Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Agrofórum Online

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

A dekád közepén tapasztalható fagypont körüli éjszakai hőmérséklet ellenére lassú ütemben, de fejlődnek az őszi káposztarepce, az őszi árpa- és őszi búzavetések, illetve megkezdődött a korai vetésű borsó kelése is. A kelés ütemét alapvetően a talaj vetésmélységében uralkodó nedvesség határozza meg. A megkésve lezárt talajokban sokkal egyenetlenebb kelés tapasztalható, mint ahol már ősszel elegyengették a talaj felszínét, és tavasszal már csak vetőágyat kellett készíteni.

Az előző heti növény egészségügyi állapothoz képest jelentős változás, hogy az igen száraz idő ellenére az őszi árpán és búzán a tél folyamán elhalt, de lisztharmattal fertőzött levelekről friss inkubáció tüneteit lehet megfigyelni. A fertőzött leveleken a lisztharmat most még apró foltok formájában jelentkezik, de kedvezően meleg és párás körülmények esetén a piszkosszürke tünetek ellepik az összes levelet.

A többi, levélfoltosságot előidéző betegség és a sárgarozsda számára egyelőre hiányzik a csapadék, de időjárás változása esetén, ezen kórokozók számára is javulnak a fertőzés feltételei.

Az őszi káposztarepcében zömmel elvégezték a repce szárormányos elleni első védekezéseket. Jelenleg alacsony a bogarak létszáma, de a veszély folyamatos fennállása miatt folytatni kell a kártevő megfigyelését. Most a fénybogarak sem jelentkeznek tömegesen a változékony idő miatt, de a repce fejlődésével együtt, különösen szárba indulás után fokozott megjelenésük várható.

A száraz idő most egyáltalán nem kedvez a növény lombozatán fertőző levélfoltosság betegségek (fóma, alternária) számára. Az igen alacsony fertőzési szint kialakulásában a szárazság mellett minden bizonnyal közrejátszik az őszi fungicid-regulátor kezelés is. A további egészségi állapot változást az időjárás csapadékosabbra fordulása negatív irányba tolhatja el, de a tavaszi regulátorozás pedig gátolhatja a negatív irányú változást.

Az elsőként elvetett borsó szakaszok kelése már megkezdődött. A kelés a talajok kiszáradása miatt, valamint a változékony, de viszonylag hűvös idő miatt vontatott. Az elhúzódó kelés viszont kedvező a borsó csipkéző bogarak kártétele számára. Ebben a helyzetben a kelő növény tovább marad az érzékeny, 2-4 lombleveles fenológiai stádiumban, mert a vontatott növekedés nem követi az ormányos bogarak fokozódó étvágyát. Most indokolt folyamatosan figyelni a kártétel alakulását, és a levelek csipkézésének növekedése esetén indokolttá válik a rovarölő szeres beavatkozás.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Őszibúza-fajták. Minőség és mennyiség zseniális kombinációban

2019. július 26. 07:47

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan búzafajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!

Lombtrágyázásról általánosságban és konkrétan!

2019. február 19. 08:31

A cikk elején egy pár olyan általános dolgot szeretnénk kiemelni, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ezeknek a tulajdonságoknak egy része minden lombtrágyáról elmondható, mások elsősorban a Yara termékeire jellemzőek:

Repce: megjelentek a szár- és levélbetegségek tünetei

2019. április 16. 03:37

Az elmúlt hét időjárását az áprilisra jellemző változékonyság jellemezte.