A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2017. június 8.
2016-ban 5 borszőlőfajta állami elismeréséről döntött a Fajtaminősítő Bizottság.
2017. június 4.
A Grass Killer nevű berendezés gyomirtó szer nélküli kezelést tesz lehetővé a szőlő- vagy gyümölcsfa sorok között.
2017. április 29.
A szőlőben is megindult a tarka szőlőmoly rajzása, de ez mostanság még nem ad feladatot, mint ahogy a betegségek sem okoznak gondot.
2017. április 28.
A peronoszpóra és a lisztharmat az ország minden borvidékén komoly ellenségnek tekinthető!
2017. április 26.
Tóth Marianna, a Ker-Bor Kft. termelésirányítójának és résztulajdonosának, és Körmendi József, a Nyakas Pince Zrt. szőlészeti vezetőjének és növényvédő szakmérnökének véleménye és tapasztalata a a Goemar BM-86 biostimulátorról.
2017. április 24.
A Mátrában és Szabolcsban is fagy pusztított a gyümölcsösökben az elmúlt napokban, a szőlő viszont átvészelte a hideg napokat.