Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Agrofórum Online

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

A dekád közepén tapasztalható fagypont körüli éjszakai hőmérséklet ellenére lassú ütemben, de fejlődnek az őszi káposztarepce, az őszi árpa- és őszi búzavetések, illetve megkezdődött a korai vetésű borsó kelése is. A kelés ütemét alapvetően a talaj vetésmélységében uralkodó nedvesség határozza meg. A megkésve lezárt talajokban sokkal egyenetlenebb kelés tapasztalható, mint ahol már ősszel elegyengették a talaj felszínét, és tavasszal már csak vetőágyat kellett készíteni.

Az előző heti növény egészségügyi állapothoz képest jelentős változás, hogy az igen száraz idő ellenére az őszi árpán és búzán a tél folyamán elhalt, de lisztharmattal fertőzött levelekről friss inkubáció tüneteit lehet megfigyelni. A fertőzött leveleken a lisztharmat most még apró foltok formájában jelentkezik, de kedvezően meleg és párás körülmények esetén a piszkosszürke tünetek ellepik az összes levelet.

A többi, levélfoltosságot előidéző betegség és a sárgarozsda számára egyelőre hiányzik a csapadék, de időjárás változása esetén, ezen kórokozók számára is javulnak a fertőzés feltételei.

Az őszi káposztarepcében zömmel elvégezték a repce szárormányos elleni első védekezéseket. Jelenleg alacsony a bogarak létszáma, de a veszély folyamatos fennállása miatt folytatni kell a kártevő megfigyelését. Most a fénybogarak sem jelentkeznek tömegesen a változékony idő miatt, de a repce fejlődésével együtt, különösen szárba indulás után fokozott megjelenésük várható.

A száraz idő most egyáltalán nem kedvez a növény lombozatán fertőző levélfoltosság betegségek (fóma, alternária) számára. Az igen alacsony fertőzési szint kialakulásában a szárazság mellett minden bizonnyal közrejátszik az őszi fungicid-regulátor kezelés is. A további egészségi állapot változást az időjárás csapadékosabbra fordulása negatív irányba tolhatja el, de a tavaszi regulátorozás pedig gátolhatja a negatív irányú változást.

Az elsőként elvetett borsó szakaszok kelése már megkezdődött. A kelés a talajok kiszáradása miatt, valamint a változékony, de viszonylag hűvös idő miatt vontatott. Az elhúzódó kelés viszont kedvező a borsó csipkéző bogarak kártétele számára. Ebben a helyzetben a kelő növény tovább marad az érzékeny, 2-4 lombleveles fenológiai stádiumban, mert a vontatott növekedés nem követi az ormányos bogarak fokozódó étvágyát. Most indokolt folyamatosan figyelni a kártétel alakulását, és a levelek csipkézésének növekedése esetén indokolttá válik a rovarölő szeres beavatkozás.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Időszerű a gabonák vírusait átvivő rovarok elleni védekezés

2019. október 22. 06:36

A levéltetvek és kabócák betelepülése az ősz folyamán kedvező (nem szeles, esős) időjárás mellett szinte folyamatos és ezt a tevékenységet csak a tél eleji erős fagyok képesek lezárni.

Problémás évkezdet a mezőgazdaságban: reped a cseresznye, alig lesz meggy

2019. június 7. 09:28

A rendkívül hideg május és a hosszú szárazság után megérkező hektikus csapadék sajnos nem tett jót sem a szántóföldi, sem a kertészeti kultúráknak. Általános megfigyelés, hogy a tavalyihoz képest 2-3 héttel, az átlaghoz képest 1-2 héttel van lemaradva a természet.

Kalászos herbicidnek tervezve

2018. március 14. 09:29

A Sumi Agro a meglévő szükségletek, igények és követelmények teljesítése mellett egy valóban új célt tűzött ki és valósított meg a Moderator termék megalkotásával.

Komplex kalászos állományvédelem az FMC-től

2019. február 18. 04:30

Az őszi csapadékhiány a kalászosok lassú kezdeti fejlődését és az őszi bokrosodás elmaradását eredményezte. A szárazság megkérdőjelezi az őszi gyomirtások hatékonyságát, mivel ősszel a gyomok sem a megszokott ütemben keltek. Ezeken a területeken tavasszal egy további kezelés válhat szükségessé. A ritkább állományok esetén a megszokottnál nagyobb figyelmet érdemes fordítani a gyomirtásra.