7℃ 2℃
november 20. Jolán, Zsolt, Ödön, Bódog
Zöldség-Gyümölcs

Ültessünk vadcitromfát!

Agrofórum Online

Tavasszal nyíló, hatalmas fehér virágaival festményre kívánkozó tündérfaként fest. Amikor pedig beérik a termése, úgy érezhetjük, hogy egy mediterrán birtokon ücsörgünk, a csodás fánk árnyékában. Ha másért nem, már csak ezért is termesszünk vadcitromfát!

A vadcitrom vagy télálló citrom (Poncirus trifoliata) a rutafélék (Rutaceae) családjának tagja. Nem csak látványában hasonlít a közönséges citromra, a vadcitrom a citrusok közeli rokona. Észak-Kínában és Koreában őshonos, de ma már hazánkban is kapható és termeszthető, hiszen a növény fagytűrő és a nálunk ritkán lehulló havat is tolerálja. Dekoratív megjelenése és strapabírósága, valamint viszonylag alacsony ára (5000 Ft) miatt egyre népszerűbb a kertbarátok körében.

Hol érzi jól magát?

A vadcitrom a citrusfélékhez hasonlóan kedveli a napsütötte, szellős helyeket, ahol bőségesen éri a fény, ugyanakkor védve van a legzordabb, legkellemetlenebb fagyos szelektől. A jó vízelvezetésű talajban érzi magát jól, ezért erről mindig gondoskodni kell, és lehetőség szerint kavicsréteget tenni a cserép aljára. A pangó víz gyorsan tönkreteszi, ezért ezt mindenképp el kell kerülni, és az optimális öntözésre szigorúan ügyelni kell.

A vadcitrom hasonlóan fogyasztható, mint a citrom
A vadcitrom hasonlóan fogyasztható, mint a citrom

Mit kell tudni róla?

  • A vadcitrom nem kényes, de azért jobban érzi magát, ha megkapja a számára igazán előnyös, kissé savas, humuszban gazdag virágföldet, amibe előzőleg egy kis szerves trágyát vagy komposztot kevertünk. Ettől csak még bőségesebben ontja majd a virágokat és még egészségesebb hajtásokat hoz, ezért érdemes rá időt, energiát és pénzt szánni minden évben.
  • A szárazabb időszakokat jól tűri, de azért nem szabad kiszárítani – ha például több napra elutazunk otthonról, vagy igazán forró nyári hetek követik egymást, mindenképp gondoskodnunk kell a rendszeres locsolásáról.
  • Szakemberek szerint érdemes évente egyszer formára metszeni, hogy karbantartsuk a növekedését és megőrizzük szépséges formáját. Ha nagyon sűrű a növény, belül is érdemes kicsit megritkítani, hogy a napsugarak mindenhol elérjék.
  • Télire nem kell levinni a pincébe, de ha fiatal a növényünk, jobb, ha betakarjuk, nehogy ártsanak neki a keményebb éjszakai fagyok.
  • Ősszel beérő termése savanyú, talán a lime-hoz hasonlítható. Aki kedveli a fanyar, citrusos ízeket, készíthet belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, de kekszfélékbe, süteményekbe is belefacsarhatja a levét.
  • Kártevők ritkán támadják meg. Ha mégis ilyen problémával kell szembenéznünk, érdemes organikus rovarirtó szereket használni.

Tudta?

Angolul „Flying Dragon”-nak, azaz „repülő sárkánynak” nevezik a Poncirus trifoliata egyik fajtáját, amely megjelenésének köszönheti ezt az elnevezést. Az ágai ugyanis olyan formájúak, mint a keleti mítoszokban és legendákban feltűnő, szerencsét hozó sárkányok.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vadcitromhttps://www.gardenguides.com/103537-grow-flying-dragon-plant.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

2024. december 5. 13:50

Egyre nagyobb lendületet vesz a hazai birstermesztés. Legnagyobb termőterülettel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendelkezik.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

2023. január 5. 11:41

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon.