18℃ 12℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz

Címke: Zöldség

zöldség

A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A zöldségfélék (kb. 200 növényfaj) az emberi táplálkozásban nem csak biológiai energiaforrást jelentenek, hanem az emberi szervezet számára kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyagot is. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak. Ásványianyag-tartalmuk általában magas, vitaminokban is gazdagok. Magyarországon az összes zöldségféle termőterülete mintegy 94 ezer hektár, a betakarított összes termés 1,66 millió tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett zöldségfélék hazánkban: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta,  fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. A zöldségfélékkel kapcsolatos szakcikkeket talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.

Kapcsolódó címkék

kertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Zsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák Egyesületekertészeti központkertészeti kultúrazöldségtermesztésparadicsomhajtatott paradicsomfürtös paradicsomparadicsomvészparadicsom foltos hervadás víruskoktélparadicsomipari paradicsomVeresi Paradicsom Kft.paradicsom aknázómolyParadicsom bronzfoltosság víruszebraparadicsomcherry paradicsompaprikahajtatott paprikafűszerpaprikafűszerpaprika-termesztésszabadföldi paprikakaliforniai paprikaétkezési paprikapaprika csúcsrothadáscsilipaprikachilipaprikaTelek Paprika Kft.Töltött paprika - pontybólPaprikalisztharmatcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkókukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricabogárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridfagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepke
Szakcikkek / Zöldség

Áttelelő hagyma vetése

2017. augusztus 21.

Tavasz végén, nyár elejére a tárolókból kifogyott hagymát az úgynevezett áttelelő hagymával lehet pótolni.

Szakcikkek / Zöldség

Tájfajták és házikerti fajták helye a zöldségtermesztésben

2017. augusztus 8.

Táfajtáink, házikerti fajtáink ma még elérhetők, felkutathatók. A génmegőrzés program keretében számos tájfajta és tájfajtából szelektált fajta, házikerti fajta szaporítóanyaga megőrzésre került.

Szakcikkek / Zöldség

Gombakomposzt használata a zöldségtermesztésben

2017. augusztus 1.

Növény-egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy növénytoxikus anyagokat, betegségeket vagy kártevőket a letermett komposzt nem tartalmaz.

Szakcikkek / Zöldség

Paprika – beteg termések eltávolítása

2017. július 27.

A piacképtelen bogyók meghagyása jelentős tápanyagmennyiséget von el a növénytől.

Szakcikkek / Zöldség

Magnéziumhiány zöldségféléken

2017. július 25.

A magnézium, a növények által hasznosított mennyiséget figyelembe véve, nem sorolható a mikroelemek közé.

Szakcikkek / Zöldség

Párásítás, páratartalom szabályozása, fénytelen paprika termések

2017. július 16.

Kevesen fordítanak figyelmet a páratartalomra, fóliák alatt is csak elvétve lehet hygrométerrel találkozni.

Szakcikkek / Zöldség

Árnyékoló hálóval a zöldségnövények napégése ellen

2017. július 3.

Nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV sugárzás aránya, különös mértékben az UV-B sugárzás.

Szakcikkek / Zöldség
Szakcikkek / Zöldség

Gyakran kis adaggal vagy ritkábban, de nagyobb dózissal öntözzük a zöldségeket?

2017. június 9.

Az öntözési normát alapvetően az öntözés célja szabja meg, de kisebb-nagyobb mértékben módosítja a termesztett növényfaj, a termesztés módja, a talaj kötöttsége és humusztartalma is.