Zöldség-Gyümölcs

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

NAK/IEG Vu

A Coldiretti olasz termelői szervezet szerint Olaszországban kezdődik az almabetakarítás, és az országban megfigyelt rendkívül magas hőmérséklet miatt várhatóan 3%-os csökkenéssel számolhatnak a végleges termésmennyiségből.

A Coldiretti által végzett elemzés szerint, amit a Prognosfruit közzétett számadatai alapján végeztek, 2019-ben Olaszországban 2,195 millió tonna almát takaríthatnak be, szemben a tavalyi 2,26 millió tonnával, az ország területén fennálló kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Alto Adigében a termelés stabil, ami várhatóan 991 000 tonna termést jelent. Nyolc százalékos csökkenés várható Trentino és Veneto területein, 519 000 tonna és 199 000 tonna mennyiségekkel. Az utóbbi elvesztette a harmadik legnagyobb almatermelő vidék jelzőt Piemonttal szemben, utóbbi területen már 203 000 tonnát (-1%) takaríthatnak be az idén. Az Emilia Romagna régióban összesen 171 000 tonna (-4%), Friuli Venezia Giulia régióban 42 000 tonna (-1%) és Lombardia vidékén 30 000 tonna (+16%) termésre számítanak.

A Granny Smith fajtánál jegyezték fel a legerősebb csökkenést 2018-hoz képest az orosz embargó miatt, ezt követi a Red Delicious (-9%) és a Golden Delicious, míg a növekvő kereslet elősegítette a Gála (+8%) és a Fuji (+2%) termelését. Ezen népszerű fajták mellett Olaszország jelentős eredetmegjelöléssel rendelkező almaválasztékkal büszkélkedhet, mint például a Mela Val di Non Dop, az Apple Alto Adige Igp, a Melannurca Campana Igp, az Apple Valtellina Igp és a Red Apple Cuneo Igp.

Az almák részei az olasz nemzeti örökségnek, amelyet meg kell védeniük az ázsiai márványpoloska okozta fenyegetéstől.
„Ezek a rovarok magas hőmérsékleten szaporodnak, valamint nincs természetes ellenségük az országban” – mutatott rá a Coldiretti. A szervezet kérte az új rendelet gyors végrehajtását, ami a nem őshonos fajok és organizmusok populációinak szabadon engedését szabályozza, és amik az idegen rovarokra vadásznának az országban.

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője. Az idei teljes európai termelést 10,6 millió tonnára becslik, ami 20%-os csökkenést jelent a múlt évihez képest, miután a lengyel termelés 44%-kal esett vissza (becslések szerint 2,7 millió tonnára), míg Franciaország a harmadik helyen áll megközelítőleg 1,7 millió tonnával (+12%).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Lamardor - csak mondjon igent!

2018. június 29. 12:11

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!