz tubus német szupermarketekből származó paradicsompürét teszteltek egy speciális laboratóriumban. Az eredmény: hat Kínából származó paradicsomot tartalmazott, bár néhányan azt állították, hogy a tartalom 100 százalékban olasz paradicsomból állt.

Kína tagadja a kényszermunkára vonatkozó vádakat

A Kínában termelt paradicsom az egyik legolcsóbb a világon. A legtöbb kínai paradicsom, amelyet feldolgoznak, például paradicsompürévé, Hszincsiang autonóm régiójából származik. Itt az ideális éghajlati feltételek biztosítottak a termesztésükhöz. A régiót azzal is gyanúsítják, hogy az ujgur kisebbség tagjai kényszermunkát végeznek a szántóföldeken.

A kínai kormány a két tévétársaság vizsgálatára válaszul tagadta a felmerült vádakat, hogy embereket kényszerítenének arra, hogy a paradicsomiparban dolgozzanak, és azt állítja, hogy a munkavállalói jogokat törvényileg védik. Peking szerint az ENSZ azon állításai, miszerint a régióban élő ujgurokat és más kisebbségeket kínzásnak és bántalmazásnak vetették alá, „dezinformáción” és „hazugságon” alapultak.

36 millió kilogramm paradicsompüré

A BBC egy évet töltött a fuvarozási adatok kiértékelésével, és felfedezte, hogy a feldolgozott paradicsom milyen útvonalon érkezik Kínából Európába. A fő útvonal Hszincsiangból, Kazahsztánon és Azerbajdzsánon keresztül vasúton vezet Grúziába, majd onnan hajóval Olaszországba.

Egy céget különösen figyeltek, és állítólag többször is kapott feldolgozott paradicsomot Kínából. Ez az Antonio Petti, amely egy nagy olaszországi paradicsomfeldolgozó csoport tagja. A fuvarozási adatok szerint 36 millió kilogramm paradicsompürét szállítottak oda 2020 és 2023 között a kínai Hszincsiang Guannong cég és leányvállalatai.

Saját márkás termékek

A Petti Csoport saját márkanév alatt állít elő paradicsomtermékeket, de a szupermarketek saját márkásként is árulják Európa-szerte. Egy jó hírű ausztrál szaklaboratóriumban végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a német és brit szupermarketekben vásárolt 64 paradicsompüréből 17 kínai paradicsomot tartalmazott. Ebből a Pettitől tíz származott.

Dario Sarmadi, a Food Watch fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa szerint a fogyasztók elvárják, hogy a „100 százalékban olasz” feliratú, országzászlókkal reklámozott termékből legalább a fő összetevő Olaszországból származzon. „Ha ez nem így van, akkor a fogyasztók megtévesztéséről kell beszélnünk” – tette hozzá.

A szupermarketek saját kutatásokat végeznek

A szupermarketek reagáltak a vádakra. Nagyon komolyan vették és lefolytatták saját vizsgálataikat. Nem találtak bizonyítékot a kínai paradicsomra – írta honlapján a ZDF. Néhányan még a laboratóriumi vizsgálati módszereket is megkérdőjelezték.

A Petti cég közölte, hogy a jövőben nem importál paradicsomot Kínából. Ezenkívül „fokozni fogja a beszállítók ellenőrzését az emberi és munkajogi körülmények biztosítása érdekében”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

2021. május 19. 09:37

A Cultilene kőzetgyapot lehetővé teszi a víznek és az EC értékének könnyű szabályozását a gyökérzónában, továbbá piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Miért nem válik pirossá a paradicsomom? 7 lehetséges ok

2023. augusztus 31. 15:40

Sok kertész bajlódik azzal, hogy az elvetett paradicsomja, vagy a nagy gondossággal felnevelt palántáin termő paradicsomok egyszerűen nem lesznek kellően pirosak – olyanok, mint a boltban kapható társaik.

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9. 07:42

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.