Címke: Szőlő

szőlő

A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.

Kapcsolódó címkék

állásbörzeLamborghiniborrugós boronaTokaji Borvidékborsóőszi takarmányborsóbórhiányfogasboronaboronauborka mozaik vírusbordás keluborkaszárazborsótárcsás boronaTrelleborgBorealis L.A.T. Hungária Kft.kígyóuborkaKer-Bor Kft.Kalmár TiborbíborherezsomborforgóboronaUrbán ZsomborborszőlőÉv BortermelőjeborászbioborMagyar Bor AkadémiaÉv BorászaborászatborpiacPolgár GáborBenedek BorbálaBalatonboglári Borgazdasági Zrt.borversenyhengerboronazöldborsóSoproni borvidéktalajborításFrittmann borászatborászati támogatásBoros JánosNemzeti Borkiválóság Programborsózsizsikbőrcsomósodás-kórbőrcsomósodáskórmátrai borvidékDubicz Borászat és SzőlőbirtokPannónia Női Borrendborászati szakkiállításOrszágos Syngenta BorversenyKoch borászatkisüzemi bortermelőszekszárdi borvidéksalátauborkakonzervuborkabormarketingborvidékMagyar Bor NagydíjMagyar Borszakírók KöreKülhoni Magyar Borászok EgyesületeborkrémlevessárgaborsóDél-Balatoni borvidékborászati ágazatborjúborkóstolóDr. Csíbor IstvánfehérborvörösborBidló Gáborélelmiszer-laboratóriumhajtatott uborkaEgri BorvidékGál TiborBorászok BorászaBorsó-aknázólégyborsórozsdauborkalisztharmatBorreformBorealisCanter Borházborókaszúboróka-pajzstetűborókarozsdaUgron Ákos GáborLászló Tibor ZoltánBordeauxközösségi borfeldolgozóuborka peronoszpóraBorkultúrafürtös uborkanyílbordázatlaboratóriumKifejtő borsóVelőborsóCukorborsóBorhibaBorbetegségBorkezelésBorfogyasztásMegyimóri GáborBorsodi Sörgyárborexportforralt borAz Év bortermelője MagyarországonBorealis L.A.TPannonhalmi borvidékborzseléBorsos malombörtönJásdi BorteraszBorjour MagnumbortermelésBalla Borászataz Év bortermelőjeMénesi borvidékborokjúlia-borbolyaNeszmélyi Borvidékborkülönlegességjégborfőborszáraz borA&L Canada LaboratóriumBőralmacsicseriborsóBorealis L.A.T Hungary Kft.Budai ArborétumarborétumKenyér és BorünnepNagy-Somlói Borvidékborsó-levéltetűborostyánbioborversenylaborfelszerelésekNémet Borászati IntézetcsomborborászokBükki borvidékborókaborsikafűborágazatborlepárlásborsómolyborsólevéltetűBadacsonyi BorvidékgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetemobilalkalmazásszalmaszecskázópálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almaalmafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almazöld almalevéltetűKálmán körtelevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkameggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportszilvaszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszeg
Szakcikkek / Szőlő-Bor

Bussay Pincészet: kiváló, bio minőségű borok a Zalai borvidékről

2021. március 21.

A Zalai borvidék nemcsak, hogy a legfiatalabb hazánkban, de talán a legkevésbé ismert is.

Szaktanácsadás

Beteg a szőlőm?

2021. március 19.

Néhány idősebb szőlőtőkémen nem látok rügykezdeményeket, félek, hogy nem hajt ki. Mi lehet az oka?

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre?

2021. március 11.

Míg egyes szőlőfajták, például az olaszrizling, a kadarka vagy a hárslevelű termelése sokkal bizonytalanabbá válik, a vörösborok esetében a minőség és a versenyképesség javulásával is lehet akár számolni.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Várhatóan csökkenti a bürokratikus terhet az új bortörvény

2021. február 21.

Az újraszervezett folyamatok lényeges eleme, hogy az ágazatban dolgozó gazdasági szereplők érdekeit vegye figyelembe. Cél, hogy a kötelező adminisztratív feladatok elvégzése minél kevesebb erőforrást kössön le.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

2021. február 19.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A hangsúly a kadarkán van

2021. február 19.

Sziegl Balázzsal a Hajós-Bajai borvidékről, adottságokról, biogazdálkodásról és még sok minden másról beszélgettünk.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Olaszország a második legnagyobb szőlőtermelő a világon

2021. február 14.

A globális szőlőtermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már kultúra esetében. A szőlőről és a borról híres Olaszország csak a második listán, a magyarországi termés a tizedik helyen álló Dél-Afrika mennyiségének a negyedét sem éri el.

Szakcikkek / Növényvédelem

Megjelent a Nufarm 2021. évi termékkatalógusa

2021. január 15.

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2021, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Tanácskozás a magyar szőlő szaporítóanyag-előállítás jövőjével kapcsolatban

2021. január 13.

Január 12-én került megrendezésre a digitális térben a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia, melyet a Szent István Egyetem, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége közösen szervezett.