Gépészet
Gépészet

Gyomirtás automatikusan, minimális herbiciddel – Bemutatkozik az ecoRobotix pont-permetező robot

Gyomirtás automatikusan, minimális herbiciddel – Bemutatkozik az ecoRobotix pont-permetező robot

Agrofórum Online

Steve Tanner és Aurélian Demaurex 2011-ben alapította ecoRobotix nevű cégét, és ekkor készítették el gépük első prototípusát, amelyet 2018-ig öt változat követett. A svájci start-up cég olyan pont-permetező robotot fejlesztett ki, amivel a gazdálkodók herbicidköltségei jelentősen csökkenthetők. A technológia ugyanis egyenként semmisíti meg a teljes, vagy a sávpermetezést túlélő gyomokat.

Az ecoRobotix automatikus önjáró berendezés hajtásához, navigációjához, gyomfelismeréséhez és a permetezéshez szükséges energiát napelemes panelek biztosítják. Aurélien Demaurex, a cég alapítója és CEO-ja szerint a rendszer 95%-os gyomfelismerésre és megsemmisítésére képes, méghozzá minimális herbicid felhasználással.

Demaurex arról is tájékoztatott, hogy a cég szándéka egy olyan környezetbarát mezőgazdaság létrehozása, ami minimális energiamennyiséggel képes a talaj és a hidrológiai források védelmére. Az innovatív mezőgazdasági gépek kifejlesztésével csökkenteni lehet az energiafelhasználást és a modern mezőgazdaság negatív ökológiai hatását, mindezt ráadásul versenyképes költségszinten.

Az új, könnyű robot (mindössze 130 kg) GNSS navigációval, kamerával és mesterséges látórendszerrel rendelkezik, ezzel képes megtalálni a növénysort, és felismerni a gyomot, majd működteni a permetező rendszerét (1 vagy 2 féle herbicidet használva). A napelemes panel alatt elhelyezkedő többcsuklós karok gyorsan előre-, hátra- és oldalirányban mozogva állítják a szórófejet a megcélzott gyomnövény fölé. A robot nyomtávja 2 méter, ami alkalmas négy sor (30-50 cm sortáv) lefedésére. 0,4 m/sec átlagsebességgel haladva napi 3 hektár teljesítményre képes.

Az ecoRobotix pont- permetező rendszer alapja a kultúrnövény és a gyomok pontos megkülönböztetése

Az ecoRobotix berendezés jelenleg cukorrépa és repce művelésére alkalmas, de a szoftver fejlesztésével egyéb kultúrákban is használható lesz. A robot kereskedelmi forgalmazására 2018 végén lehet számítani.

A cég alapításakor kitűzött célt azonban nem felejtették el, ezért a 2019-es változat már egyáltalán nem használ vegyszert. A fejlesztés következő feladata a robotok hálózati működése, alacsonyan repülő drónok alkalmazásával annak érdekében, hogy bekapcsolódhassanak a mezőgazdaság digitális forradalmába.

Permetezőfejek működés közben

Forrás: Peter Hill, Future Farming; Panorama des start-ups cleantech

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

2019. augusztus 21. 07:33

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját.

Gépészet Képgaléria Videó

A Kuhn Group fejlesztési tervei

2019. augusztus 19. 18:11

Thierry Krier elnök és CEO (Kuhn Group) a Saverne-ben tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a 2013-tól tartó nehéz idők várható változására.

Mosolyogni fogsz - Ford Ranger Raptor teszt

2019. augusztus 15. 13:10

Egy pickup a gazdálkodó egyik leghűségesebb társa lehet. Több, mint munkaeszköz, afféle iroda is, hiszen rengeteg időt tölt benne. Pénzt is keres vele, ugyanis ezzel járja a határt, ellenőrzi az állományokat, ezzel visz olykor vetőmagot, műtrágyát, ebédet a kombájnosnak. És hogy mindezt jókedvűen tegye, arról képes gondoskodni a Ford Ranger Raptor.

Gépészet Képgaléria

A repce karógyökereinek kifejlesztve - HORSCH Focus vetőgép a Vas megyei gazdaságban

2019. augusztus 14. 10:02

Költségtakarékos, precíz és a száraz időszakokban is megfelelő indulást biztosít a növényeknek. A HORSCH Focus gabonavető gép egy menetben juttatja ki a műtrágyát és a vetőmagot a repce vetésekor.

Gépészet Képgaléria Videó

A kukorica gyomirtás aktuális kérdései

2018. október 15. 18:47

A kukorica gyommentesen tartására közel 140 készítmény, illetve számos kombináció áll rendelkezésre, mely arra enged következtetni, hogy a kukorica gyomirtása megoldott, viszonylag egyszerű feladat. Vagy mégsem?

Elkezdődött a parlagfűszezon!

2019. április 25. 07:39

A hatékony védekezések időpontja a parlagfű fő csírázási-kelési időszakában, áprilisban van. Az utóbbi évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a parlagfű ellen a virágzást közvetlenül megelőző kaszálás nem a leghatékonyabb védekezési mód.

A borsó gyomirtása

2018. november 21. 09:37

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.