20℃ 13℃
május 29. Magdolna, Magda, Ervin, Léna
Egyéb szakmai közlemények

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

Szuperfarm

Különleges paradicsommal kísérletezik egy brazil kutatócsoport. A jól ismert gyümölcsöt távoli unokatestvérével, a chili paprikával kombinálják össze, és a géntechnológia jóvoltából hamarosan megismerjük a csípős paradicsomot. Az első eredmények 2019 végén várhatók.

A gyorsan fejlődő géntechnológia újabb vívmányaként, hamarosan csípős paradicsomok jelenhetnek meg a piacokon. A paradicsom és a chili paprika egyébként közös őstől származó unokatestvérek, fejlődésük kb. 19 millió éve fordult eltérő irányba. DNS-ük jelentős része hiába azonos még ma is, növekedési mintázataik, formájuk és ízük köztudottan teljesen más.

A génszerkesztő technikák jóvoltából a két növény ismét egymásra találhat. Nem ez az első eset, amikor szakértők szerint a technológia sokat segíthet gyümölcsök és zöldségek szokatlan tulajdonságokkal történő módosításában. A kivi színén és az eper ízén is változtattak már…

A paprikát egy színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag, a fenolból származtatható kapszaicin alkaloid miatt érezzük csípősnek. Az anyagot a hadiipar is használja paprika spray-hez, a gyógyászat pedig érzéstelenítéshez, hasznos a rák ellen, és egyes kutatások szerint a fogyókúránál is segítségünkre lehet.

A brazíliai Vicosa Szövetségi Egyetem tudósai teljesen más célra használják fel.

A chili paprika termesztése több gonddal jár: egyrészt munkaigényes, nagyon oda kell figyelni rá, másrészt nehéz megőrizni a konzisztens csípős ízt. Ezzel szemben, a paradicsom tömeges termesztése viszonylag egyszerű, kimerítő és pontos tanulmányok állnak rendelkezésre róla. Kapszaicin előállítása szintén nem túl drága. A paradicsom viszont tartalmazza az összes szükséges gént, csak ezek a gének nem aktívak.

A Crispr-Cas9 génszerkesztő technológia egyik változatával az alvó gének aktiválhatók, a többiek összekombinálhatók, és a paradicsom különleges ízzel gazdagodik. A brazil kutatók gőzerővel dolgoznak rajta, az első eredmények év végén várhatók. Abban is bizakodnak, hogy munkájukkal hozzájárulnak a génszerkesztő technológiák szélesebb körű elfogadásához, illetve egyre több mezőgazdasági alkalmazásban hasznosítják őket.

A munkát vezető Augustin Zsögön reméli, hogy csípős paradicsomukat hamarosan a mexikói konyha mindennapos fogásához, az azték eredetű pikáns ételhez, a guacamoléhoz fogják használni, de viccesen hozzáfűzte: örülne, ha nem csak a minden évben megrendezésre kerülő spanyol paradicsomdobáló versenyen lenne népszerű (amelyen egyébként sérüléseket is okozhat).

Az íz valóban különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél egyébként nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedéséhez járulnának hozzá.

A Crispr technológiát mások, jelenleg legalább három kutatócsoport használja még paradicsomnemesítésre. Több szempontnak szeretnének eleget tenni: termesztői elvárásoknak, könnyebb szállíthatóságnak, és persze a fogyasztóknak is, mert a mostaninál is zamatosabbá tennék a gyümölcsöt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Átadták a GOF Hungary Kft. terménytisztító és -szárítóüzemét Dunaföldváron

2024. június 19. 17:10

A GOF Hungary Kft. idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Új terménytisztító és -szárítóüzemének májusi átadó napján Nagy István agrárminiszter kiemelte: az agrárkormányzat célja a korszerűsítési elképzelések támogatása.

Fontos változás, mostantól a fiatalok könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz

2023. július 13. 11:40

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tejsavó csalogató hatású a csigákra

2023. április 24. 13:07

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézet jogelődjében végzett csapdázási kísérletek bizonyították a vegyszermentes módszer hatékonyságát. Kiderült, a meztelencsigák ellen kiválóan védekezhetünk tejsavóval.

A környezetvédelem is kiemelt téma a megújult halászattörténeti kiállításon

2022. szeptember 16. 14:34

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások.

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

2023. november 21. 14:10

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

A világ egyik legédesebb paradicsoma Veresegyházról jön

2018. május 18. 07:12

A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.

Mit tehetünk a hernyók által károsított paradicsomok megmentéséért?

2024. augusztus 25. 04:39

Paradicsomjaim tömeges érése most indult meg. A zöld és érett bogyók között sok a megfúrt, lyukas bogyó, melyekben hernyók élnek. Mit tudok tenni a paradicsomok megmentése érdekében?

Mi okozza a paradicsom leveleinek barnulását és leszáradását?

2023. szeptember 16. 10:39

Aggasztó jelenségre lettem figyelmes idén a paradicsomtöveim kapcsán. Mi okozza a paradicsom leveleinek idő előtti barnulását és leszáradását?