Zöldség-Gyümölcs

Visszatekintés az európai paradicsomárakra

Agrofórum Online

Június és július magas paradicsomárakat hozott Európa számára.

Az elmúlt öt év júliusi árai kilogrammonként alig haladták meg az 1,32 eurós értéket: az Európai Bizottság statisztikái alapján – olvasható a freshplaza.com-on.

Hollandiában az erősebb versenyhelyzet alacsonyabb, – az elmúlt évek tekintetében – rekordoktól mentes árakat eredményezett. Hollandiában és Belgiumban a piaci helyzet – függetlenül a termelők paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) elleni küzdelmeitől – egyáltalán nem mondható borús hangulatúnak, különösen a kis méretű paradicsomfajták élénk forgalmának köszönhetően. A holland júliusi árak 64 eurócent körül alakultak kilogrammonként, amely magasabb az előző öt év átlagánál (58 eurócent). Olaszországgal és Franciaországgal ellentétben azonban ez nem rekordár, és még Spanyolországban is magasabb a júliusi átlagár, mint a hollandoknál.

A legkirívóbb adatokkal Franciaország jellemezhető: júniusban 2,32 euró és júliusban 3,04 euró egy kilogrammért. Az országban ismét élénkül a termelés, az árak így normalizálódni látszanak.

Az elmúlt öt év átlagát meghaladó magas ár jellemzi a piacot Olaszországban is, júliusban 1,32 euró/kg (5 eurócenttel több, mint az elmúlt öt év átlaga).

Belgiumban a 31. héttől növekvő árakat figyelhetünk meg: a 32. és 33. héten az átlagos ár egy euró felett alakult, mely összességében megfelel az év ezen szakaszában megszokottaknak.

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomárak alakulására inkább a ToBRFV gyakorol hatást, mint a koronavírus-járvány. Napjainkra majdnem minden országnak meg kell küzdenie a ToBRFV jelenlétével, és emiatt a termés egy része is megsemmisül, amely árnyalja a piaci körülményeket.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9351489/unusually-high-prices-for-european-tomatoes-this-summer/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Kisebb lehet a vártnál a francia búzaexport

2023. február 16. 09:04

A francia kilátásokat Észak-Afrikában visszafogta a fekete-tengeri eredetű verseny, beleértve az Algériába szállított orosz búzát is.

A francia durumbúza termelése új mélypontra csökkenhet

2024. február 8. 16:40

Az Arvalis növénytermesztési intézet kedden közölte, hogy a francia durumbúza termelése idén ismét mélypontra csökkenhet, mivel lejár az ősztől elhalasztott vetési idő, és a korai szántóföldi körülmények vegyesek.

Emelkedett a francia búzaexport mértéke

2021. március 7. 07:51

Az EU-n és Nagy-Britannián kívüli rendeltetési helyeken a tengeri búza export 821 000 tonna volt februárban, a 2020/21-es gazdálkodási szezon nyolcadik hónapjában.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.