Figyelmébe ajánljuk

Így ellenőrzi a NAV a házi pálinkafőzőket

Agrofórum Online

Magyarországon hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, de 2025-ben ezt csak szigorú jogszabályi keretek között lehet végezni. A hatályos előírások szerint évente meghatározott mennyiségű párlat adómentesen előállítható otthon, azonban ehhez engedélyeztetési és bejelentési kötelezettségek társulnak.

A szabályozás különbséget tesz a magánfőzés – vagyis saját desztillálóberendezéssel történő otthoni főzés – és a bérfőzés, tehát hivatalos szeszfőzdében való pálinkafőzetés között. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozottan figyeli a pálinkafőzésre vonatkozó előírások betartását, és szankciókat alkalmaz a szabályszegőkkel szemben.

Magánfőzés és bérfőzés – két legális út a pálinkához

Magánfőzés esetén a magánfőző – bárki 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő – a saját tulajdonú gyümölcséből, saját főzőberendezésén készítheti el a párlatot. Ezzel szemben bérfőzésnél a pálinkát nem otthon, hanem egy hivatalos szeszfőzdében főzik le a megrendelő által biztosított cefréből, bérmunka keretében. Fontos korlát, hogy egy háztartás egy naptári évben kizárólag az egyik módot választhatja: vagy otthon főz pálinkát, vagy bérfőzetés útján, a kettő együtt nem megengedett ugyanabban az évben.

A magánfőzésben vagy bérfőzésben készült párlatot tilos kereskedelmi forgalomba hozni. Az így előállított pálinkát csak a főző magánszemély, családtagjai és vendégei fogyaszthatják el, értékesítésére kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére van lehetőség.

Engedélyek és bejelentési kötelezettségek

A magánfőzéshez nem kell külön szeszfőzési engedély, azonban a pálinkafőző berendezést (legfeljebb 100 liter űrtartalmút) a megszerzéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzatnál. Ez a kötelezettség a házilag épített főzőkre is vonatkozik. Az ellenőrzés során igazolni kell a készülék jogszerű megszerzését, ezért a vásárlást vagy építést igazoló iratokat meg kell őrizni, és a későbbi tulajdonos- vagy lakcímváltozást is be kell jelenteni 15 napon belül.

Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő jövedéki adó megfizetése nélkül

A főzés megkezdése előtt a NAV-nak is be kell jelenteni a szándékot a NAV_J49 jelű nyomtatványon. Ha a berendezést a magánszemély saját maga készítette, azt a NAV_J37-es űrlapon külön jelezni kell. A NAV a bejelentés után kiállít egy párlatszármazási igazolást, amely igazolja a legálisan főzött ital eredetét.

Mennyiségi korlátok és adómentesség

Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter (50% alkoholtartalmú) párlat állítható elő jövedéki adó megfizetése nélkül. Ha egy háztartásban több magánfőző él, ez a 86 literes keret személyenként értendő. Bérfőzés esetén a bérfőzető évente legfeljebb 50 liter kész pálinkát főzethet le adómentesen egy szeszfőzdében. Az 50 liter feletti mennyiség után viszont meg kell fizetni a jövedéki adót is, amely jelenleg 333.385 Ft hektoliterenként (tiszta alkoholra számolva). Fontos, hogy magánfőző számára nincs mód a 86 literen felüli legális főzésre – e limit túllépése törvénysértő.

NAV-ellenőrzés és szankciók

A magánfőzés szabályainak betartását a helyi önkormányzat adóhatósága ellenőrzi. Ha a magánfőző nem jelenti be a pálinkafőzőt vagy a főzést, illetve valótlan adatokat ad meg, a berendezést és az elkészült párlatot lefoglalhatják. A mulasztót felszólítják a hiány pótlására, és ha 15 napon belül sem pótolja, akár 200.000 forintos bírságot is kiszabhatnak.

Súlyosabb jogsértés (például a megengedett éves mennyiség túllépése vagy illegális árusítás) esetén a NAV pénzügyőrei járnak el. Ilyenkor a NAV lefoglalja a főzőberendezést és az igazolatlan eredetű párlatot, a felelős ellen pedig jövedéki eljárást indít. A bírság az elmaradt adó akár ötszöröse is lehet; büntetőfeljelentés indulhat.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csúnyán visszaüthet, amit a fák ültetésénél évek óta csinálunk

A klímaváltozás és az új kártevők korában a városi faállomány jövőjét a genetikai sokféleség biztosítja. Enélkül gyors összeomlás várható.

Hungarikum, amit Európa kitiltana – mi lesz a libamájjal?

2025. november 11. 11:10

A hízott libamáj előállítása régóta a nemzetközi állatvédő szervezetek célkeresztjében áll. Több ország betiltotta a kényszeretetést.

Dísznövények szerepe a városi zajcsökkentésben

A városi zajterhelés nem csak mérhető, hanem a tudatos növénytelepítéssel is mérsékelhető – ismerjük meg a mechanizmusokat!

Erdőirtásmentes termékek: fontos változások az EUDR-t illetően

2025. november 8. 05:40

Az Európai Bizottság 2025 októberében nyújtotta be a javaslatait az EUDR könnyítésével kapcsolatban.

Pult alól árulta a pálinkát a zöldséges

2019. június 26. 13:03

Az összesen 13 különböző típusú pálinka sem zárjeggyel, sem a pálinkára vonatkozó kötelező jelölésekkel nem rendelkezett, továbbá a nyomon követést biztosító adat hiányában annak eredete sem volt megállapítható.

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

2018. június 29. 06:03

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

2019. december 9. 17:33

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján.

Balatonon új ital született: hungarikumok házasítása amerikai beütéssel

2021. június 11. 09:47

Zamárdiban mutatta be a vendéglátós szakma képviselőinek a helyi Fenegyerekek Zrt. saját fejlesztésű Vadvíz családját.