Gépészet
Gépészet

Racionálisabb kijuttatás, magasabb hozamok – Precíziós gazdálkodás a Búzakalász Kft.-nél

Racionálisabb kijuttatás, magasabb hozamok – Precíziós gazdálkodás a Búzakalász Kft.-nél

Agrofórum Online

A Fejér megyei Búzakalász Kft. Füle település térségében működik 1400 hektár bérelt területen, ami mellett 700 hektáron teljes integráció is zajlik. Az őszi búza, az őszi árpa, a napraforgó, a repce és a kukorica mellett termesztenek cukorrépát, és zöldborsó vetőmag előállítással is foglalkoznak. Emellett a cég egy sertésteleppel is rendelkezik, ahol korábban tenyésztés, ma azonban csak hizlalás történik.

„Területeink az M7-es autópályától északra, egészen a megye nyugati széléig húzódnak. Átlagosan 25 aranykoronásak, de táblaszinten is nagyon heterogének. Barna erdő- és csernozjom talajokon gazdálkodunk, amelyek viszonylag kötöttek, több esetben is belvizesedésre hajlamosak. A tábláinkról az utóbbi években már jól dokumentált adataink vannak, beleértve a hozamokat is” – kezdte a gazdaság bemutatását Varga Szabolcs ügyvezető.

Az idősebb gépkezelők is mernek kérdezni

A precíziós gazdálkodásra 2016 végén tértek át, de már évekkel korábban is ismerkedtek a komplex módszerrel, még tárgyalások is voltak különböző forgalmazókkal. A gépesítettség nagyjából adott volt az áttéréshez, mindössze egy műtrágyaszórót kellett vásárolniuk, ami mellett leginkább a kiegészítő eszközökre lett volna szükség, például az RTK rendszerre, a monitorokra. „Az első és legfontosabb dolog, hogy tudjunk dokumentálni. A második viszont az, hogy a gépkezelők eredményesen használják a rendszert. Ezt a kérdést szerencsére megoldottuk, már az idősebb traktorosok is profin alkalmazzák a különböző beállításokat, és mernek kérdezni. Mostanra nagyjából 95 százalékban minden mozzanatot dokumentálunk, még a tarlóhántást is precízen végezzük, minimális átfedéssel, embert kímélő módon. Ez volt az egyik alapja, hogy a dolgozók gyorsan elsajátították az új technológiát. Rájöttek, hogy nekik is egyszerűbb a munkavégzés” – foglalta össze első gyakorlati tapasztalatait a szakember.

A KITE munkatársai azonban nemcsak a kezdeti lépésekben és a képzések kapcsán álltak Varga Szabolcs mellett, az adatok feldolgozásában azóta is segítik a gazdaságot. „Hatalmas adatmennyiséggel kell dolgozni, amit a rendszer különböző programnyelveken ad meg. Ezek nagy részének a feldolgozását bátyám végzi, de ezzel együtt mindent feltöltünk a KITE MyJohnDeere™ oldalára, ahol az információkat a cég szakemberei azonnal látják. Erre alapozva minden mozzanat után együtt határozzuk meg a következő lépéseket. Mivel szaktanácsadási megállapodásunk is van, javaslatokat tesznek, amiről közösen gondolkodva döntünk. A meglévő adatokból pedig olyan terveket készítenek a számunkra, amiket visszatölthetünk a munkagépek rendszereibe”.

10-15%-kal magasabb hozamok

A Búzakalász Kft. területein az elmúlt három szezonban már végeztek hozamtérképezést, 2017-ben és 2018-ban pedig kísérleti szinten differenciáltan juttatták ki a tápanyagot és a vetőmagot is. Az eredmények eddig biztatóak, a helyspecifikus módszer esetében jobb hozamadatokat kaptak, mint a szomszédos táblákon, ahol a hagyományos technológiát alkalmazták.

„Az első kísérleteknél abszolút a KITE szakembereinek tanácsaira hagyatkoztunk, amit a hozam- és NDVI térképekre alapoztak. Mindössze az volt a kérésem, hogy a táblaátlagtól ne térjünk el az inputanyagok kijuttatásakor, inkább arra törekedjünk, hogy racionálisabban használjuk fel azokat táblán belül. A teszt érdekes eredményt hozott. 10-15 százalékkal magasabb hozamot értünk el, mint az egyenletes kiszórásnál, és nemcsak a jobb foltokban, hanem a gyengébb részeken is növekedést tapasztaltunk. Nagyon érdekes tapasztalat, hogy akár termésdepresszió is elérhető akkor, ha a rosszabb foltokban több vetőmagot, több műtrágyát használunk. Ezzel együtt azt is láttuk, hogy ahol a talaj jobb képességű, ott korábban nem adtunk meg mindent” – foglalta össze a kísérleti tapasztalatokat Varga Szabolcs, aki hangsúlyozta: a jól átgondolt inputfelhasználással terméseredmény-növekedést lehet elérni minden kultúra esetében.

A szakember arról is beszámolt, hogy éppen ezért az inputanyag felhasználása a precíziós gazdálkodás megjelenésével náluk azzal csökkent, hogy megszűntek az átfedések, illetve például a műtrágyaszórásnál a 3 mázsás terv végül nem 315 kilogrammra, hanem 300,5 kilogrammra jött ki. A dózisokat átlagosan tehát nem csökkentették, mindössze precízebben, helyspecifikusan juttatták ki a megfelelő helyre.

„Nagyobb hatékonysággal használjuk ki a gépeket”

Varga Szabolcs természetesen nem először vett részt a KITE Zrt. szakmai továbbképzésén, korábban is minden hasonló rendezvényen jelen volt. „A precíziós gazdálkodás alapjaiban véve másfajta gondolkodást igényel, mint a hagyományos technológiák alkalmazása, és ezt a szakemberek nem győzik hangsúlyozni. De nagyon hasznosnak találom azt is, hogy ezen a rendezvényen a talajvédelemről, a talaj használatának fenntarthatóságáról is hallhattam előadásokat. Még messze nem látjuk a határait annak, hogy hova juthatunk a precíziós gazdálkodással. Ez a januári konferencia azok számára is hasznos volt, akik már évek óta alkalmazzák a legmodernebb technológiákat.”

A szakember beszélgetésünk végén összefoglalta, számára mit jelent a precíziós gazdálkodás.

„A precíziós gazdálkodás lehetőség arra, hogy nagyobb hatékonysággal használjuk ki a gépeket, és racionálisabb inputfelhasználás mellett környezetkímélő technológiával tudjunk a korábbinál eredményesebben gazdálkodni.”

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Az új Maestro RC vetőgépek tartalmazzák a vontatott változatoknál megismert innovációkat, beleértve az elektromos adagolást és a központi magtartályt.

John Deere gépet megbízható kereskedőtől

A Gépközvetítő Kft. alapvetően új- és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével- és értékesítésével foglalkozik. Az általunk biztosított „gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szálltását, szerviz- és alkatrész ellátását, esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.

A Vredestein hosszabb élettartamú gumiabroncsokat mutatott be a kis- és nagy teljesítményű traktorok számára a SIMA kiállításon

A Vredestein a párizsi SIMA nemzetközi mezőgazdasági kiállítás keretén belül bemutatta legújabb Traxion traktorabroncsait az európai piac számára. A vállalat kiállította a kistraktorokhoz tervezett vadonatúj Traxion 65/70 gumiabroncsokat, valamint a nagy teljesítményű traktorok számára kifejlesztett Traxion Optimall VF választékának legújabb abroncsméreteit.

Precíziós Műhely: bepillantás az Agrofil precíziós világába

A hallgatókat egy – a teljes precíziós eszköztárat felvonultató – kiállítással egybekötött konzultációra várta az Agrofil-SZMI Kft. Püskin, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutatták be az érdeklődőknek.

2018. december 12. 07:44

Miért vásárolnak manapság GPS-es sorvezetőt a gazdák? - Megkérdeztük őket!

A sorvezető GPS-ek már minden gazdaság elengedhetetlen részét képezik függetlenül attól, hogy mekkora területen foglalkoznak szántóföldi növénytermesztéssel. Megkérdeztük a gazdálkodókat, hogy manapság miért vásárolnak sorvezető készüléket, és hogy melyik funkciókat tartják a leghasznosabbnak.

2019. március 4. 08:47

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Katona András, AgroFIELD Programvezető a változó mélységű talajművelésről tart előadást

Katona András a változó mélységű talajművelés üzemi körülmények között elvégzett vizsgálatainak eredményeiről számol be az AgroFIELD Akadémia Konferencián, Kecskeméten 2019. február 7-én.

2019. január 18. 06:50

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

2018. január 30. 19:30