Zöldség-Gyümölcs

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

Agrofórum Online

A paradicsompürében lévő paradicsomok tényleg Olaszországból származnak, ahogy az egyes tubusokon lévő feliratokon szerepel?

A német ZDF és a brit BBC közszolgálati televíziók kutatása szerint egy részük kényszermunkával készülhet Kínában.

Összesen húsz tubus német szupermarketekből származó paradicsompürét teszteltek egy speciális laboratóriumban. Az eredmény: hat Kínából származó paradicsomot tartalmazott, bár néhányan azt állították, hogy a tartalom 100 százalékban olasz paradicsomból állt.

Kína tagadja a kényszermunkára vonatkozó vádakat

A Kínában termelt paradicsom az egyik legolcsóbb a világon. A legtöbb kínai paradicsom, amelyet feldolgoznak, például paradicsompürévé, Hszincsiang autonóm régiójából származik. Itt az ideális éghajlati feltételek biztosítottak a termesztésükhöz. A régiót azzal is gyanúsítják, hogy az ujgur kisebbség tagjai kényszermunkát végeznek a szántóföldeken.

A kínai kormány a két tévétársaság vizsgálatára válaszul tagadta a felmerült vádakat, hogy embereket kényszerítenének arra, hogy a paradicsomiparban dolgozzanak, és azt állítja, hogy a munkavállalói jogokat törvényileg védik. Peking szerint az ENSZ azon állításai, miszerint a régióban élő ujgurokat és más kisebbségeket kínzásnak és bántalmazásnak vetették alá, „dezinformáción” és „hazugságon” alapultak.

36 millió kilogramm paradicsompüré

A BBC egy évet töltött a fuvarozási adatok kiértékelésével, és felfedezte, hogy a feldolgozott paradicsom milyen útvonalon érkezik Kínából Európába. A fő útvonal Hszincsiangból, Kazahsztánon és Azerbajdzsánon keresztül vasúton vezet Grúziába, majd onnan hajóval Olaszországba.

Egy céget különösen figyeltek, és állítólag többször is kapott feldolgozott paradicsomot Kínából. Ez az Antonio Petti, amely egy nagy olaszországi paradicsomfeldolgozó csoport tagja. A fuvarozási adatok szerint 36 millió kilogramm paradicsompürét szállítottak oda 2020 és 2023 között a kínai Hszincsiang Guannong cég és leányvállalatai.

Saját márkás termékek

A Petti Csoport saját márkanév alatt állít elő paradicsomtermékeket, de a szupermarketek saját márkásként is árulják Európa-szerte. Egy jó hírű ausztrál szaklaboratóriumban végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a német és brit szupermarketekben vásárolt 64 paradicsompüréből 17 kínai paradicsomot tartalmazott. Ebből a Pettitől tíz származott.

Dario Sarmadi, a Food Watch fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa szerint a fogyasztók elvárják, hogy a „100 százalékban olasz” feliratú, országzászlókkal reklámozott termékből legalább a fő összetevő Olaszországból származzon. „Ha ez nem így van, akkor a fogyasztók megtévesztéséről kell beszélnünk” – tette hozzá.

A szupermarketek saját kutatásokat végeznek

A szupermarketek reagáltak a vádakra. Nagyon komolyan vették és lefolytatták saját vizsgálataikat. Nem találtak bizonyítékot a kínai paradicsomra – írta honlapján a ZDF. Néhányan még a laboratóriumi vizsgálati módszereket is megkérdőjelezték.

A Petti cég közölte, hogy a jövőben nem importál paradicsomot Kínából. Ezenkívül „fokozni fogja a beszállítók ellenőrzését az emberi és munkajogi körülmények biztosítása érdekében”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

A növénygenetikus felfedezte, hogy mi befolyásolja a paradicsom alakját

2023. május 28. 09:06

A paradicsom alakja fontosabb, mint azt sokan gondolnánk. Míg egyes nemesítési módszerek a betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a nagyobb terméshozamra vagy a szárazságtűrésre összpontosítanak, Esther van der Knaap, a Georgiai Egyetem növénygenetikusa a kutatócsoportjával egy lépéssel közelebb került a paradicsom termésének alakját szabályozó fehérjekapcsolatok feltárásához.

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

2024. február 20. 16:10

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.