Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre – jelentős fertőzések az árvakeléseken

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre – jelentős fertőzések az árvakeléseken

Agrofórum Online

Szeptember második hetében egy országon átvonuló hidegfront véget vetett a nyárnak. Csapadék áztatta az alaposan kiszáradt talajt, így a repcével elvetett vagy vetésre váró területek kellő mennyiségű nedvességet kaptak a gyors és egyöntetű keléshez. Másutt a talaj átnedvesedése kedvezett a jobb minőségű talajmunkák készítésének.

Az aratásra váró napraforgónak ugyan nem jött jól a csapadék, de a tányérbetegségeknek még kevés ideje volt a felszaporodásra. Erősebben fertőzött területeken most még a fehérpenészes (szklerotíniás) tányérrothadás mértéke nem haladja meg az 5 százalékos szintet. Hasonló nagyságrendű a szürkepenészes (botrítiszes) tányérok száma. A növények gyors felszáradása esetén az aratás kezdetéig nem tud növekedni a fertőzés, de több átnedvesedés károsan hat a termés minőségére, valamint nagyobb lesz a termésveszteség. A makrofominás szártörés miatti veszteségek ott növekedhetnek, ahol a megerősödő szél ledönti a beteg növényeket, és a betakarítógépek nem képesek learatni azt. Az ütemes aratás utáni gyors és jó minőségű száraprítás megkönnyíti az őszi kalászosok vetése előtti talajmunkákat.

Napraforgó szklerotínia

Friss kukoricamoly fertőzést már csak csemegekukorica táblákon lehet találni, de ott elterjedt technológia a kártevő elleni védekezés, ezért nem magas a kártétel. Takarmány céljából termesztett területeken viszont általánosan magas a fertőzés, nagyon sok a csőkártétel is. Újabb fertőzés már nem várható, de a hozzá társult gyapottok-bagolylepke kártétel együttvéve sokfelé igen magas. Elegendő volt a szeptember eleje óta lehullott csapadék, hogy máris találjunk néhány fuzáriummal fertőzött kukoricacsövet. További esők feltétlenül erősíteni fogják ezt a folyamatot, ezért kísérjük figyelemmel a fertőzés alakulását, szükség esetén inkább kezdjük korábban az aratást.

Kukorica fuzáriumos csőpenész

Miközben már több helyen elvetették az őszi káposztarepcét, még most is igen sok az elhanyagolt repce árvakelés. A növényeken a nyár folyamán felnövekedett egy kártevő generáció, mely csak a frissen kikelő repcére vár. Az ilyen táblák szomszédságában még a rovarölő szerrel csávázva elvetett növények sincsenek biztonságban az áttelepülő kártevőktől. Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Repcebolhák

Ugyanez a veszély leselkedik a nyár folyamán elhanyagolt kalászos gabona tarlók irányából a hamarosan elvetendő őszi árpára és búzára. Az árvakeléseken már most jelentős a levélfoltosság, a lisztharmat, a rozsda és a levéltetű fertőzés.

Árpa hálózatos levélfoltossága

Még van lehetőségünk az ilyen állapot felszámolására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Sztigminás betegség támadta meg a kajszifát?

2022. június 27. 04:38

A barackfánkkal kapcsolatban kérném a segítséget, a mellékelt képeken látható a kajszibarack állapota. Szeretném kérdezni, hogy fogyaszthatók-e a termések, illetve, hogy milyen megelőzést lehetne tenni jövőre? Sztigminás betegségnek tűnik elsőre, de szeretném a véleményüket kérni!

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (12. rész)

2020. január 22. 11:00

A rendkívül magas kukoricamoly fertőzöttség mellett neuralgikus pontja a kukoricatermesztésnek a gyapottok-bagolylepke hernyók károsítása volt.

A gyümölcskártevők országos csapdahálózatának fogási adatai

2023. szeptember 26. 09:10

Az alábbi táblázatokban, valamint grafikonokon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő országos előrejelző csapdahálózatok adatait láthatják, melyek segítségével az ország több pontján is nyomon követhetők a legjelentősebb gyümölcskártevők.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben: a megfigyelés módszerei

2022. augusztus 21. 07:32

Cikksorozatunk második részében a megfigyelés módszereiről és az előrejelzési modellek lehetőségeiről olvashatnak.