Zöldség-Gyümölcs

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

NAK/IEG Vu

A Coldiretti olasz termelői szervezet szerint Olaszországban kezdődik az almabetakarítás, és az országban megfigyelt rendkívül magas hőmérséklet miatt várhatóan 3%-os csökkenéssel számolhatnak a végleges termésmennyiségből.

A Coldiretti által végzett elemzés szerint, amit a Prognosfruit közzétett számadatai alapján végeztek, 2019-ben Olaszországban 2,195 millió tonna almát takaríthatnak be, szemben a tavalyi 2,26 millió tonnával, az ország területén fennálló kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Alto Adigében a termelés stabil, ami várhatóan 991 000 tonna termést jelent. Nyolc százalékos csökkenés várható Trentino és Veneto területein, 519 000 tonna és 199 000 tonna mennyiségekkel. Az utóbbi elvesztette a harmadik legnagyobb almatermelő vidék jelzőt Piemonttal szemben, utóbbi területen már 203 000 tonnát (-1%) takaríthatnak be az idén. Az Emilia Romagna régióban összesen 171 000 tonna (-4%), Friuli Venezia Giulia régióban 42 000 tonna (-1%) és Lombardia vidékén 30 000 tonna (+16%) termésre számítanak.

A Granny Smith fajtánál jegyezték fel a legerősebb csökkenést 2018-hoz képest az orosz embargó miatt, ezt követi a Red Delicious (-9%) és a Golden Delicious, míg a növekvő kereslet elősegítette a Gála (+8%) és a Fuji (+2%) termelését. Ezen népszerű fajták mellett Olaszország jelentős eredetmegjelöléssel rendelkező almaválasztékkal büszkélkedhet, mint például a Mela Val di Non Dop, az Apple Alto Adige Igp, a Melannurca Campana Igp, az Apple Valtellina Igp és a Red Apple Cuneo Igp.

Az almák részei az olasz nemzeti örökségnek, amelyet meg kell védeniük az ázsiai márványpoloska okozta fenyegetéstől.
„Ezek a rovarok magas hőmérsékleten szaporodnak, valamint nincs természetes ellenségük az országban” – mutatott rá a Coldiretti. A szervezet kérte az új rendelet gyors végrehajtását, ami a nem őshonos fajok és organizmusok populációinak szabadon engedését szabályozza, és amik az idegen rovarokra vadásznának az országban.

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője. Az idei teljes európai termelést 10,6 millió tonnára becslik, ami 20%-os csökkenést jelent a múlt évihez képest, miután a lengyel termelés 44%-kal esett vissza (becslések szerint 2,7 millió tonnára), míg Franciaország a harmadik helyen áll megközelítőleg 1,7 millió tonnával (+12%).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

Alma: megindult a varasodásfertőzés

2024. március 28. 12:40

Ha a márciusi időjárás átlagos lesz, már akár március 20-30. között számítanunk kell a varasodásfertőzés megindulására. Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az áttelelő gombatestek, melyekben kialakulnak a tavaszi fertőzést elindító ivaros spórák.