Zöldség-Gyümölcs

Visszatekintés az európai paradicsomárakra

Agrofórum Online

Június és július magas paradicsomárakat hozott Európa számára.

Az elmúlt öt év júliusi árai kilogrammonként alig haladták meg az 1,32 eurós értéket: az Európai Bizottság statisztikái alapján – olvasható a freshplaza.com-on.

Hollandiában az erősebb versenyhelyzet alacsonyabb, – az elmúlt évek tekintetében – rekordoktól mentes árakat eredményezett. Hollandiában és Belgiumban a piaci helyzet – függetlenül a termelők paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) elleni küzdelmeitől – egyáltalán nem mondható borús hangulatúnak, különösen a kis méretű paradicsomfajták élénk forgalmának köszönhetően. A holland júliusi árak 64 eurócent körül alakultak kilogrammonként, amely magasabb az előző öt év átlagánál (58 eurócent). Olaszországgal és Franciaországgal ellentétben azonban ez nem rekordár, és még Spanyolországban is magasabb a júliusi átlagár, mint a hollandoknál.

A legkirívóbb adatokkal Franciaország jellemezhető: júniusban 2,32 euró és júliusban 3,04 euró egy kilogrammért. Az országban ismét élénkül a termelés, az árak így normalizálódni látszanak.

Az elmúlt öt év átlagát meghaladó magas ár jellemzi a piacot Olaszországban is, júliusban 1,32 euró/kg (5 eurócenttel több, mint az elmúlt öt év átlaga).

Belgiumban a 31. héttől növekvő árakat figyelhetünk meg: a 32. és 33. héten az átlagos ár egy euró felett alakult, mely összességében megfelel az év ezen szakaszában megszokottaknak.

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomárak alakulására inkább a ToBRFV gyakorol hatást, mint a koronavírus-járvány. Napjainkra majdnem minden országnak meg kell küzdenie a ToBRFV jelenlétével, és emiatt a termés egy része is megsemmisül, amely árnyalja a piaci körülményeket.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9351489/unusually-high-prices-for-european-tomatoes-this-summer/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Franciaországban több alma, de kevesebb körte teremhet

2023. augusztus 7. 14:10

Az étkezési alma esetében jelenleg mintegy 1,6 millió tonna összmennyiséggel számolnak a statisztikusok; ez 9 százalékkal több, mint az előző évben.

Jó búzatermésre számítanak Franciaországban

2021. július 16. 04:47

A búza készletek 2021/22 végén várhatóan elérik a 3,7 millió tonnát, ami csaknem 39%-os növekedést jelent a 2020/21-es 2,7 millióhoz képest.

A francia gazdaságok nagyobbak, de még mindig elmarad a méretük az amerikai riválisoktól

2022. január 1. 05:36

A párizsi minisztérium szerint a kanadai gazdaságok átlagosan 332 hektárosak voltak 2016-ban, vagyis ötszöröse a francia gazdaságok méretének.

A rossz termés csökkentheti a cukorrépa-termelést

2022. december 27. 05:36

Rekordtermésben reménykedtünk a nyár előtt, de valószínűleg hektáronként 80 tonna alatt fogunk végezni, ami óriási csalódás.