Gyümölcs

Húsvétkor (is) Húsvéti rozmaringot!

Agrofórum Online

Magyarországon a húsvéti ünnepi időszak terített asztalára a sonka, tojás és sütemények mellé a zöldség-, illetve a gyümölcsfélék már nem igazán férnek fel. Abban az esetben, ha mégis maradna az asztalon (illetve a gyomrunkban) még hely, akkor oda leginkább csak import termékek kerülnek... Pedig ezen túl, illetve ezen belül is van élet: pontosítok, a gyümölcsökön belül, hiszen itt van az egyik régi bevált fajtánk is, a Húsvéti rozmaring… Dr. Szani Zsolttal, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának témavezetőjével beszélgettünk.

Milyen ismeretekkel rendelkezünk a Húsvéti rozmaring származásáról?

A fajta pontos származása ismeretlen, de Magyarországon, többek közt a Duna-Tisza közén igen hamar meghonosodott. Ugyanúgy, mint minden régi fajtának, ennek is több neve ismert, emlegetik pl. Citromalmának, de a Felvidéken Honti almaként is ismert. Ez utóbbi vélhetően az itteni elterjedésére utal, a XIX. században már számon tartották Magyarországon. Bereczki Máté gyümölcsfajta-kutató nevéhez fűződik a fajta megismertetése.

Az elnevezésében szereplő „Húsvéti” kifejezés mire utal?

A neve, a Húsvéti rozmaring, tulajdonképpen egy beszélő fajtanév, amely a fajta legfontosabb tulajdonságára utal, ez pedig nem más, minthogy jól eltartható, hosszan tárolható. Régen szokás volt a fajta érését vagy az eltarthatóságát valamely jeles naphoz kötni. Ez esetben mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy ez a fajta húsvétig eltartható. A valóságban megfelelő körülmények között akár még ezen időszakon túl is tárolható. A nevében szereplő „rozmaring” pedig tulajdonképpen inkább kereskedői fogás, a termelők akkoriban is igyekeztek jól hangzó nevet adni egy-egy fajtának, mint pl. Narancsalma, Fügekörte, ezzel is fokozták a termék piacosságát.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a gyümölcs?

A Húsvéti rozmaring, a leginkább ismert nosztalgiafajták közé tartozik, az idősebb korosztálynak gyermekkorától kezdődően vannak élményei a gyümölccsel és a fával is. A gyümölcs maga kicsit megnyúlt, kúpos alakú. A gyümölcshéj alapszíne egy jellegzetes, zöldes-sárga szín, a napsütötte oldalán piros, barnás-piros fedőszínnel borított. Markáns jellemzője az, hogy amikor a gyümölcsöt szedjük a fáról, akkor annak még száraz tapintású a héja. A tárolás elején viszont, az első hetekben, egy természetes viaszréteg keletkezik a gyümölcshéj felületén, ez nagyban segíti az eltarthatóságot. Természetes borítóanyag ez, amely a nedvességet bent tarja a gyümölcsben, lassítva ezzel annak fonnyadását.

Mikorra esik a szedési ideje?

Húsvéti rozmaring alma (Forrás: https://www.profifaiskola.hu/)

Késői, mivel októberben szedjük. Abban az esetben, ha valaki tárolni akarja, akkor október első felében vagy legkésőbb a közepén célszerű a szüretet elvégezni, majd a gyümölcsöt betárolni. Abban az esetben, ha valaki úgy dönt, hogy a fán hagyja és október második felében, vagy annak a végén szüreteli, akkor nagyon kellemes, üde, lédús roppanó almát fogyaszthat frissen. A tárolást követően decemberben éri el fogyasztási érettségét, júliusig élvezhető, savtartalmát a hosszan tartó tárolás alatt is megőrzi, de íze fárad és a nyári hónapokra szárazabbá válik a gyümölcshús.

Emlékeim szerint a fa koronája meghaladhatja a nyolc-tíz métert is…

A fajta érdemeit a hagyományos, extenzív művelési rendszerben tudja leginkább megmutatni, amikor hagyjuk, hogy a rá jellemző nagy méretű koronát nevelje. Igen, az idős fáink akár nyolc-tíz méteres korona átmérőt is elérhetik. Úgy tudom jellemezni, hogy egy családi kertben ez egy olyan klasszikus fa, amelyre fel lehet mászni. Visszatérve a koronára: az jellegzetesen szétterülő, így mikroklímát tud teremteni környezetében a saját maga számára. Ennek következtében kevesebb emberi beavatkozással is jobban ki tudja egyensúlyozni a kedvezőtlen időjárási viszonyokat, évjáratokat, illetve a sűrű lombozat pl. a napégés ellen is védi a gyümölcsöt. Mindezek mellett, nagyon jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi viszonyokhoz, mely azt jelenti, hogy az Alföldtől a dombvidékig mindenhol megállja a helyét.

A mai termelési körülményekhez nehezen igazítható, hiszen nagyon nagy a növekedési ereje, illetve a szakaszos terméshozásra is hajlamos. Ennek következtében az egyik évben akár négyszáz kilogrammot is megterem, míg a következőben elenyésző mennyiségű gyümölcsöt nevel. Betegségeknek ellenálló, szárazságtűrő, környezetével szemben igénytelen fajta. A varasodás szinte az egyetlen előforduló betegség, amelynek kitett és könnyen megfertőzheti.

Azok, akik úgy döntenek, hogy Húsvéti rozmaringgal gazdagítják a gyümölcsfáik számát, hogy készüljenek, mennyi lesz a várható élettartama?

Érezhetően növekszik az egyes nosztalgiafajták, így a Húsvéti rozmaring utáni kereslet is, melyet a Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán mi is érzékelünk. Akik emellett döntenek, azok számíthatnak arra, hogy megfelelő művelés mellett gyermekeik, sőt akár unokáik is szüretelhetnek a fáról, hiszen annak élettartama a nyolcvan-száz évet is elérheti. A termőre fordulását szintén a művelés módja határozza meg: a fának kedvező extenzív művelési rendszer mellett lassabban fordul termőre.

Kiemelt kép forrása: https://www.profifaiskola.hu/

Nosztalgia fajták

Azokat a gyümölcsfajtákat nevezzük „nosztalgiafajtáknak”, amelyek valamikor divatosak, elterjedtek voltak, de időközben valamilyen ok miatt a termelésből kiszorultak.

Növényfajta-kísérletek, fajtaelismerés

A fajtakísérletezés hazánkban 1892-ben indult meg Cserháti Sándor gazdasági akadémiai tanár kezdeményezésére Magyaróváron, az Országos Magyar Királyi Növénytermelési Kísérleti állomáson. A növényfajták törzskönyvezését 1916-tól végzik.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  Növényfajta-kísérleti Állomása, Pölöske
 
Egykor….
1821-től Széchenyi István, a „legnagyobb magyar” birtoka . A dédunoka, gr. Teleki Béla 1932-ben költözik családjával Pölöskére, a kastély is ekkor épül. Jelentős szerepet vállal a gazdatársadalmi mozgalmakban 1936-1944 között. Zala vármegye főispánja a front közeledtével családjával nyugatra menekül.

A Növényfajta-kísérleti Állomás alapfeladatai :

1. Fajtakísérletek beállítása, fenntartása, továbbá alapadatok (fenológiai  és gazdasági) rögzítése a hatósági és DUS vizsgálatokhoz:

a ) Fajtagyűjtemények
– Referencia fajtagyűjtemények fenntartása
– DUS vizsgálatok (megkülönböztethetőség, egyneműség, állandóság)

b) Parcellakísérletek
– Gazdasági értékvizsgálat

2. Üzemi termelés
– Vetésforgó biztosítása
 
Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/      
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Így zajlott a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2022. december 28. 10:42

Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.

Változtak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

2021. március 18. 07:17

A rendelet hatálya alá tartozó nem állami laboratóriumoknak engedélyezési, illetve nyilvántartásba vételi eljáráson kell átesniük.

Még nincs fertőzött házi sertés hazánkban

2018. április 26. 13:51

Fontos hangsúlyozni, hogy az ASP az emberre nem veszélyes, az üzletekben kapható feldolgozott sertéshúsok és -készítmények a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatók.

Péntekig lehet bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

2019. május 27. 15:17

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is május végéig készíthetik el az élelmiszerlánc szereplői élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallásukat.