Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

Agrofórum Online

A kertészeti kultúrákban sorra érnek be a különböző gyümölcs- és zöldségfélék. A termés mennyisége és minősége az idén is, akárcsak más években, változatos képet mutat, az egyikből bőven, a másikból szűkösebben terem. A tavaszra és a nyárra nem lehetünk különösebben panasszal, kivéve, ahol jég pusztított. Az augusztusi, igazi nyár kedvez az ízletes gyümölcsök és szezonális zöldségfélék bőséges választékának. A jó minőség biztosításához a növényorvosok folyamatos ténykedése nélkülözhetetlen. Szakértelmük a biztosíték az egészséges és növényvédőszer-maradék mentes termés biztosításában.

Az almafélék és a körte egy része már leérett vagy most érik, de az őszi és téli fajtákat még meg kell védeni a kártevőktől és betegségektől, sőt fel kell készíteni a termést a tartós téli tárolásra. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Ha nem is tömeges a lepkék repülése, de folyamatossága miatt állandó rovarölő szeres beavatkozásra van szükség. Az almamoly mellett találkozni almalevél aknázó mollyal, almailoncával, tehát figyelemmel kell kísérni a lombozat egészségi állapotát is.

Nem hagyhatjuk ki a kalcium levélen keresztüli pótlását, illetve a gyümölcsök tárolási betegségek elleni kezelését sem a hátralevő időszakban. A kalcium nem vagy csak nagyon nehezen mozog a növényben, ezért időről  időre gondoskodni kell a pótlásáról, egészen a szüret előtti időszakig. A tárolási betegségek már most is jelen vannak a növényeken, illetve a termésen. Most még kevésbé okoznak látható tüneteket, kivéve, ha sebzés keletkezik a termésen, például egy rovarrágás, gyümölcsrepedés nyomán. Ilyenkor a gyümölcsmonília azonnal jelzi jelenlétét mindenki által ismert tüneteivel. Más kórokozók csak a télire betárolt gyümölcsön jelennek meg, de az okozott kár ekkor is komoly mértékű lehet, főként, ha a tárolási körülmények kedveznek a kórokozóknak. Ilyenek a tárolási hőmérséklet, páratartalom, páralecsapódás, szellőztetés hiánya lehetnek.

Gyümölcsmonília almán

Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. A kajszi már leérett, ezért a fő célpont az őszibarack, illetve a keleti gyümölcsmoly széles tápnövény köre miatt szinte mindent megfertőzhet. Az érőfélben levő őszibarackon, a kártétel hajtáscsúcson és gyümölcsben egyaránt megfigyelhető, de rejtetten a többi gyümölcsféle is veszélyeztetett. A későn érő birs a legtovább károsított gyümölcsféle, ezért védelme különösen nehéz. A kívülről egészségesnek tűnő termés is lehet a hernyóktól alaposan megrágott a magház környékén. A barackmolytól eltérően egy gyümölcsben akár több hernyó is táplálkozhat, ezért az okozott kár is jóval nagyobb.

Barackmoly kajszi termésében

Keleti gyümölcsmoly kártétele őszibarack hajtásán

Zsendül a szőlő is, a termést most a hajtáscsúcson jelentkező peronoszpóra tüneteken túlmenően a bogyó lisztharmat és a szürkerothadás tizedelheti meg.

Szőlő szürkerothadás

Fontos a prevenció a védekezésben, mert az első tünetek megjelenése után már igen nehéz megfékezni a kórokozók terjedését.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Felmérik a magyar gyümölcsültetvények állapotát

2018. január 29. 10:23

Az Agrárkamara szerint a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és a fejlődéséhez szükséges stratégiák kidolgozásához.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.