2℃ -6℃
február 19. Zsuzsanna, Eliza, Konrád
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Szeptember

Agrofórum Online

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Egy ideális Vénasszonyok nyarán a kertünk és az áruházak polcai vígan ontják még a magyar idényzöldségeket és -gyümölcsöket, így bőségesen válogathatunk. A zöldségespult kifejezetten gazdag még, de a helyesen gondozott fűszernövényekről és a gyümölcsfákról is bőven szüretelhetünk ilyenkor szeptemberben.

Ebben a hónapban is részletesebben megismerkedünk egy zöldség- és egy gyümölcsfélével is: a gesztenye és a sütőtök kerül sorra.

Aki kíváncsi az előzményekre is, az eddigi hónapokban a következő növények kerültek bővebb bemutatásra:

Először ebben a táblázatban végigböngészhetjük, hogy milyen kínálatból válogathatunk szeptemberben:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Paradicsom, Brokkoli, Cékla, Cukkini, Csicsóka, Patisszon, Padlizsán, Mángold, Radiccio, Rukkola, Endíviasaláta, Jégsaláta, Édeskáposzta, Fejes saláta, Madársaláta, Pak-choi, Sóska, Spenót, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Lilahagyma, Póréhagyma, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lila káposzta, Kínai kel, Kukorica, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Sütőtök, Tök, Uborka, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika  Alma, Körte, Őszibarack, Birsalma, Szilva, Szőlő, Áfonya, Berkenye, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Szeder,  Bazsalikom, Kapor, Menta, Petrezselyem-zöld,

Most pedig érkezzenek az ehavi sztárvendégek, a gesztenye és a sütőtök.

A bükkfafélék családjába tartozó gesztenyenemzetség (Castanea) mintegy tucatnyi fajból áll, ezek közül Európában csak egyetlen, a szelídgesztenye (Castanea sativa) honos, leginkább a vulkanikus eredetű hegyek, dombok meleg oldalainak a növénye.

A gesztenye rendkívül gazdag vitaminokban és élelmi rostban is

A gesztenye melegkedvelő növény, de igényli a téli hideget is a nyugodt pihenéshez. A pangó vizet nagyon rosszul tűri, ezért csak a jó vízelvezetésű, hegyvidéki lejtőkön érzi jól magát. Emellett a meszes talajú vidékeken sem találjuk meg, mert mészkerülő. Hazánkban a dombsági területeken és az Alpokalján találkozunk vele szép számmal.

Kevésbé köztudott, hogy megfelelő körülmények között Magyarországon akár 500 évet is élhet, így a leghosszabb életű őshonos gyümölcsfánk. A dióhoz hasonlóan gyermekeinknek, unokáinknak ültetjük, hiszen magról szaporítva nagyon hosszú idő után terem.

Érdemes tudni, hogy a díszfaként gyakori vadgesztenye ugyan sokkal ismertebb, de a szelődgesztenyével csupán névrokonok. A hasonló nevet a terméseik hasonlósága adta: mindkét esetben szúrós, zöld kupacsban ülnek a barna színű szemek.

A gesztenyéből lekvár, krém és kandírozott gyümölcs is készül, mégis talán legismertebb és legelterjedtebb csemege a belőle készült gesztenyepüré. Rendkívül sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, emellett antioxidáns hatású. Sejtvédő E-vitaminban minden gyümölcsnél gazdagabb. Meglehetősen magas a B1-, a B2-, valamint a B6-vitamintartalma is, sőt a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, mennyisége a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesíthetők vele a gabona- és burgonyafélék. Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Az úgynevezett élelmirost hányada jelentős, így segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.

A sütőtök az egyik legkedveltebb őszidéző zöldség, bár eléggé megosztja a közönséget: senki nem marad közömbös iránta, vagy nagyon szeretjük, vagy rá sem bírunk gondolni. A második világháború után alapélelmiszernek számított, majd gyorsan meghódította az egész világot, és szerencsére hazánkban a házikertben is sikerrel nevelhető.

Sütőtöknek számít minden olyan tökfajta, amelyet leginkább sütve fogyasztunk

Bármelyik fajtáról is legyen szó, termesztésüknél nagyon fontos figyelnünk a helyigényére és az öntözésre. Igen érzékenyek a palántái a fagyra, ezért májusig ajánlott várni a kiültetéssel. Sok tápanyagra (pl. komposzt) és vízre a kezdetektől szüksége van, és igen meghálálja a napos helyet.

A sütőtök gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, amelybe minden olyan tökfajta beleszámít, amelyet elsősorban sütve fogyasztunk. Nemcsak kinézetre változatosak és elkészítésük módja is lehet sokféle, de az egészségünket is több fronton támogatja: kiemelkedően magas a béta-karotin-, valamint az A-,B-,C- és E-vitamin-tartalma is. Emellett gyulladáscsökkentő hatását is bizonyították, és mivel serkenti a máj működését is, a tisztítókúra étrendjébe illesztve segítheti a szervezet méregtelenítését.

Kapcsolódó cikkek:

Mi a teendőnk, ha megfertőzte az állatainkat a kiskérődzők pestise?

2025. február 18. 05:40

A kiskérődzők pestisének megjelenése esetén szigorú előírásokat kell betartani.

Mit kell tudni a kiskérődzők pestiséről?

2025. február 12. 05:40

A jelentős gazdasági károkkal járó betegség juhokat és kecskéket is képes megbetegíteni. A Nébih közleményében hívta fel a figyelmet a bejelentési kötelezettség alá tartozó, hazánkban első ízben előforduló betegségre.

A komposzttea alkalmazása a kertben

2025. február 8. 05:40

A házilag elkészült komposztteát számos célra felhasználhatjuk a házikertben: palántanevelésnél, levéltrágyaként, vetőmagkezelésre. A sikeres alkalmazáshoz vegyük végig a legfontosabb szabályokat!

A komposzttea elkészítése

2025. február 2. 05:40

A komposzttea elkészítése egyszerű folyamatnak tűnik, de be kell tartanunk az eddigi tapasztalatokból adódó fontos szabályokat, hogy jó minőségű oldatot kapjunk. A víz és a komposzt minőségén kifejezetten nagy a hangsúly.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Új hűtőház épül Harsányban

2018. november 8. 11:36

A projekt lehetősséget biztosít a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.