30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Állattenyésztés

Mangalica: a genetika, tartástechnológia és takarmányozás diadala

Agrofórum Online

Az Agrárminisztérium (AM), az AgrármarketingCentrum (AMC), valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete közös erőfeszítéseket tesz a hazai sertés- és mangalicahús fogyasztásának ösztönzésére.

Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az átlagos magyar sertéshús-fogyasztás 30 kg/fő éves mennyiségre tehető, amely az utóbbi években emelkedett erre a szintre. Ugyan a húsféle egyelőre második helyen áll a baromfihús után, a fogyasztási tendencia biztató.

A pandémia időszaka rávilágított arra, hogy mennyire fontos az elégséges mennyiségű és minőségű élelmiszer. Ugyan a COVID lecsengése után várva várt gazdasági egyensúlyt megingatta a háború kitörése, és a történelmi aszály sem kímélte az ágazat alapját képező kukoricatermesztést, a szegmens árai szerencsére viszzataláltak a helyükre. A magyar fogyasztók bizalma a sertéshús-fogyasztás iránt töretlen: ennek nagy jelentősége van a termelési és forgalmazási szint fenntartásában. Ezt a lendületet hivatott támogatni a tárca is, nemcsak az ágazati szereplők támogatásával, hanem az AMC megvalósításában éves szintű sertéságazati marketingkampányok folytatásával.

Tarpataki Tamás kiemelte, hogy a sertéságazat szereplői többek között a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program, a Vidékfejlesztési program, az állatjóléti támogatások, az állatbetegségek elleni védekezés és a tenyésztésszervezési támogatások útján juthattak többletforrásokhoz, a gazdaságélénkítő kormányzati intézkedések mellett.

Tóth Péter a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy a mangalicatenyésztők immár negyedik éve dolgoznak több vírus szorításában. 2018-ban az ASP magyar vaddisznókban való megjelenése következtében elvesztették az ázsiai vevőket, de az egyesület a fajta megőrzéséért felelős állami szervekkel és az AMC-vel közösen új európai és belföldi piacokat épített ki.

Tóth Péter, Tarpataki Tamás, Giczi Gergely (Fotó: Fekete István)

Mint mondta, egy átlagos magyar polgár éves szinten néhány dkg mangalicahúst fogyaszt. Hazánkban jelenleg 10.000-es nagyságrendű tenyészkoca-állomány van, amely 7 és 10 ezer egyed között ingadozik. A magyar sertésállomány 2%-át stabilan a mangalicaállomány képezi, és bár ez csekély szám, azonban mint prémium, delikát jellegű élelmiszer jelentős mennyiségnek számít, mely forrását közel 200 hazai őstermelői gazdaság jelenti, ahol többnyire háztól történik a feldolgozás, értékesítés.

A mangalicahús-forgalom (exporttal együtt) éves szinten 12 milliárd forintot tesz ki (50% export, melynek nagy részét a spanyol sonkaexport jelenti). Becslések szerint 300 tonnát értékesítenek az Európai Unió többi országában. Spanyolországban 30 éve készül serrano típusú sonka mangalicából, mely a hazai prémium éttermi szektor számára is hatalmas potenciált rejt magában.

(Fotó: Fekete István)

Giczi Gergely az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese a mai mangalicahelyzetet egyfajta ,,sikersztoriként” fémjelezte: a hazai mangalicatenyésztés tükrözi azt a sikert, hogy 30 év alatt a mangalicatenyésztők milyen mennyiségi és minőségi szintet valósítottak meg az ágazat e területén.

A sertéshús fogyasztását ösztönző kampány keretein belül az AMC immár negyedik éve közvetít fontos üzenetet a fogyasztókhoz, mely főleg a mangalicahús kedvező élettani hatásaira fókuszál (B-vitamin, cink, magnézium, vas, kedvező zsírsav-, valamint koleszterin-összetétele páratlan tápanyagforrássá teszi). Giczi Gergely kiemelte továbbá, a sertéságazat nehéz helyzetét, hiszen az emberre veszélytelen afrikai sertéspestis (ASP) által okozott piaci átrendeződés a felvásárlási árakat sok esetben már az önköltségi ár alá csökkentette. A márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, lágy textúrával és zsírral jellemezhető, Omega-3 és 6 zsírsavakban, természetes antioxidánsokban gazdag mangalicahús tudatos vásárlását a húspultokban már zászló és kiírás is segíti, melyek a termék származási helyéről tájékoztatják a fogyasztókat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jobb padozat, több tej? A komfort hatása a hozamra

2025. június 1. 14:10

A padozat minősége nem csupán az állatjólétet befolyásolja: a tejhozam, a lábegészség és a gazdaság jövedelmezősége is múlik rajta.

Fekete Zsóka: mangalicatenyésztő, aki otthon van a fine dining világában is

2025. május 27. 08:10

Az Év Állattenyésztője díjas Fekete Zsóka a mangalicatenyésztéstől a fine dining asztalig kíséri végig a termékeit.

Nyári hőstressz megelőzése szarvasmarha-állományokban

2025. május 24. 16:10

A nyári hőségben hőstressz fenyegeti a szarvasmarhákat és visszaveti a termelést; árnyékolással és bőséges vízellátással ez megelőzhető.

Emu, mint alternatív haszonállat

2025. május 10. 16:10

Az emu tartása hazánkban egyre népszerűbb, de vajon megéri-e gazdaságilag, és milyen feltételekkel?

A horvát mezőgazdasági miniszter a magyar élősertés bevitelének szüneteltetését kéri

2018. május 18. 06:44

Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet, ugyanakkor nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

Emelkedhetnek a közeljövőben a sertéshúsárak az EU-ban

2024. december 9. 12:10

A termelési költségek nőnek, és betegségek is terhelik a sertéságazatot. Emiatt várhatóan csökken az állatlétszám és nő a hús ára.

Az EU sertéságazatának már Spanyolország a vezető szereplője

2021. október 15. 06:19

Az ázsiai ország megnövekedett érdeklődése az importált sertéshús iránt a saját ASP járványának kitörése nyomán ugrott meg.

Jól kezdték az évet a hazai vágóhidak

2018. május 28. 07:43

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az üzemekben 11 százalékkal több szarvasmarhát, 1,7 százalékkal több sertést és 15 százalékkal több baromfifélét dolgoztak fel az első negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.