Zöldség-Gyümölcs

Sikerágazat a csemegekukorica-termesztés itthon

Magyar Idők

A világ élvonalában van a magyar csemegekukorica-termesztés.

Az ipari felhasználásra szánt terményből évente 5-600 ezer tonna kerül le az egyébként erősen gépesített, korszerű technológiával felszerelt területekről. Emellett a közvetlen fogyasztásra szánt csöves kukoricával is jól állunk, a teljes hazai piacot magyar termelők látják el, így a strandokon és az áruházakban is honi zöldséggel találkozhatnak a vásárlók.

Igazi sikerágazat a csemegekukorica-termesztés Magyarországon, az ipari felhasználásra szánt zöldségnövényt tekintve a világ élvonalában van a hazai termelés.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke a Magyar Időknek elmondta: Magyarországon 32-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, ahonnan évente 500-600 ezer tonna közötti termést takarítanak be a gazdálkodók.

A hozamokban nincsenek nagyobb kilengések, mivel a termelés erősen gépesített, korszerű technológiákra alapozottan működik. Ennek oka, hogy ma már gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol felvásárlói szerződés nélkül vetnének ipari célra szánt csemegekukoricát a gazdák. A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, s hogy mikor kell a terményt betakarítani. A szerződéskötés egyik legfontosabb feltétele a terület öntözhetősége, enélkül ma már nem képzelhető el hatékony termelés. A körbe egyébként is meglehetősen nehéz bekerülni, hiszen ahogyan Ledó Ferenc jelezte, a feldolgozók évekig ugyanazokkal a gazdákkal állapodnak meg, vannak, akik több évtizede kapcsolatban vannak egymással.

Az idei szezonról az elnök elmondta: egyelőre nagyon szépek az állományok, jó szezon várható, a növény szereti a csapadékos meleg időjárást. A kártevők ugyanakkor aktívabbak, főként a molyfertőzöttségre kell odafigyelniük a gazdáknak. A növényvédelem egyébként is sarkalatos pontja a csemegekukorica-termesztésnek, ha ugyanis molyos a kukorica, a feldolgozó megtagadhatja az átvételt. Az ipari felhasználásra szánt csemegekukoricát április közepétől július elejéig vetik. A betakarítás július vége felé kezdődik és egészen a fagyokig tart, a feldolgozók kapacitásához igazított ütemben. Bár Ledó Ferenc szerint a termőterület nagysága évek óta stagnál, elképzelhető, hogy az idén emelkedik.

A zöldborsószezon ugyanis ebben az esztendőben nem alakult valami fényesen: a megszokottnál 30-40 százalékkal kevesebbet takaríthattak be a gazdák, így a konzerviparba is ennyivel kevesebb alapanyag jutott. A zöldborsó helyére ugyanakkor kiválóan vethető csemegekukorica került nyár elején.

– Általában ugyanazok a feldolgozók veszik meg mindkét terményt, így várhatóan a már lekötött mennyiségen felül újabb területekre kötnek szerződést a termelőkkel – jegyezte meg a Fruitveb elnöke. Ezzel egyébként maguk a gazdák is jól járnak, hiszen amit elbuktak a zöldborsónál, azt a csemegekukoricán visszakaphatják. A terület jövedelmezősége egyébként hosszú távon is emelkedhet, hiszen az amerikai vámháborúban a csemegekukorica is érintett. Az Európai Unió nemrég bejelentette, hogy vámot vet ki az Amerikai Egyesült Államokból származó termékre, ez a tény pedig a közösségben termelt áru piaci pozícióját javíthatja.

Ami a lakossági fogyasztásra szánt, úgynevezett csöves csemegekukoricát illeti, a termeléssel főként kisebb családi gazdaságok foglalkoznak hazánkban. Az 5-600 hektárra tehető termőterületről évente 4000-4800 tonna termés kerül le. Ledó Ferenc szerint az elmúlt években egyre több helyen próbálkoznak hajtatással is. Ez azt jelenti, hogy fólia alá ültetnek kukoricát, így már május elején a piacokon lehet a friss áru. A szakember jelezte: a magyar vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a csemegekukorica, legyen szó piacon, áruházban vagy strandon kapható termékről, hazai termelésből származik.

Csekély mennyiség kerül a külpiacokra, import azonban szinte egyáltalán nem érkezik az országba. A vásárlásnál ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni. A nyári hónapokban nem ritka a a nagyvárosok terein, aluljárókban megjelenő ideiglenes kukoricaárusok látványa. Ledó Ferenc szerint olyan helyen, ahol nincs feltüntetve a kereskedő regisztrációs száma, és nem tudható, hogy mikor és kitől szerezte be az árut, nem ajánlott vásárolni. Egy-egy ilyen üzletnek ugyanis akár egészségügyi következményei lehetnek.

Jobb esetben a piacokon megmaradt, elöregedett árut kínálják így a nepperek, de az is előfordulhat, hogy olyan áruhoz jutottak olcsón az ideiglenes árusok, amelyet a termelő azért nem tudott legálisan, normál áron eladni, mert például a megengedettnél több növényvédő szert tartalmaz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Hogyan ismerjük fel az érett kökényt? Íme a jelek

2025. szeptember 23. 14:10

A kökény igazi ízét csak éretten adja – mutatjuk, mikor és hogyan érdemes szedni a tüskés bokrok kék bogyóit.

Őszibarack fagyasztása: így kerülhető el a barnulás

2025. szeptember 22. 16:10

Fagyasszon barackot, és élvezze a nyár ízét télen is – egyszerű praktikákkal megőrzi a gyümölcs zamatos frissességét.

Stabilan első Európában a hazai csemegekukorica szegmens

2021. augusztus 11. 11:00

A koronavírus járvány és a bizonytalan időjárás ellenére stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt. A közkedvelt zöldségféléből idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők. A termény többségéből különféle feldolgozóipari termékek készülnek, amelyek keresett exportcikkek. Jó hír a gazdáknak, hogy új fajták bevezetésével nagyban sikerült visszaszorítani egy, a növény hozamát csökkentő vírust, hangzott el a Syngenta kabai szakmai rendezvényén.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Csemegekukorica: ehetik a házi kedvenceink is?

2024. szeptember 3. 09:40

Nekik másképp működik az emésztőrendszerük, mint a miénk, így ami nekünk finom nassolnivaló, nekik akár méreg is lehet.

Csemegekukoricában a világelsők között vagyunk

2018. október 25. 09:51

A magyarországi csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be az európai piacon, így nem meglepő, hogy az évente feldolgozott 175 ezer tonna csemegekukorica 95 százalékát több mint 20 európai országba exportálja Magyarország egyik vezető élelmiszeripari vállalata, a Bonduelle.