Zöldség-Gyümölcs

Új eljárással előre jelezhető, ha tárolás során foltossá válik az alma

Agrofórum Online

Bár az alma arról híres, hogy az orvost távol tartja, néha maga is megbetegedhet. Az egyik ilyen rendellenesség az úgynevezett napperzselés, amelynek során a tűző nap károsítja a termést.

A napperzselés hatása betakarításkor általában még nem látszik, csak hetekkel vagy hónapokkal később jelentkezik, amikor a gyümölcs végigmegy a hűtőházi láncon, és a héja elkezd megfeketedni. Bár az érintett alma még ehető, a fogyasztók nem vásárolják meg a külseje miatt, ami jelentős éves veszteséget okoz az almatermelőknek és komoly problémát jelent az élelmiszerrendszerben.

Még a foltosodás előtt a polcokra kerülhet az alma

A Washington Állami Egyetem munkatársaival közösen David Rudell növényfiziológus újszerű technikát dolgozott ki a probléma megoldására. A csoport hiperspektrális képalkotást használt annak megállapítására, hogy a betakarítás idején mely almáknál áll fenn a veszélye a napperzselés okozta foltosság kialakulásának.

A képalkotó eljárás során a gyümölcsöt olyan érzékelőkkel tapogatják le, amelyek képesek észlelni a természetes vegyi anyagok szintjéhez kapcsolódó elektromágneses jeleket. Ezek jelzik, hogy a héj egyes részein nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. Ez a technológia 95%-os pontossággal azonosította a megperzselt almákat a betakarításkor, jóval azelőtt, hogy a károsodás emberi szemmel láthatóvá vált volna.

Csökken a pazarlás, nő a kereskedő bevétele

Azáltal, hogy a termelők ily módon azonosíthatják és eltávolíthatják a megperzselődött almákat a többi közül, még az elszíneződés megjelenése előtt forgalomba hozhatják azokat, elkerülve ezzel az élelmiszer-veszteséget és a bevételkiesést. A kutatók arra számítanak, hogy a technológiájuk zökkenőmentesen integrálható a már meglévő válogatósorokba a szántóföldeken vagy a kereskedelmi létesítményekben, csökkentve ezzel a bevezetéssel járó költségeket. Azzal, hogy a termelők eszközparkját egészítené ki, jelentős lépést tennének előre a képalkotási eljárás iparági felhasználása terén.

„A hiperspektrális képalkotás nem újdonság a válogatási folyamatban, de amit mi itt másképp csinálunk, az az, hogy valójában olyasmit jósolunk meg, ami még meg sem történt – magyarázta Rudell. – Olyan kémiai változásokat keresünk, amelyek a rendellenességek kialakulásának kockázatát mutatják. Ez tulajdonképpen transzlációs biológia” – tette hozzá. Ezzel arra utalt, hogy a kutatási eredményeket olyan gyakorlati eszközökké alakítják át, amelyeket az alma- és körtetermelők a mindennapi munkájuk során használhatnak. „Ez hatalmas lépés a mezőgazdaságban: olyasmi alapján szortírozzuk a termést, amit nem láthatunk előre.”

Ennek az előretekintő tudásnak az értéke valószínűleg csak növekedni fog, mivel az éghajlatváltozással járó növekvő hőség és aszály fokozza a napperzselés kockázatát. A kutatók arra számítanak, hogy technológiájukat a gyümölcsök más típusú hibáinak előrejelzésére is fel lehet majd használni. A gazdákat és a fogyasztókat egyaránt megóvják a további élelmiszer-veszteségtől, és egy kicsit stabilabbá teszik e népszerű gyümölcs kínálatát.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9626550/peeling-away-a-cause-of-food-loss/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

6 fügetermesztési hiba, amit el kell kerülnünk

2024. augusztus 15. 08:10

A füge termesztésével kapcsolatban az a legbosszantóbb, hogy mindenki azt mondja, milyen könnyű fügét termeszteni, hiszen alig van vele tennivaló.

Új világrekord: több mint 17 tonna búza hektáronként

2020. július 20. 09:17

Egy új-zélandi gazdálkodó földjén új világrekordot mértek, hektáronként 17 398 kilogramm búzát takarított be.

Meg tudjuk előzni a karalábé gumójának fásodását?

2025. április 20. 04:37

Kérem szépen válaszukat két kérdésemre! Hogyan szaporítsam és ápoljam a karalábét? Meg tudom előzni, hogy ne fásodjon meg?

Betakarítás kisebb költséggel mégis nagyobb hatékonysággal? Lehetséges!

2022. június 10. 05:34

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos és milyen hasznos a betakarítógépek helyes üzemeltetése.