Gyümölcs

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

Agrofórum Online

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről. Egy alma, vagy például egy kiwi látványra vonzónak tűnhet, de sokszor egy falat után csalódottan tesszük félre a ,,tízórait”.

A gyümölcstermesztők természetesen nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fogyasztói követelményeknek. Az ágazatot e tekintetben megsegítendő, a Wageningen Egyetem most egy olyan új készülékkel állt elő, amely lehetővé teszi a termés roncsolásmentes vizsgálatát, amely segítségével következtetéseket lehet levonni a gyümölcs cukortartalmával, minőségével kapcsolatban.

Az elmúlt években az Egyetem kutatói az Agro Food Robotics program keretein belül kialakítottak egy úgynevezett ,,mindent az egyben” spektrális rendszert, amely közeli infravörös fénytartomány, valamint egy külön erre a célra fejlesztett szoftveres háttér segítségével képes végrehajtani a közvetlen gyümölcsvizsgálatot. Használat tekintetében a műszer kifejezetten egyszerű: az infravörös fény alá egy adag gyümölcsöt helyezünk, majd a kamera segítségével mérhető a gyümölcs által visszavert fény mennyisége. A szoftver ,,lefordítja” a reflektanciaadatokat, amelyek alapján kiszámítható a termés cukor- és víztartalma.

Eddig hogyan vizsgáltunk?

Egészen eddig a gyümölcsök cukortartalmát refraktométeres vizsgálatokkal határozták meg. Az innovációnak köszönhetően azonban nincs szükség az előbb említett vizsgálat alapjául szolgáló gyümölcspépre, vagy -lére. Ezzel egy idő- és anyagtakarékos megoldást kínálnak a szektor számára. A készülék további előnye, hogy egyszerre egy egész tétel gyümölcs is bevizsgálható. A termelők, és a megrendelők is előnyben részesítik az olyan homogén árut, amelyben minden gyümölcs egyforma érettségi fokkal, cukortartalommal, és egyéb fizikai paraméterekkel rendelkezik.

Hogy áll a fejlesztés?

A készülék olyannyira felhasználóbarát, hogy az ellátási láncban bárki képes kezelni. A műszernek egy kisebb változata is rendelkezésre áll, amellyel még a fán lévő termés összetétele is elemezhető.

Az eszközfejlesztést idén fejezték be, ám a mesterséges intelligencia alapú háttér finomhangolása még folyamatban van. Ennek az az oka, hogy a különböző gyümölcsök fizikai tulajdonságai, cukortartalma között jelentős különbségek állnak fenn, így minden egyes növényfajra különálló modellt szükséges fejleszteni. A vizsgálat más területekre is kiterjeszthető: felmerült például egyes növényi szaporítóanyagok víztartalmának meghatározása is, hiszen az sokat elárul a minőségről.

Az eszköz piaci bevezetését megelőző folyamatok jelenleg folyamatban vannak, és várhatóan már a jövő februári Fruit Logistican is találkozhatunk vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

5 hihetetlenül ritka gyümölcs a világ minden tájáról

2023. szeptember 1. 10:10

Valószínűleg mindannyian hétről-hétre a hazai gyümölcsök után nyúlunk: almát, körtét, barackot vásárolunk magunknak és a családnak, miközben a világ túlsó felén az emberek nap mint nap olyan gyümölcsöket fogyasztanak, amelyeket mi meglehet, nem hogy nem kóstoltunk, de nem is láttunk még!