Zöldség
Zöldség

Árnyékoló hálóval a zöldségnövények napégése ellen

Árnyékoló hálóval a zöldségnövények napégése ellen

Agrofórum Online

A klímaváltozás a növénytermesztésen belül elsősorban azoknak a növényeknek a terméseredményeire lesz jelentős hatással, amelyek különösen „klímaérzékenyek”, azaz a hőmérséklet, a páratartalom, a fényviszonyok, stb. változása az átlagosnál nagyobb mértékben befolyásolja a fejlődésüket, termőképességüket, termésminőségüket. Ide tartoznak a nálunk termesztett zöldségnövények döntő többsége. A fénnyel kapcsolatos várható változások máris érzékelhetőek: nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV sugárzás aránya, különös mértékben az UV-B sugárzás.

Amíg kora tavasszal és ősszel a fagytól, a hidegtől védjük a növényeket, és igyekszünk a fényt maximális mértékben kihasználni, hasznosítani, addig a nyári hónapokban egyre komolyabb gondot jelent az intenzív sugárzástól a termesztett növényeinket megvédeni, az egyre gyakoribb légköri aszály kapcsán az alacsony páratartalom káros hatásaitól megóvni. 

A tűző nap következtében egyre gyakoribb jelenség a napégés, a levelek perzselődése. Korábban is lehetett egy-két növény esetében a napégés tünetével, a világos színű, száraz szövetelhalással találkozni (pl. zöldbab), viszont napjainkban szinte általános a paprikán, a paradicsomon, az uborkán, a káposztaféléken, de a szőlőnél, gyümölcsféléken is gyakori jelenség. Fóliák és üvegházaknál lehetőség van a héjazat festésére, szabadföldi termesztésnél egyetlen lehetőség az árnyékoló hálók kifeszítése. Eddigi vizsgálatok szerint legelőnyösebbeknek a duplán vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgás-vörös raschel hálók használata bizonyult, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet mutattak a káros napsugárzással szemben.

Az árnyékolók más kedvező hatást is kifejtettek: alattuk kedvezőbben alakult a léghőmérséklet, kisebb volt az éjszakai és a déli hőmérséklet közötti ingadozás, és magasabb volt a levegő páratartalma. Azáltal, hogy a déli órákban nem melegedett fel olyan mértékben a levegő, jobb volt a bogyók színesedése, a paradicsomnál nem jelentkezett a zöldtalpasság betegségre is emlékeztető, kocsány körüli sárgás-barna karima.

Az árnyékolók hatásának tudható be, hogy ritkábban fordult elő a paprikák esetében tapasztalható kényszerérés, amikor a még fejletlen bogyók pirosodni kezdenek, és csúcsukon foltosodás indul meg. A hálók alatt magasabb volt a légnedvesség, mint a szabadban. Ennek következtében jobban kötött az uborka, a paradicsom, fényesebbek lettek a paprika és a padlizsán bogyói, és a termések felületén gyakran látható apró hajszálrepedések az árnyékolás hatására nem alakulnak ki.

A raschel hálók kifeszítésével, amelyek nem igényelnek erős tartószerkezetet – súlyuk mindössze 35g/m2 – a jégkárok ellen is hatásosan védekezhetünk. A hálókat a gyártók többnyire fény-stabilizátorral látják el, ami élettartamukat 4-5 évre megnöveli.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (I. rész) – Zöldségnövények tenyészterületével kapcsolatos fogalmak

2024. április 13. 16:10

A növénytermesztésben, így a zöldségfélék esetében is az eredményes termesztés egyik alapfeltétele a növényfaj, illetve fajta igényének megfelelő tenyészterület megválasztása.

Újra kétségbeejtő a helyzet a csemegekukorica és zöldborsó ágazatban

2024. április 5. 15:40

Idén a csemegekukoricánál az lesz a kérdés, hogy támogatások nélkül sikerül-e nullára kihozni az egyenleget, míg a zöldborsónál már a nullához is 8 tonna/ha körüli hozamok kellenének.

Retek frissen az ágyásból

2024. április 1. 14:10

A retek ideális zöldség a kezdők számára: magjai gyorsan és megbízhatóan csíráznak. A retek frissen, ágyásból a legjobb ízű. Ne várjuk meg, amíg teljesen kifejlődik, de különösen a korai fajtákat szedjük le, mielőtt elérnék a jellemző méretüket.

Kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusa

2021. szeptember 11. 06:36

A betegség megjelenésének megelőzése a levéltetvek legrövidebb úton történő kiiktatása, a termesztőberendezések vektorhálóval történő védelme útján valósítható meg.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Kísérleti klímasemleges üvegházat építenek Hollandiában

2020. március 23. 13:03

Az itt megszerzett eredmények ösztönzést adhatnak a kertészek számára, hogy új fejlesztésekben gondolkodjanak és megvalósulhasson az a céltűzés, amely szerint a holland kertészeti ágazatnak húsz éven belül klímasemlegessé kellene válnia.