Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre – jelentős fertőzések az árvakeléseken

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre – jelentős fertőzések az árvakeléseken

Agrofórum Online

Szeptember második hetében egy országon átvonuló hidegfront véget vetett a nyárnak. Csapadék áztatta az alaposan kiszáradt talajt, így a repcével elvetett vagy vetésre váró területek kellő mennyiségű nedvességet kaptak a gyors és egyöntetű keléshez. Másutt a talaj átnedvesedése kedvezett a jobb minőségű talajmunkák készítésének.

Az aratásra váró napraforgónak ugyan nem jött jól a csapadék, de a tányérbetegségeknek még kevés ideje volt a felszaporodásra. Erősebben fertőzött területeken most még a fehérpenészes (szklerotíniás) tányérrothadás mértéke nem haladja meg az 5 százalékos szintet. Hasonló nagyságrendű a szürkepenészes (botrítiszes) tányérok száma. A növények gyors felszáradása esetén az aratás kezdetéig nem tud növekedni a fertőzés, de több átnedvesedés károsan hat a termés minőségére, valamint nagyobb lesz a termésveszteség. A makrofominás szártörés miatti veszteségek ott növekedhetnek, ahol a megerősödő szél ledönti a beteg növényeket, és a betakarítógépek nem képesek learatni azt. Az ütemes aratás utáni gyors és jó minőségű száraprítás megkönnyíti az őszi kalászosok vetése előtti talajmunkákat.

Napraforgó szklerotínia

Friss kukoricamoly fertőzést már csak csemegekukorica táblákon lehet találni, de ott elterjedt technológia a kártevő elleni védekezés, ezért nem magas a kártétel. Takarmány céljából termesztett területeken viszont általánosan magas a fertőzés, nagyon sok a csőkártétel is. Újabb fertőzés már nem várható, de a hozzá társult gyapottok-bagolylepke kártétel együttvéve sokfelé igen magas. Elegendő volt a szeptember eleje óta lehullott csapadék, hogy máris találjunk néhány fuzáriummal fertőzött kukoricacsövet. További esők feltétlenül erősíteni fogják ezt a folyamatot, ezért kísérjük figyelemmel a fertőzés alakulását, szükség esetén inkább kezdjük korábban az aratást.

Kukorica fuzáriumos csőpenész

Miközben már több helyen elvetették az őszi káposztarepcét, még most is igen sok az elhanyagolt repce árvakelés. A növényeken a nyár folyamán felnövekedett egy kártevő generáció, mely csak a frissen kikelő repcére vár. Az ilyen táblák szomszédságában még a rovarölő szerrel csávázva elvetett növények sincsenek biztonságban az áttelepülő kártevőktől. Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Repcebolhák

Ugyanez a veszély leselkedik a nyár folyamán elhanyagolt kalászos gabona tarlók irányából a hamarosan elvetendő őszi árpára és búzára. Az árvakeléseken már most jelentős a levélfoltosság, a lisztharmat, a rozsda és a levéltetű fertőzés.

Árpa hálózatos levélfoltossága

Még van lehetőségünk az ilyen állapot felszámolására.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

2019. szeptember 3. 08:32

A bagolylepke fajok aktivitása nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Hibridbúza. Őszi búza. Állománymustra, javaslatok a szükséges és ajánlott tavaszi beavatkozásokra

2019. február 8. 12:16

A mezőgazdaságban dolgozók hozzászoktak és kénytelenek elfogadni a tevékenységüket rendszeresen és igen változatosan befolyásoló időjárás okozta problémákat. A termesztési – agroökológiai – környezet dinamikus változásai ennek megfelelően évről évre sok feladatot adnak a gazdálkodóknak.

A lóbab gyomirtása

2019. április 7. 05:27

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.