A zöldségtermesztés a zöldségfélék közé tartozó növények termelésével foglalkozó tevékenység. A zöldségfélék lágy szárú, általában intenzív művelést igénylő növények, melyeket emberi táplálékként nyersen vagy feldolgozva használhatunk fel. Nagy a biológiai értékük, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagot tartalmaznak. Hazánk adottságai a zöldségtermesztésre általában jónak mondhatók. Magyarországon 40-42 fajt termesztenek mintegy 94 000 hektáron, ahol 2017-ben összesen 1,657 millió tonna zöldségfélét állítottak elő (KSH). A zöldségtermesztés alágazatai: szabadföldi termesztés, zöldséghajtatás, zöldségmagtermesztés. Legfontosabb termesztett zöldségféléink: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta, fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. Az Agrofórum Online szakportálon hasznos információkat talál a zöldségtermesztés témakörében.
2017. december 27.
Míg egyes fajok esetében az oltott palánták aránya meghaladja a 80 százalékot, másoknál alig éri el az 1-2%-ot.
2017. december 25.
A kertész egyik legfontosabb, egyben legnehezebb feladata, hogy a növény termőegyensúlyát szabályozza.
2017. december 20.
Az Auditker FB-1000-R fóliabegyűjtő többek között Csornán, Szilágyi András gazdaságában is hatékonyan működik.
2017. november 30.
Egy téves szemlélet tapasztalható a zöldségtermesztők körében: ha nem kel ki a mag, az csak a vetőmag hibája lehet.
2017. november 24.
A zöldségtermesztők a ként leginkább növényvédő szerként ismerik, növénytáplálási vonatkozásaival kevésbé vannak tisztában.
2017. november 20.
Magyarországon az úgynevezett aprómagvú fajok vetésterülete 15–17 000 hektár.
2017. november 10.
Fontos szabály, hogy nem szabad vele ősszel sietni, meg kell várni, amíg a levegő 2-3 oC alá hűl, de a talaj még nem fagyos.
2017. november 9.
A hagyományos vidéki gazdálkodás új technológiákra cserélése még messze van, de a városi projektek biztonságossá teszik az élelmiszer-ellátást.