Életmód, gasztronómia

A vegánok tényleg egészségesebbek, mint a húsfogyasztók?

Agrofórum Online

A címben feltett kérdésre – egy friss tanulmány alapján – inkább a fordított összefüggés feltételezése a válasz: úgy tűnik, hogy az eleve egészségesebb életmódot követők hajlamosabbak áttérni a vegán étrendre.

A vegánok igen szigorú táplálkozási szokásokat követnek, ugyanis nemcsak a húsfogyasztást mellőzik, de semmilyen módon nem támogatják az állatok felhasználását. Akkor sem, ha az nem okozza közvetlenül az állat halálát, ezért az étrendjükből a tej, a tojás, a méz és más hasonló termékek is hiányoznak.

A legtöbben azért térnek át erre az életmódra, mert féltik a környezetet, bolygónk élővilágát, esetleg vallási meggyőződésből, a zöm pedig azért, mert így egészségesebb életet remél magának. Valóban van kapcsolat a húsfogyasztás és az egészségi állapot között?

Erre keresi a választ a Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján megjelent cikk is, amely – keményen fogalmazva – „tudatos félrevezetésről” beszél, hiszen szerintük a veganizmus nem egyenlő a kedvezőbb egészségügyi állapottal.

A honlap az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport kommunikációs anyagára hivatkozik, amelyben a bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) Közegészségügyi Központja világít rá a vegán életmódról alkotott, a köztudatban elterjedt pozitív kép és a tudományos tényekkel alátámasztott valóság közötti eltérésekre.

A közvélekedésben elterjedt nézet az, hogy a vegán emberek egészségtudatosak. A MedUni megvizsgálta a vegánok táplálkozási szokásait, testmozgási szokásaikkal kombinálva. Ez pedig kimutatta, hogy a vegánok többet sportolnak és a fizikai aktivitásuk nagyobb, mint a lakosság többi részének, ami torzíthatja azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, amelyek kizárólag az egészség és az étrend közötti kapcsolatot próbálják feltárni.

A kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő fizikai aktivitás köztudottan pozitív hatással van az egészségre, de a vegán étrend és a fizikai aktivitás szintje közötti kapcsolatot és összefüggést kevéssé tanulmányozták.

A kutatás két táplálkozási mintát azonosított a vegán életmódban: a kényelmi és az egészségtudatos csoportot. A kényelmi táplálkozási minta 53%-ot képviselt, amelyet a feldolgozott hal- és húsalternatívák, feldolgozott élelmiszerek, szószok és fűszerek, sütemények és kekszek, édességek és desszertek, kényelmi ételek (készételek) és rágcsálnivalók, gyümölcslevek/turmixok, valamint finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása jellemezte.

Ezzel szemben az egészségtudatos táplálkozási minta 47%-ot képviselt, és ezt a csoportot a zöldségek, gyümölcsök, fehérjealternatívák – mint például a tofu –, tejtermék-alternatívák, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi olajok és zsírok nagyobb mértékű fogyasztása, valamint a friss alapanyagokból való főzés és receptek elkészítése jellemezte.

A vegánok körében a testmozgás mértéke összességében magasabb, mint az osztrák átlaglakosságé. A tanulmány azonban kimutatta, hogy az egészségtudatos csoport jelentősen több testmozgást végez, mint azok, akikhez a kényelmi étkezési mintát lehet rendelni.

(Fotó: Silvia/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Jelentősen csökkent a pókállomány a mezőgazdasági területeken

2023. április 20. 13:34

A hasznos pókok mezőgazdasági területeken tapasztalható jelentős visszaszorulására hívják fel a figyelmet az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói legújabb vizsgálatuk alapján.

A szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon

2023. november 20. 14:10

A HUN-REN ATK kutatói igazolták, hogy a szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon.

BASF: a fenntarthatósági átállásnak meg kell történnie

2022. január 16. 10:36

A BASF nagyszabású fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé. A vállalat tovább kívánja gyorsítani a szén-dioxid-mentes eljárások és a körforgásos gazdaság fejlesztését.