Gépészet
Gépészet

Gyomirtás automatikusan, minimális herbiciddel – Bemutatkozik az ecoRobotix pont-permetező robot

Gyomirtás automatikusan, minimális herbiciddel – Bemutatkozik az ecoRobotix pont-permetező robot

Agrofórum Online

Steve Tanner és Aurélian Demaurex 2011-ben alapította ecoRobotix nevű cégét, és ekkor készítették el gépük első prototípusát, amelyet 2018-ig öt változat követett. A svájci start-up cég olyan pont-permetező robotot fejlesztett ki, amivel a gazdálkodók herbicidköltségei jelentősen csökkenthetők. A technológia ugyanis egyenként semmisíti meg a teljes, vagy a sávpermetezést túlélő gyomokat.

Az ecoRobotix automatikus önjáró berendezés hajtásához, navigációjához, gyomfelismeréséhez és a permetezéshez szükséges energiát napelemes panelek biztosítják. Aurélien Demaurex, a cég alapítója és CEO-ja szerint a rendszer 95%-os gyomfelismerésre és megsemmisítésére képes, méghozzá minimális herbicid felhasználással.

Demaurex arról is tájékoztatott, hogy a cég szándéka egy olyan környezetbarát mezőgazdaság létrehozása, ami minimális energiamennyiséggel képes a talaj és a hidrológiai források védelmére. Az innovatív mezőgazdasági gépek kifejlesztésével csökkenteni lehet az energiafelhasználást és a modern mezőgazdaság negatív ökológiai hatását, mindezt ráadásul versenyképes költségszinten.

Az új, könnyű robot (mindössze 130 kg) GNSS navigációval, kamerával és mesterséges látórendszerrel rendelkezik, ezzel képes megtalálni a növénysort, és felismerni a gyomot, majd működteni a permetező rendszerét (1 vagy 2 féle herbicidet használva). A napelemes panel alatt elhelyezkedő többcsuklós karok gyorsan előre-, hátra- és oldalirányban mozogva állítják a szórófejet a megcélzott gyomnövény fölé. A robot nyomtávja 2 méter, ami alkalmas négy sor (30-50 cm sortáv) lefedésére. 0,4 m/sec átlagsebességgel haladva napi 3 hektár teljesítményre képes.

Az ecoRobotix pont- permetező rendszer alapja a kultúrnövény és a gyomok pontos megkülönböztetése

Az ecoRobotix berendezés jelenleg cukorrépa és repce művelésére alkalmas, de a szoftver fejlesztésével egyéb kultúrákban is használható lesz. A robot kereskedelmi forgalmazására 2018 végén lehet számítani.

A cég alapításakor kitűzött célt azonban nem felejtették el, ezért a 2019-es változat már egyáltalán nem használ vegyszert. A fejlesztés következő feladata a robotok hálózati működése, alacsonyan repülő drónok alkalmazásával annak érdekében, hogy bekapcsolódhassanak a mezőgazdaság digitális forradalmába.

Permetezőfejek működés közben

Forrás: Peter Hill, Future Farming; Panorama des start-ups cleantech

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zseniális logisztikai megoldás egy traktorgyártótól – Volt egyszer egy FAHRContainer

2024. április 26. 08:10

A különböző célú, mezőgazdasági cserekonténerek és a hozzá tartozó, hidraulikus működtetésű, ollós emelőszerkezettel készült tandempótkocsi ötlete jövőbe mutató volt 1968-ban.

Ultrahatékony rendképző, kiemelkedő takarmányhigiénia biztosításával: ELHO

2024. április 25. 18:40

A V-TWIN 950 Super az ELHO legújabb fejlesztésű kosaras rendképzője, amely rendkívüli minőségben és tisztaságban kezeli a takarmányt.

Az elektronikus vezérlésbe is érkeznek a 100%-ban eredeti, de 30%-kal olcsóbb REMAN mezőgazdasági gépalkatrészek

2024. április 23. 05:40

A REMAN mezőgazdasági gépalkatrészek lehetőségeit a tapasztalt gazdáknak nem kell sokat ecsetelni. Egy gyárilag felújított motor összeállításához 80%-kal kevesebb energiára van szükség, mint egy új blokk legyártásához.

Olyat tudnak, amit mások nem: Iseki fűnyíró traktorok

2024. április 21. 16:10

A kategória legerősebb és legtartósabb motorjaival szerelik fel a japán Iseki fűnyíró traktorait, amelyeket akár gyűjtés nélkül is lehet használni.

 PANTERA 40 EC - „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

2018. március 29. 09:46

A graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

2020. július 30. 11:06

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

Továbbra is védekezzünk a mezei pockok ellen!

2020. február 26. 10:17

Változatlanul igen aktív a mezei pocok. A bőven rendelkezésre álló zöld táplálék és a száraz idő elősegíti szaporodását, így az eddigi kolóniák mellett friss fertőzések is láthatók repcében, kalászosokban, pillangós területeken és gyümölcsösökben.

Fejlesztés a vegyszermentes gyomirtásért

2021. augusztus 20. 04:42

A munkagép a legmodernebb, mesterséges intelligencia segítségével működtetett vizuális érzékelőrendszer - Stout True Vision - segítségével tesz különbséget a haszonnövények és nem kívánatos növények között.