Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre – jelentős fertőzések az árvakeléseken

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre – jelentős fertőzések az árvakeléseken

Agrofórum Online

Szeptember második hetében egy országon átvonuló hidegfront véget vetett a nyárnak. Csapadék áztatta az alaposan kiszáradt talajt, így a repcével elvetett vagy vetésre váró területek kellő mennyiségű nedvességet kaptak a gyors és egyöntetű keléshez. Másutt a talaj átnedvesedése kedvezett a jobb minőségű talajmunkák készítésének.

Az aratásra váró napraforgónak ugyan nem jött jól a csapadék, de a tányérbetegségeknek még kevés ideje volt a felszaporodásra. Erősebben fertőzött területeken most még a fehérpenészes (szklerotíniás) tányérrothadás mértéke nem haladja meg az 5 százalékos szintet. Hasonló nagyságrendű a szürkepenészes (botrítiszes) tányérok száma. A növények gyors felszáradása esetén az aratás kezdetéig nem tud növekedni a fertőzés, de több átnedvesedés károsan hat a termés minőségére, valamint nagyobb lesz a termésveszteség. A makrofominás szártörés miatti veszteségek ott növekedhetnek, ahol a megerősödő szél ledönti a beteg növényeket, és a betakarítógépek nem képesek learatni azt. Az ütemes aratás utáni gyors és jó minőségű száraprítás megkönnyíti az őszi kalászosok vetése előtti talajmunkákat.

Napraforgó szklerotínia

Friss kukoricamoly fertőzést már csak csemegekukorica táblákon lehet találni, de ott elterjedt technológia a kártevő elleni védekezés, ezért nem magas a kártétel. Takarmány céljából termesztett területeken viszont általánosan magas a fertőzés, nagyon sok a csőkártétel is. Újabb fertőzés már nem várható, de a hozzá társult gyapottok-bagolylepke kártétel együttvéve sokfelé igen magas. Elegendő volt a szeptember eleje óta lehullott csapadék, hogy máris találjunk néhány fuzáriummal fertőzött kukoricacsövet. További esők feltétlenül erősíteni fogják ezt a folyamatot, ezért kísérjük figyelemmel a fertőzés alakulását, szükség esetén inkább kezdjük korábban az aratást.

Kukorica fuzáriumos csőpenész

Miközben már több helyen elvetették az őszi káposztarepcét, még most is igen sok az elhanyagolt repce árvakelés. A növényeken a nyár folyamán felnövekedett egy kártevő generáció, mely csak a frissen kikelő repcére vár. Az ilyen táblák szomszédságában még a rovarölő szerrel csávázva elvetett növények sincsenek biztonságban az áttelepülő kártevőktől. Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Repcebolhák

Ugyanez a veszély leselkedik a nyár folyamán elhanyagolt kalászos gabona tarlók irányából a hamarosan elvetendő őszi árpára és búzára. Az árvakeléseken már most jelentős a levélfoltosság, a lisztharmat, a rozsda és a levéltetű fertőzés.

Árpa hálózatos levélfoltossága

Még van lehetőségünk az ilyen állapot felszámolására.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Engedélyezéstől a göngyöleg visszaváltásáig - Növényvédelmi aktualitások az AGRYA rendezvényén

2018. június 6. 15:37

Az integrált növényvédelmi technológia egyes elemeinek összehangolt alkalmazásához elmélyült szakmai tudásra van szükség.

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5. 06:58

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét. 

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.