Egyéb szakmai közlemények

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

Szuperfarm

Különleges paradicsommal kísérletezik egy brazil kutatócsoport. A jól ismert gyümölcsöt távoli unokatestvérével, a chili paprikával kombinálják össze, és a géntechnológia jóvoltából hamarosan megismerjük a csípős paradicsomot. Az első eredmények 2019 végén várhatók.

A gyorsan fejlődő géntechnológia újabb vívmányaként, hamarosan csípős paradicsomok jelenhetnek meg a piacokon. A paradicsom és a chili paprika egyébként közös őstől származó unokatestvérek, fejlődésük kb. 19 millió éve fordult eltérő irányba. DNS-ük jelentős része hiába azonos még ma is, növekedési mintázataik, formájuk és ízük köztudottan teljesen más.

A génszerkesztő technikák jóvoltából a két növény ismét egymásra találhat. Nem ez az első eset, amikor szakértők szerint a technológia sokat segíthet gyümölcsök és zöldségek szokatlan tulajdonságokkal történő módosításában. A kivi színén és az eper ízén is változtattak már…

A paprikát egy színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag, a fenolból származtatható kapszaicin alkaloid miatt érezzük csípősnek. Az anyagot a hadiipar is használja paprika spray-hez, a gyógyászat pedig érzéstelenítéshez, hasznos a rák ellen, és egyes kutatások szerint a fogyókúránál is segítségünkre lehet.

A brazíliai Vicosa Szövetségi Egyetem tudósai teljesen más célra használják fel.

A chili paprika termesztése több gonddal jár: egyrészt munkaigényes, nagyon oda kell figyelni rá, másrészt nehéz megőrizni a konzisztens csípős ízt. Ezzel szemben, a paradicsom tömeges termesztése viszonylag egyszerű, kimerítő és pontos tanulmányok állnak rendelkezésre róla. Kapszaicin előállítása szintén nem túl drága. A paradicsom viszont tartalmazza az összes szükséges gént, csak ezek a gének nem aktívak.

A Crispr-Cas9 génszerkesztő technológia egyik változatával az alvó gének aktiválhatók, a többiek összekombinálhatók, és a paradicsom különleges ízzel gazdagodik. A brazil kutatók gőzerővel dolgoznak rajta, az első eredmények év végén várhatók. Abban is bizakodnak, hogy munkájukkal hozzájárulnak a génszerkesztő technológiák szélesebb körű elfogadásához, illetve egyre több mezőgazdasági alkalmazásban hasznosítják őket.

A munkát vezető Augustin Zsögön reméli, hogy csípős paradicsomukat hamarosan a mexikói konyha mindennapos fogásához, az azték eredetű pikáns ételhez, a guacamoléhoz fogják használni, de viccesen hozzáfűzte: örülne, ha nem csak a minden évben megrendezésre kerülő spanyol paradicsomdobáló versenyen lenne népszerű (amelyen egyébként sérüléseket is okozhat).

Az íz valóban különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél egyébként nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedéséhez járulnának hozzá.

A Crispr technológiát mások, jelenleg legalább három kutatócsoport használja még paradicsomnemesítésre. Több szempontnak szeretnének eleget tenni: termesztői elvárásoknak, könnyebb szállíthatóságnak, és persze a fogyasztóknak is, mert a mostaninál is zamatosabbá tennék a gyümölcsöt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Tisza vize mentheti meg az Alföld jövőjét

2025. augusztus 27. 08:10

A WWF és partnerei vízvisszatartó projektekkel segítik a Bereg tájait, hogy az aszály ellenére is fennmaradjanak erdők és termőterületek.

Miért titkolják az örökerdők valódi erejét?

2025. augusztus 21. 11:10

Az örökerdő gazdálkodás nemcsak a természetet óvja, hanem gazdaságilag is életképes. De vajon miért nem terjed el szélesebb körben hazánkban?

Hogyan támogathatjuk a fecskék útját?

2025. augusztus 19. 08:10

A fecskék túlélését a táplálék és élőhely határozza meg. Ön is tehet a vonulásuk és szaporodásuk biztonságáért!

Repülő csótány? – Ártalmatlan nyári látogató

2025. augusztus 16. 13:10

Az erdei csótány egyre gyakoribb Magyarországon, de vajon igaz-e, hogy repül? Megvizsgáljuk a tényeket és a tévhiteket.

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

2024. április 26. 11:10

Ismerje meg a Gavilán paradicsomot, amit a betegség-ellenállósága biotermesztésre is alkalmassá tesz. Íze, állaga pedig kitűnő.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

A paradicsom ToBRF vírusa a tüneteket megelőzve kimutatható

2024. június 26. 13:10

Egy innovatív fejlesztésnek köszönhetően gyorsteszttel a ToBRFV vírus jelenlétét azelőtt ki lehet mutatni, hogy az első tünetek megjelennének.

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.