Zöldség-Gyümölcs

Új eljárással előre jelezhető, ha tárolás során foltossá válik az alma

Agrofórum Online

Bár az alma arról híres, hogy az orvost távol tartja, néha maga is megbetegedhet. Az egyik ilyen rendellenesség az úgynevezett napperzselés, amelynek során a tűző nap károsítja a termést.

A napperzselés hatása betakarításkor általában még nem látszik, csak hetekkel vagy hónapokkal később jelentkezik, amikor a gyümölcs végigmegy a hűtőházi láncon, és a héja elkezd megfeketedni. Bár az érintett alma még ehető, a fogyasztók nem vásárolják meg a külseje miatt, ami jelentős éves veszteséget okoz az almatermelőknek és komoly problémát jelent az élelmiszerrendszerben.

Még a foltosodás előtt a polcokra kerülhet az alma

A Washington Állami Egyetem munkatársaival közösen David Rudell növényfiziológus újszerű technikát dolgozott ki a probléma megoldására. A csoport hiperspektrális képalkotást használt annak megállapítására, hogy a betakarítás idején mely almáknál áll fenn a veszélye a napperzselés okozta foltosság kialakulásának.

A képalkotó eljárás során a gyümölcsöt olyan érzékelőkkel tapogatják le, amelyek képesek észlelni a természetes vegyi anyagok szintjéhez kapcsolódó elektromágneses jeleket. Ezek jelzik, hogy a héj egyes részein nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. Ez a technológia 95%-os pontossággal azonosította a megperzselt almákat a betakarításkor, jóval azelőtt, hogy a károsodás emberi szemmel láthatóvá vált volna.

Csökken a pazarlás, nő a kereskedő bevétele

Azáltal, hogy a termelők ily módon azonosíthatják és eltávolíthatják a megperzselődött almákat a többi közül, még az elszíneződés megjelenése előtt forgalomba hozhatják azokat, elkerülve ezzel az élelmiszer-veszteséget és a bevételkiesést. A kutatók arra számítanak, hogy a technológiájuk zökkenőmentesen integrálható a már meglévő válogatósorokba a szántóföldeken vagy a kereskedelmi létesítményekben, csökkentve ezzel a bevezetéssel járó költségeket. Azzal, hogy a termelők eszközparkját egészítené ki, jelentős lépést tennének előre a képalkotási eljárás iparági felhasználása terén.

„A hiperspektrális képalkotás nem újdonság a válogatási folyamatban, de amit mi itt másképp csinálunk, az az, hogy valójában olyasmit jósolunk meg, ami még meg sem történt – magyarázta Rudell. – Olyan kémiai változásokat keresünk, amelyek a rendellenességek kialakulásának kockázatát mutatják. Ez tulajdonképpen transzlációs biológia” – tette hozzá. Ezzel arra utalt, hogy a kutatási eredményeket olyan gyakorlati eszközökké alakítják át, amelyeket az alma- és körtetermelők a mindennapi munkájuk során használhatnak. „Ez hatalmas lépés a mezőgazdaságban: olyasmi alapján szortírozzuk a termést, amit nem láthatunk előre.”

Ennek az előretekintő tudásnak az értéke valószínűleg csak növekedni fog, mivel az éghajlatváltozással járó növekvő hőség és aszály fokozza a napperzselés kockázatát. A kutatók arra számítanak, hogy technológiájukat a gyümölcsök más típusú hibáinak előrejelzésére is fel lehet majd használni. A gazdákat és a fogyasztókat egyaránt megóvják a további élelmiszer-veszteségtől, és egy kicsit stabilabbá teszik e népszerű gyümölcs kínálatát.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9626550/peeling-away-a-cause-of-food-loss/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Az ukrán betakarítás 46,7 millió tonnánál tart

2023. október 7. 16:10

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonatermelője eddig 46,7 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarított be a 2023-as évben – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

A jó minőségű szálastakarmányokhoz éles kések kellenek!

2019. március 14. 09:13

Az AQUA NON STOP COMFORT késélezőben a 2019-es évtől integrált LED-es belső világítás is található. Így a gép kezelője a köszörülés folyamatát mindig jól láthatja és felügyelheti.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

2023. július 13. 04:36

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?