4℃ -6℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Zöldség-Gyümölcs

Ültessünk vadcitromfát!

Agrofórum Online

Tavasszal nyíló, hatalmas fehér virágaival festményre kívánkozó tündérfaként fest. Amikor pedig beérik a termése, úgy érezhetjük, hogy egy mediterrán birtokon ücsörgünk, a csodás fánk árnyékában. Ha másért nem, már csak ezért is termesszünk vadcitromfát!

A vadcitrom vagy télálló citrom (Poncirus trifoliata) a rutafélék (Rutaceae) családjának tagja. Nem csak látványában hasonlít a közönséges citromra, a vadcitrom a citrusok közeli rokona. Észak-Kínában és Koreában őshonos, de ma már hazánkban is kapható és termeszthető, hiszen a növény fagytűrő és a nálunk ritkán lehulló havat is tolerálja. Dekoratív megjelenése és strapabírósága, valamint viszonylag alacsony ára (5000 Ft) miatt egyre népszerűbb a kertbarátok körében.

Hol érzi jól magát?

A vadcitrom a citrusfélékhez hasonlóan kedveli a napsütötte, szellős helyeket, ahol bőségesen éri a fény, ugyanakkor védve van a legzordabb, legkellemetlenebb fagyos szelektől. A jó vízelvezetésű talajban érzi magát jól, ezért erről mindig gondoskodni kell, és lehetőség szerint kavicsréteget tenni a cserép aljára. A pangó víz gyorsan tönkreteszi, ezért ezt mindenképp el kell kerülni, és az optimális öntözésre szigorúan ügyelni kell.

A vadcitrom hasonlóan fogyasztható, mint a citrom
A vadcitrom hasonlóan fogyasztható, mint a citrom

Mit kell tudni róla?

  • A vadcitrom nem kényes, de azért jobban érzi magát, ha megkapja a számára igazán előnyös, kissé savas, humuszban gazdag virágföldet, amibe előzőleg egy kis szerves trágyát vagy komposztot kevertünk. Ettől csak még bőségesebben ontja majd a virágokat és még egészségesebb hajtásokat hoz, ezért érdemes rá időt, energiát és pénzt szánni minden évben.
  • A szárazabb időszakokat jól tűri, de azért nem szabad kiszárítani – ha például több napra elutazunk otthonról, vagy igazán forró nyári hetek követik egymást, mindenképp gondoskodnunk kell a rendszeres locsolásáról.
  • Szakemberek szerint érdemes évente egyszer formára metszeni, hogy karbantartsuk a növekedését és megőrizzük szépséges formáját. Ha nagyon sűrű a növény, belül is érdemes kicsit megritkítani, hogy a napsugarak mindenhol elérjék.
  • Télire nem kell levinni a pincébe, de ha fiatal a növényünk, jobb, ha betakarjuk, nehogy ártsanak neki a keményebb éjszakai fagyok.
  • Ősszel beérő termése savanyú, talán a lime-hoz hasonlítható. Aki kedveli a fanyar, citrusos ízeket, készíthet belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, de kekszfélékbe, süteményekbe is belefacsarhatja a levét.
  • Kártevők ritkán támadják meg. Ha mégis ilyen problémával kell szembenéznünk, érdemes organikus rovarirtó szereket használni.

Tudta?

Angolul „Flying Dragon”-nak, azaz „repülő sárkánynak” nevezik a Poncirus trifoliata egyik fajtáját, amely megjelenésének köszönheti ezt az elnevezést. Az ágai ugyanis olyan formájúak, mint a keleti mítoszokban és legendákban feltűnő, szerencsét hozó sárkányok.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vadcitromhttps://www.gardenguides.com/103537-grow-flying-dragon-plant.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Ültetvények tápanyagellátásának gyakorlati szempontjai

2020. február 9. 04:37

Milyen fő szempontokat kell néznünk az ültetvények tápanyagellátásának tervezése során? Cikkünkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.