8℃ 3℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Egyéb szakmai közlemények

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

Szuperfarm

Különleges paradicsommal kísérletezik egy brazil kutatócsoport. A jól ismert gyümölcsöt távoli unokatestvérével, a chili paprikával kombinálják össze, és a géntechnológia jóvoltából hamarosan megismerjük a csípős paradicsomot. Az első eredmények 2019 végén várhatók.

A gyorsan fejlődő géntechnológia újabb vívmányaként, hamarosan csípős paradicsomok jelenhetnek meg a piacokon. A paradicsom és a chili paprika egyébként közös őstől származó unokatestvérek, fejlődésük kb. 19 millió éve fordult eltérő irányba. DNS-ük jelentős része hiába azonos még ma is, növekedési mintázataik, formájuk és ízük köztudottan teljesen más.

A génszerkesztő technikák jóvoltából a két növény ismét egymásra találhat. Nem ez az első eset, amikor szakértők szerint a technológia sokat segíthet gyümölcsök és zöldségek szokatlan tulajdonságokkal történő módosításában. A kivi színén és az eper ízén is változtattak már…

A paprikát egy színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag, a fenolból származtatható kapszaicin alkaloid miatt érezzük csípősnek. Az anyagot a hadiipar is használja paprika spray-hez, a gyógyászat pedig érzéstelenítéshez, hasznos a rák ellen, és egyes kutatások szerint a fogyókúránál is segítségünkre lehet.

A brazíliai Vicosa Szövetségi Egyetem tudósai teljesen más célra használják fel.

A chili paprika termesztése több gonddal jár: egyrészt munkaigényes, nagyon oda kell figyelni rá, másrészt nehéz megőrizni a konzisztens csípős ízt. Ezzel szemben, a paradicsom tömeges termesztése viszonylag egyszerű, kimerítő és pontos tanulmányok állnak rendelkezésre róla. Kapszaicin előállítása szintén nem túl drága. A paradicsom viszont tartalmazza az összes szükséges gént, csak ezek a gének nem aktívak.

A Crispr-Cas9 génszerkesztő technológia egyik változatával az alvó gének aktiválhatók, a többiek összekombinálhatók, és a paradicsom különleges ízzel gazdagodik. A brazil kutatók gőzerővel dolgoznak rajta, az első eredmények év végén várhatók. Abban is bizakodnak, hogy munkájukkal hozzájárulnak a génszerkesztő technológiák szélesebb körű elfogadásához, illetve egyre több mezőgazdasági alkalmazásban hasznosítják őket.

A munkát vezető Augustin Zsögön reméli, hogy csípős paradicsomukat hamarosan a mexikói konyha mindennapos fogásához, az azték eredetű pikáns ételhez, a guacamoléhoz fogják használni, de viccesen hozzáfűzte: örülne, ha nem csak a minden évben megrendezésre kerülő spanyol paradicsomdobáló versenyen lenne népszerű (amelyen egyébként sérüléseket is okozhat).

Az íz valóban különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél egyébként nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedéséhez járulnának hozzá.

A Crispr technológiát mások, jelenleg legalább három kutatócsoport használja még paradicsomnemesítésre. Több szempontnak szeretnének eleget tenni: termesztői elvárásoknak, könnyebb szállíthatóságnak, és persze a fogyasztóknak is, mert a mostaninál is zamatosabbá tennék a gyümölcsöt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pára az ablakban? Komoly gondot jelez

2025. december 9. 08:10

A párás ablak nem csupán esztétikai kellemetlenség, hanem komoly hibák előhírnöke. Ha nem lépünk időben, a kár gyorsan súlyosbodik.

Így lesz a narancsból dekoráció egyetlen délután alatt

2025. december 5. 08:10

A szárított narancs ma újra trendi, dekorációként és a konyhában is tarol. Ezzel a módszerrel Ön is profi végeredményt kap otthon.

Ezért fontosabbak télen az örökzöldek, mint hinnénk

A városi tél ökológiai stabilitását az örökzöldek biztosítják, de csak akkor, ha tudatos fajválasztással telepítjük őket.

A növények tényleg beszélnek? Leleplezzük a növényi kommunikáció mítoszát

2025. december 1. 08:10

A növények nem némák: a kutatások szerint egészen különös módszerekkel üzennek egymásnak. Most kiderül, mi igaz a mítoszokból.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XIV. – Paradicsom hajtatása, IV. rész

2024. március 21. 11:10

A fűtés nélküli fóliasátrakban a klíma szabályozására (fényviszonyok, hőmérséklet, levegő összetétel, páratartalom) az üvegházakhoz képest kevés lehetősége van a kertésznek.

Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

2023. augusztus 24. 04:40

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró, sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.

Paradicsom, paprika teleltetése, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.