22℃ 11℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Zöldség-Gyümölcs

Visszatekintés az európai paradicsomárakra

Agrofórum Online

Június és július magas paradicsomárakat hozott Európa számára.

Az elmúlt öt év júliusi árai kilogrammonként alig haladták meg az 1,32 eurós értéket: az Európai Bizottság statisztikái alapján – olvasható a freshplaza.com-on.

Hollandiában az erősebb versenyhelyzet alacsonyabb, – az elmúlt évek tekintetében – rekordoktól mentes árakat eredményezett. Hollandiában és Belgiumban a piaci helyzet – függetlenül a termelők paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) elleni küzdelmeitől – egyáltalán nem mondható borús hangulatúnak, különösen a kis méretű paradicsomfajták élénk forgalmának köszönhetően. A holland júliusi árak 64 eurócent körül alakultak kilogrammonként, amely magasabb az előző öt év átlagánál (58 eurócent). Olaszországgal és Franciaországgal ellentétben azonban ez nem rekordár, és még Spanyolországban is magasabb a júliusi átlagár, mint a hollandoknál.

A legkirívóbb adatokkal Franciaország jellemezhető: júniusban 2,32 euró és júliusban 3,04 euró egy kilogrammért. Az országban ismét élénkül a termelés, az árak így normalizálódni látszanak.

Az elmúlt öt év átlagát meghaladó magas ár jellemzi a piacot Olaszországban is, júliusban 1,32 euró/kg (5 eurócenttel több, mint az elmúlt öt év átlaga).

Belgiumban a 31. héttől növekvő árakat figyelhetünk meg: a 32. és 33. héten az átlagos ár egy euró felett alakult, mely összességében megfelel az év ezen szakaszában megszokottaknak.

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomárak alakulására inkább a ToBRFV gyakorol hatást, mint a koronavírus-járvány. Napjainkra majdnem minden országnak meg kell küzdenie a ToBRFV jelenlétével, és emiatt a termés egy része is megsemmisül, amely árnyalja a piaci körülményeket.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9351489/unusually-high-prices-for-european-tomatoes-this-summer/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Kilencéves mélyponton a francia búzaexport

2021. május 7. 08:02

A múlt hónapban az Európai Unión kívüli francia búza szállítmányok kilenc éves mélypontra értek.

31 millió euróért árvereztek el bort Franciaországban

2022. november 24. 07:37

A Sotheby's aukciósház bejelentette Párizsban, hogy megdőlt a jótékonysági borárverés világrekordja.

A gázár miatt drága a terményszárítás is

2021. november 6. 07:29

Franciaországban a kukorica betakarítása jóval elmaradt a korábban megszokott ütemtől, és a kései betakarítás fejfájást okoz a szárítási költségek megugrásával szembesülő termelőknek.

A legjobb 50 - díjazták a borvilág remekeit

2021. július 15. 08:37

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek.