Zöldség-Gyümölcs

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

NAK/IEG Vu

A Coldiretti olasz termelői szervezet szerint Olaszországban kezdődik az almabetakarítás, és az országban megfigyelt rendkívül magas hőmérséklet miatt várhatóan 3%-os csökkenéssel számolhatnak a végleges termésmennyiségből.

A Coldiretti által végzett elemzés szerint, amit a Prognosfruit közzétett számadatai alapján végeztek, 2019-ben Olaszországban 2,195 millió tonna almát takaríthatnak be, szemben a tavalyi 2,26 millió tonnával, az ország területén fennálló kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Alto Adigében a termelés stabil, ami várhatóan 991 000 tonna termést jelent. Nyolc százalékos csökkenés várható Trentino és Veneto területein, 519 000 tonna és 199 000 tonna mennyiségekkel. Az utóbbi elvesztette a harmadik legnagyobb almatermelő vidék jelzőt Piemonttal szemben, utóbbi területen már 203 000 tonnát (-1%) takaríthatnak be az idén. Az Emilia Romagna régióban összesen 171 000 tonna (-4%), Friuli Venezia Giulia régióban 42 000 tonna (-1%) és Lombardia vidékén 30 000 tonna (+16%) termésre számítanak.

A Granny Smith fajtánál jegyezték fel a legerősebb csökkenést 2018-hoz képest az orosz embargó miatt, ezt követi a Red Delicious (-9%) és a Golden Delicious, míg a növekvő kereslet elősegítette a Gála (+8%) és a Fuji (+2%) termelését. Ezen népszerű fajták mellett Olaszország jelentős eredetmegjelöléssel rendelkező almaválasztékkal büszkélkedhet, mint például a Mela Val di Non Dop, az Apple Alto Adige Igp, a Melannurca Campana Igp, az Apple Valtellina Igp és a Red Apple Cuneo Igp.

Az almák részei az olasz nemzeti örökségnek, amelyet meg kell védeniük az ázsiai márványpoloska okozta fenyegetéstől.
„Ezek a rovarok magas hőmérsékleten szaporodnak, valamint nincs természetes ellenségük az országban” – mutatott rá a Coldiretti. A szervezet kérte az új rendelet gyors végrehajtását, ami a nem őshonos fajok és organizmusok populációinak szabadon engedését szabályozza, és amik az idegen rovarokra vadásznának az országban.

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője. Az idei teljes európai termelést 10,6 millió tonnára becslik, ami 20%-os csökkenést jelent a múlt évihez képest, miután a lengyel termelés 44%-kal esett vissza (becslések szerint 2,7 millió tonnára), míg Franciaország a harmadik helyen áll megközelítőleg 1,7 millió tonnával (+12%).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Nem lesz hiány magyar almából – A vevőktől is függ a termelők megélhetése

2022. október 6. 10:12

A magyar almának van jövője, a legnépszerűbb gyümölcsből az áruházakban idén sem lesz hiány - mondta az Agrármarketing Centrum (AMC) almafogyasztást népszerűsítő kampányának szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

2019. április 8. 08:17

J. Réka kérdése: Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

Mi károsítja már az almafákat?

2020. április 20. 07:54

O. Kitti kérdése: Segítséget szeretnék kérni, hogy a mellékelt képen látható almafa levelén milyen tünet vagy elváltozás észlelhető? Lemosó permetezésen kívül mást nem kapott, és a több almafa közül csak az egyik fán jelentkezik levélelváltozás.