Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

Magyar Hírlap

Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, és egy emberként állnak a „Szabolcsi alma” márkanév kiépítésének ügye mellé. A FruitVebnek kidolgozott terve van a termény piaci pozíciójának javítására.

Március 23-án rendezik meg a szabolcsi almáról szóló következő tanácskozást, amelyen egy intézkedési terv keretében konkrét lépéseket jelentenek be a népszerű magyar termény megmentése érdekében. A cél a termőterületek megóvása a szabolcsi alma arculatának, piaci pozíciójának javítása érdekében – mondta a Magyar Hírlapnak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke.

Kifejtette, a hosszú távú válságkezelő tervük részeként márkaépítésbe kezdenek, hogy „ne vesszen ki a fejekből ez a jól csengő név”. Egy reprezentatív piackutatásra alapozva még ebben az évben külön marketinges csapat felméri az ismertségét, hogy megtudják, a fogyasztók hogyan gondolkodnak a márkanévről. Második lépésként – várhatóan 2019-től – egy kampány segítségével szeretnék visszaadni a régi ismertségét és hírnevét. Apáti Ferenc szerint márkanév­építésnek négy-hat év alatt lehet konkrét eredménye.

– Ha sikerül elérni szabolcsi alma ismertségét, és tudatosan kezdik el keresni a fogyasztók, akkor válik fontossá, hogy meg is tudjuk termelni a szükséges mennyiséget – jegyezte meg. Az, hogy a termelés lépést tud-e majd tartani a kereslet növekedésével, szerinte az a támogatási rendszer, az adó, a munkaerő-politika és szaktudás kérdése.

Soha nem volt még ennyi üvegház az országban

Az eddig odaítélt pályázatok révén Magyarország üvegházi termesztőfelület-kapacitása megduplázódott - mondta az agrárminiszter pénteken Veresegyházon.

Együnk rendszeresen almát!

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet, mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását.

A szarvasgombát sem kímélte az aszály

A tavaszi szárazság túl hosszú volt, ez nagy mértékben gátolta a micéliumok fejlődését, így a nyári szarvasgomba idény nagyon gyenge volt, 2018-ban csupán az előző évinek a fele termett.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

2018. július 12. 05:50

Lamardor - csak mondjon igent!

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

2018. június 29. 12:11

A kajszibaracktól idénre elbúcsúzhatunk

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.

2018. április 9. 07:11

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

2018. június 28. 06:42