Zöldség-Gyümölcs

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

Agrofórum Online

A paradicsompürében lévő paradicsomok tényleg Olaszországból származnak, ahogy az egyes tubusokon lévő feliratokon szerepel?

A német ZDF és a brit BBC közszolgálati televíziók kutatása szerint egy részük kényszermunkával készülhet Kínában.

Összesen húsz tubus német szupermarketekből származó paradicsompürét teszteltek egy speciális laboratóriumban. Az eredmény: hat Kínából származó paradicsomot tartalmazott, bár néhányan azt állították, hogy a tartalom 100 százalékban olasz paradicsomból állt.

Kína tagadja a kényszermunkára vonatkozó vádakat

A Kínában termelt paradicsom az egyik legolcsóbb a világon. A legtöbb kínai paradicsom, amelyet feldolgoznak, például paradicsompürévé, Hszincsiang autonóm régiójából származik. Itt az ideális éghajlati feltételek biztosítottak a termesztésükhöz. A régiót azzal is gyanúsítják, hogy az ujgur kisebbség tagjai kényszermunkát végeznek a szántóföldeken.

A kínai kormány a két tévétársaság vizsgálatára válaszul tagadta a felmerült vádakat, hogy embereket kényszerítenének arra, hogy a paradicsomiparban dolgozzanak, és azt állítja, hogy a munkavállalói jogokat törvényileg védik. Peking szerint az ENSZ azon állításai, miszerint a régióban élő ujgurokat és más kisebbségeket kínzásnak és bántalmazásnak vetették alá, „dezinformáción” és „hazugságon” alapultak.

36 millió kilogramm paradicsompüré

A BBC egy évet töltött a fuvarozási adatok kiértékelésével, és felfedezte, hogy a feldolgozott paradicsom milyen útvonalon érkezik Kínából Európába. A fő útvonal Hszincsiangból, Kazahsztánon és Azerbajdzsánon keresztül vasúton vezet Grúziába, majd onnan hajóval Olaszországba.

Egy céget különösen figyeltek, és állítólag többször is kapott feldolgozott paradicsomot Kínából. Ez az Antonio Petti, amely egy nagy olaszországi paradicsomfeldolgozó csoport tagja. A fuvarozási adatok szerint 36 millió kilogramm paradicsompürét szállítottak oda 2020 és 2023 között a kínai Hszincsiang Guannong cég és leányvállalatai.

Saját márkás termékek

A Petti Csoport saját márkanév alatt állít elő paradicsomtermékeket, de a szupermarketek saját márkásként is árulják Európa-szerte. Egy jó hírű ausztrál szaklaboratóriumban végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a német és brit szupermarketekben vásárolt 64 paradicsompüréből 17 kínai paradicsomot tartalmazott. Ebből a Pettitől tíz származott.

Dario Sarmadi, a Food Watch fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa szerint a fogyasztók elvárják, hogy a „100 százalékban olasz” feliratú, országzászlókkal reklámozott termékből legalább a fő összetevő Olaszországból származzon. „Ha ez nem így van, akkor a fogyasztók megtévesztéséről kell beszélnünk” – tette hozzá.

A szupermarketek saját kutatásokat végeznek

A szupermarketek reagáltak a vádakra. Nagyon komolyan vették és lefolytatták saját vizsgálataikat. Nem találtak bizonyítékot a kínai paradicsomra – írta honlapján a ZDF. Néhányan még a laboratóriumi vizsgálati módszereket is megkérdőjelezték.

A Petti cég közölte, hogy a jövőben nem importál paradicsomot Kínából. Ezenkívül „fokozni fogja a beszállítók ellenőrzését az emberi és munkajogi körülmények biztosítása érdekében”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15. 04:37

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.

Mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?

2022. szeptember 10. 04:37

A véleményüket kérném arról, hogy mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?