A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája a borkultúrában nagy figyelmet érdemel. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 22 hazai borvidék 58 067 hektár termőterületét tartja nyilván (HNT, 2015). A hegyközségek a bortermelés hivatalos alapegységei. Néhány fajta a fehérborszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Bianca, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling; a vörösborszőlők közül: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Othello, Medina, Cabernet sauvignon, Zweigelt. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről, valamint a borászattal kapcsolatban érdekes információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2016. szeptember 5.
Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján.
2016. augusztus 30.
Minden évben igyekeztek a programnak tematikát adni, az idén az egészséges szaporítóanyag és vetőmag használatának jelentősége volt a szőlő- és gabonatermesztésben.
2016. augusztus 10.
Ebben a borászati évben nem lesz olyan jó a szőlőtermés, mint tavaly, amikor csaknem 3 millió hektoliternyi bort termelt az ország.
2016. július 27.
A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.
2016. július 6.
Előre tekintve továbbra is a változékonyság jellemzi időjárásunkat, várható kisebb eső, visszaeső hőmérséklet, de tendenciájában újra a felmelegedés lesz a meghatározó.
2016. április 22.
Április 18-án és19-én rendezték meg a Kárpát-medencei Élelmiszer-előállítók konferenciáját, aminek másnapján a rendezvényre a meghívott anyaországi és külhoni magyar vállalkozások olyan kiváló minőségű termékeket mutattak be, amelyek a piaci feltételeknek már jelenleg is megfelelnek, és amelyeket a jövőben kívánnak a piacra bevezetni (kereskedelmi láncok,…
2016. március 10.
Vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek.
2016. január 23.
Ideálisnak mondható a mínusz 5-10 fokos hőmérséklet, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai megfagynak.
2016. január 5.
A Varga Pincészetnél az értékesítés 2015-ben tovább nőtt, míg a napokban kerül a kormány elé a Tokaj Kereskedőház négyéves fejlesztési terve.