Zöldség-Gyümölcs

Új eljárással előre jelezhető, ha tárolás során foltossá válik az alma

Agrofórum Online

Bár az alma arról híres, hogy az orvost távol tartja, néha maga is megbetegedhet. Az egyik ilyen rendellenesség az úgynevezett napperzselés, amelynek során a tűző nap károsítja a termést.

A napperzselés hatása betakarításkor általában még nem látszik, csak hetekkel vagy hónapokkal később jelentkezik, amikor a gyümölcs végigmegy a hűtőházi láncon, és a héja elkezd megfeketedni. Bár az érintett alma még ehető, a fogyasztók nem vásárolják meg a külseje miatt, ami jelentős éves veszteséget okoz az almatermelőknek és komoly problémát jelent az élelmiszerrendszerben.

Még a foltosodás előtt a polcokra kerülhet az alma

A Washington Állami Egyetem munkatársaival közösen David Rudell növényfiziológus újszerű technikát dolgozott ki a probléma megoldására. A csoport hiperspektrális képalkotást használt annak megállapítására, hogy a betakarítás idején mely almáknál áll fenn a veszélye a napperzselés okozta foltosság kialakulásának.

A képalkotó eljárás során a gyümölcsöt olyan érzékelőkkel tapogatják le, amelyek képesek észlelni a természetes vegyi anyagok szintjéhez kapcsolódó elektromágneses jeleket. Ezek jelzik, hogy a héj egyes részein nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. Ez a technológia 95%-os pontossággal azonosította a megperzselt almákat a betakarításkor, jóval azelőtt, hogy a károsodás emberi szemmel láthatóvá vált volna.

Csökken a pazarlás, nő a kereskedő bevétele

Azáltal, hogy a termelők ily módon azonosíthatják és eltávolíthatják a megperzselődött almákat a többi közül, még az elszíneződés megjelenése előtt forgalomba hozhatják azokat, elkerülve ezzel az élelmiszer-veszteséget és a bevételkiesést. A kutatók arra számítanak, hogy a technológiájuk zökkenőmentesen integrálható a már meglévő válogatósorokba a szántóföldeken vagy a kereskedelmi létesítményekben, csökkentve ezzel a bevezetéssel járó költségeket. Azzal, hogy a termelők eszközparkját egészítené ki, jelentős lépést tennének előre a képalkotási eljárás iparági felhasználása terén.

„A hiperspektrális képalkotás nem újdonság a válogatási folyamatban, de amit mi itt másképp csinálunk, az az, hogy valójában olyasmit jósolunk meg, ami még meg sem történt – magyarázta Rudell. – Olyan kémiai változásokat keresünk, amelyek a rendellenességek kialakulásának kockázatát mutatják. Ez tulajdonképpen transzlációs biológia” – tette hozzá. Ezzel arra utalt, hogy a kutatási eredményeket olyan gyakorlati eszközökké alakítják át, amelyeket az alma- és körtetermelők a mindennapi munkájuk során használhatnak. „Ez hatalmas lépés a mezőgazdaságban: olyasmi alapján szortírozzuk a termést, amit nem láthatunk előre.”

Ennek az előretekintő tudásnak az értéke valószínűleg csak növekedni fog, mivel az éghajlatváltozással járó növekvő hőség és aszály fokozza a napperzselés kockázatát. A kutatók arra számítanak, hogy technológiájukat a gyümölcsök más típusú hibáinak előrejelzésére is fel lehet majd használni. A gazdákat és a fogyasztókat egyaránt megóvják a további élelmiszer-veszteségtől, és egy kicsit stabilabbá teszik e népszerű gyümölcs kínálatát.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9626550/peeling-away-a-cause-of-food-loss/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Mikor takarítható be a japán körte?

2024. augusztus 20. 08:10

A japán körte termesztésének fontos része a gyümölcsök ritkítása – itt válik különösen munkaigényessé a termesztés.

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.

Így aratják az őszi búzát Tabajd határában (VIDEÓK)

2018. július 4. 09:07

Zsár Ernő Tamás tabajdi fiatal gazdálkodót látogattuk meg, ahonnan élőben jelentkeztünk a fülkéből, valamint drónvideót is készítettünk.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.