Életmód, gasztronómia

A vegánok tényleg egészségesebbek, mint a húsfogyasztók?

Agrofórum Online

A címben feltett kérdésre – egy friss tanulmány alapján – inkább a fordított összefüggés feltételezése a válasz: úgy tűnik, hogy az eleve egészségesebb életmódot követők hajlamosabbak áttérni a vegán étrendre.

A vegánok igen szigorú táplálkozási szokásokat követnek, ugyanis nemcsak a húsfogyasztást mellőzik, de semmilyen módon nem támogatják az állatok felhasználását. Akkor sem, ha az nem okozza közvetlenül az állat halálát, ezért az étrendjükből a tej, a tojás, a méz és más hasonló termékek is hiányoznak.

A legtöbben azért térnek át erre az életmódra, mert féltik a környezetet, bolygónk élővilágát, esetleg vallási meggyőződésből, a zöm pedig azért, mert így egészségesebb életet remél magának. Valóban van kapcsolat a húsfogyasztás és az egészségi állapot között?

Erre keresi a választ a Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján megjelent cikk is, amely – keményen fogalmazva – „tudatos félrevezetésről” beszél, hiszen szerintük a veganizmus nem egyenlő a kedvezőbb egészségügyi állapottal.

A honlap az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport kommunikációs anyagára hivatkozik, amelyben a bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) Közegészségügyi Központja világít rá a vegán életmódról alkotott, a köztudatban elterjedt pozitív kép és a tudományos tényekkel alátámasztott valóság közötti eltérésekre.

A közvélekedésben elterjedt nézet az, hogy a vegán emberek egészségtudatosak. A MedUni megvizsgálta a vegánok táplálkozási szokásait, testmozgási szokásaikkal kombinálva. Ez pedig kimutatta, hogy a vegánok többet sportolnak és a fizikai aktivitásuk nagyobb, mint a lakosság többi részének, ami torzíthatja azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, amelyek kizárólag az egészség és az étrend közötti kapcsolatot próbálják feltárni.

A kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő fizikai aktivitás köztudottan pozitív hatással van az egészségre, de a vegán étrend és a fizikai aktivitás szintje közötti kapcsolatot és összefüggést kevéssé tanulmányozták.

A kutatás két táplálkozási mintát azonosított a vegán életmódban: a kényelmi és az egészségtudatos csoportot. A kényelmi táplálkozási minta 53%-ot képviselt, amelyet a feldolgozott hal- és húsalternatívák, feldolgozott élelmiszerek, szószok és fűszerek, sütemények és kekszek, édességek és desszertek, kényelmi ételek (készételek) és rágcsálnivalók, gyümölcslevek/turmixok, valamint finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása jellemezte.

Ezzel szemben az egészségtudatos táplálkozási minta 47%-ot képviselt, és ezt a csoportot a zöldségek, gyümölcsök, fehérjealternatívák – mint például a tofu –, tejtermék-alternatívák, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi olajok és zsírok nagyobb mértékű fogyasztása, valamint a friss alapanyagokból való főzés és receptek elkészítése jellemezte.

A vegánok körében a testmozgás mértéke összességében magasabb, mint az osztrák átlaglakosságé. A tanulmány azonban kimutatta, hogy az egészségtudatos csoport jelentősen több testmozgást végez, mint azok, akikhez a kényelmi étkezési mintát lehet rendelni.

(Fotó: Silvia/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Egyre nagyobb kockázatot jelent a szárazság! - Szárazságtűrő növények és aszálytérkép jelenthetik a megoldást

2019. április 23. 06:48

Az utóbbi években az éghajlatváltozásnak is köszönhetően az időjárásunkban a szélsőségek dominálnak: a klímaváltozás miatt vannak kifejezetten csapadékos időszakok, azonban emellett a rendkívül száraz évek előfordulásának valószínűsége is nőtt.

Biogazdálkodási Napok: a termelők és a fogyasztók találkahelye

2021. augusztus 7. 06:38

A Biogazdálkodási Napok célja, hogy bemutassa a biogazdálkodás területén zajló tudományos kutatási és fejlesztési eredményeket a mindennapi gyakorlatban.

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

2023. december 29. 14:40

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.

Letört az agrárcégek innovációs kedve

2023. november 30. 14:40

Az elmúlt egy évben erőteljesen visszafogták innovációs fejlesztéseiket a mezőgazdasági cégek – derül ki a K&H innovációs kutatásából.