Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Szeptember

Agrofórum Online

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Egy ideális Vénasszonyok nyarán a kertünk és az áruházak polcai vígan ontják még a magyar idényzöldségeket és -gyümölcsöket, így bőségesen válogathatunk. A zöldségespult kifejezetten gazdag még, de a helyesen gondozott fűszernövényekről és a gyümölcsfákról is bőven szüretelhetünk ilyenkor szeptemberben.

Ebben a hónapban is részletesebben megismerkedünk egy zöldség- és egy gyümölcsfélével is: a gesztenye és a sütőtök kerül sorra.

Aki kíváncsi az előzményekre is, az eddigi hónapokban a következő növények kerültek bővebb bemutatásra:

Először ebben a táblázatban végigböngészhetjük, hogy milyen kínálatból válogathatunk szeptemberben:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Paradicsom, Brokkoli, Cékla, Cukkini, Csicsóka, Patisszon, Padlizsán, Mángold, Radiccio, Rukkola, Endíviasaláta, Jégsaláta, Édeskáposzta, Fejes saláta, Madársaláta, Pak-choi, Sóska, Spenót, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Lilahagyma, Póréhagyma, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lila káposzta, Kínai kel, Kukorica, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Sütőtök, Tök, Uborka, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika  Alma, Körte, Őszibarack, Birsalma, Szilva, Szőlő, Áfonya, Berkenye, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Szeder,  Bazsalikom, Kapor, Menta, Petrezselyem-zöld,

Most pedig érkezzenek az ehavi sztárvendégek, a gesztenye és a sütőtök.

A bükkfafélék családjába tartozó gesztenyenemzetség (Castanea) mintegy tucatnyi fajból áll, ezek közül Európában csak egyetlen, a szelídgesztenye (Castanea sativa) honos, leginkább a vulkanikus eredetű hegyek, dombok meleg oldalainak a növénye.

A gesztenye rendkívül gazdag vitaminokban és élelmi rostban is

A gesztenye melegkedvelő növény, de igényli a téli hideget is a nyugodt pihenéshez. A pangó vizet nagyon rosszul tűri, ezért csak a jó vízelvezetésű, hegyvidéki lejtőkön érzi jól magát. Emellett a meszes talajú vidékeken sem találjuk meg, mert mészkerülő. Hazánkban a dombsági területeken és az Alpokalján találkozunk vele szép számmal.

Kevésbé köztudott, hogy megfelelő körülmények között Magyarországon akár 500 évet is élhet, így a leghosszabb életű őshonos gyümölcsfánk. A dióhoz hasonlóan gyermekeinknek, unokáinknak ültetjük, hiszen magról szaporítva nagyon hosszú idő után terem.

Érdemes tudni, hogy a díszfaként gyakori vadgesztenye ugyan sokkal ismertebb, de a szelődgesztenyével csupán névrokonok. A hasonló nevet a terméseik hasonlósága adta: mindkét esetben szúrós, zöld kupacsban ülnek a barna színű szemek.

A gesztenyéből lekvár, krém és kandírozott gyümölcs is készül, mégis talán legismertebb és legelterjedtebb csemege a belőle készült gesztenyepüré. Rendkívül sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, emellett antioxidáns hatású. Sejtvédő E-vitaminban minden gyümölcsnél gazdagabb. Meglehetősen magas a B1-, a B2-, valamint a B6-vitamintartalma is, sőt a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, mennyisége a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesíthetők vele a gabona- és burgonyafélék. Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Az úgynevezett élelmirost hányada jelentős, így segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.

A sütőtök az egyik legkedveltebb őszidéző zöldség, bár eléggé megosztja a közönséget: senki nem marad közömbös iránta, vagy nagyon szeretjük, vagy rá sem bírunk gondolni. A második világháború után alapélelmiszernek számított, majd gyorsan meghódította az egész világot, és szerencsére hazánkban a házikertben is sikerrel nevelhető.

Sütőtöknek számít minden olyan tökfajta, amelyet leginkább sütve fogyasztunk

Bármelyik fajtáról is legyen szó, termesztésüknél nagyon fontos figyelnünk a helyigényére és az öntözésre. Igen érzékenyek a palántái a fagyra, ezért májusig ajánlott várni a kiültetéssel. Sok tápanyagra (pl. komposzt) és vízre a kezdetektől szüksége van, és igen meghálálja a napos helyet.

A sütőtök gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, amelybe minden olyan tökfajta beleszámít, amelyet elsősorban sütve fogyasztunk. Nemcsak kinézetre változatosak és elkészítésük módja is lehet sokféle, de az egészségünket is több fronton támogatja: kiemelkedően magas a béta-karotin-, valamint az A-,B-,C- és E-vitamin-tartalma is. Emellett gyulladáscsökkentő hatását is bizonyították, és mivel serkenti a máj működését is, a tisztítókúra étrendjébe illesztve segítheti a szervezet méregtelenítését.

Kapcsolódó cikkek:

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Helyezzünk ki fészekalapanyagot a madaraknak!

2025. április 8. 05:40

A megfelelő fészekanyag összegyűjtése energia- és időigényes feladat a kertünkben fészkelő madarak számára is, éppen ezért már ezekben a hetekben is kevesebb idejük van a leendő madárszülőknek eleség után nézniük.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?