Zöldség-Gyümölcs

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

Syngenta Blog

Az új kutatások arra utalnak, hogy a narancs, a szőlő, a sárgarépa és a fejeskáposzta olyan rákellenes vegyületeket tartalmazhat, amelyek nagyon hasonlítanak az engedélyezett gyógyszerekben használt vegyületekre – írta a The Times.

Az Imperial College London kutatói által írt tanulmány megállapította, hogy a gyümölcsökben és zöldségben található több mint 7 900 molekulából 110 hatásos a daganatok ellen. Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Az onkol.hu, az Országos Onkológia Intézet szakportálja szerint az összes flavonoid mennyiségét illetően a zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller egyes részei és a különböző lencsefajták bizonyultak a leggazdagabb forrásnak. A gyümölcsök közül jelentős flavonoid források a bogyósok: eper, málna, feketeszeder, áfonya. A száraz héjasok között pedig a dió büszkélkedhet magas flavonoid koncentrációval.

Napjainkban a flavonoidok és az egyéb polifenolos vegyületek egyre inkább a tudományos kutatások előterébe kerülnek. Számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, melyek jelenlegi ismereteink szerint főleg preventív hatásúak. Ezek közül a legjelentősebb antioxidáns hatásuk. Ennek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek, az oxidációs folyamatok lassításán keresztül. A flavonoidok, az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és C-vitamin élettani hatását fokozhatják, emellett immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ezért antikarcinogén vegyületeknek is nevezik őket.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása során a hámozással, a hőkezeléssel a flavonoid tartalom jelentősen csökken. Jóllehet a flavonoidok relatíve stabil vegyületek, a hőre, az oxigénre és az enyhe pH-változásra nem érzékenyek, a különböző konyhatechnikai eljárások azonban veszteséget eredményezhetnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Drágulást és termés kiesést eredményezhet az aszály

2019. április 3. 13:33

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

70 ezer idénymunkást vár a brit mezőgazdaság

2020. május 20. 09:33

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt - mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.