Zöldség

Gyakran kis adaggal vagy ritkábban, de nagyobb dózissal öntözzük a zöldségeket?

Agrofórum Online

Az öntözési normát alapvetően az öntözés célja szabja meg, de kisebb-nagyobb mértékben módosítja a termesztett növényfaj, a termesztés módja, a talaj kötöttsége és humusztartalma is.

Az első öntözéssel célszerű kivárni, kicsit visszafogni a vizet, aminek hatására a gyökérzet a sekélyebb rétegből mélyebbre húzódik. Az így mélyebbre kényszerített gyökérzet nagyobb biztonságot jelent száraz időjárás esetén a növény vízutánpótlása szempontjából.

Az úgynevezett vízpótló öntözések – egy-két hetes fordulóval – 15 mm (pl. hagyma) és 35-40 mm (gyökérzöldségek) között változnak. Az 1-2 mm-es párásító (frissítő) öntözések gyakorisága légköri aszályos időben akár napi 3-4 alkalom is lehet.

A helyrevetett növények gyökérzete a fejlett főgyökér miatt lényegesen mélyebben helyezkedik el, mint a tűzdelt vagy palántázott növényeké (paprika, paradicsom), ebből adódóan a hatékony öntözési norma a szaporítás módjától függően eltérő.

Célszerű az öntözési normát úgy megválasztani, hogy a talajnedvesítése mindig azonos mélységbe történjen, a gyökérzetnek a különböző mélységű talajnedvesedés miatt ne kelljen átrendeződni – ami a növény oldaláról energiaveszteséggel jár.

Közismert, hogy „kicsit nem lehet a talajt nedvesíteni, csak 100%-os vízkapacitásig”. Ha kevés vizet adunk, az átnedvesedés csak sekélyen történik meg, de ott teljes mértékben. A gyakori, kisadagú öntözéssel – ami nem minden esetben cél (pl. homoktalajok) – feljebb „csalogatjuk” a gyökereket, ezzel pedig jelentősen befolyásoljuk a víz- és tápanyagfelvevő zóna elhelyezkedését.

A sekélyen elhelyezkedő gyökérzet folyamatos öntözést igényel, egy-egy kimaradt öntözés végzetes lehet, szemben azokkal a növényekkel, amelyeknek mélyebben helyezkedik el a gyökérzete. Ahol nagy biztonsággal lehet a folyamatos öntözésre számítani, ott jó a gyökérzetet sekélyen tartani (pl. cseppenkénti és szivárogtató öntözés), de ott ahol különféle okok miatt kimaradhat vagy jelentősen csúszhat az öntözési forduló, ott ebből komoly gond adódhat.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöld marad a paradicsom? Nem mindig a napfény hibás

2025. július 4. 14:10

A napfény nem minden – ha nem érnek be a paradicsomok, több ok is lehet a háttérben. Íme a leggyakoribb hibák és megoldások!

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

Szaporítási módok a szabadföldi zöldségtermesztésben

2025. június 27. 14:10

A zöldségpalánták szaporításának módja alapvetően meghatározza a termesztés sikerét – tudatos választással hozam is nyerhető.

Megkóstolták, megmérték – ez a retek lett a győztes

2025. június 26. 08:10

A Nébih kísérletében nemcsak vetőmagként, hanem konyhakertben és laborban is vizsgálták a hónapos retkeket – meglepő eredmények születtek.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

2021. augusztus 10. 06:38

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.