Gyümölcs

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

Agrofórum Online

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről. Egy alma, vagy például egy kiwi látványra vonzónak tűnhet, de sokszor egy falat után csalódottan tesszük félre a ,,tízórait”.

A gyümölcstermesztők természetesen nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fogyasztói követelményeknek. Az ágazatot e tekintetben megsegítendő, a Wageningen Egyetem most egy olyan új készülékkel állt elő, amely lehetővé teszi a termés roncsolásmentes vizsgálatát, amely segítségével következtetéseket lehet levonni a gyümölcs cukortartalmával, minőségével kapcsolatban.

Az elmúlt években az Egyetem kutatói az Agro Food Robotics program keretein belül kialakítottak egy úgynevezett ,,mindent az egyben” spektrális rendszert, amely közeli infravörös fénytartomány, valamint egy külön erre a célra fejlesztett szoftveres háttér segítségével képes végrehajtani a közvetlen gyümölcsvizsgálatot. Használat tekintetében a műszer kifejezetten egyszerű: az infravörös fény alá egy adag gyümölcsöt helyezünk, majd a kamera segítségével mérhető a gyümölcs által visszavert fény mennyisége. A szoftver ,,lefordítja” a reflektanciaadatokat, amelyek alapján kiszámítható a termés cukor- és víztartalma.

Eddig hogyan vizsgáltunk?

Egészen eddig a gyümölcsök cukortartalmát refraktométeres vizsgálatokkal határozták meg. Az innovációnak köszönhetően azonban nincs szükség az előbb említett vizsgálat alapjául szolgáló gyümölcspépre, vagy -lére. Ezzel egy idő- és anyagtakarékos megoldást kínálnak a szektor számára. A készülék további előnye, hogy egyszerre egy egész tétel gyümölcs is bevizsgálható. A termelők, és a megrendelők is előnyben részesítik az olyan homogén árut, amelyben minden gyümölcs egyforma érettségi fokkal, cukortartalommal, és egyéb fizikai paraméterekkel rendelkezik.

Hogy áll a fejlesztés?

A készülék olyannyira felhasználóbarát, hogy az ellátási láncban bárki képes kezelni. A műszernek egy kisebb változata is rendelkezésre áll, amellyel még a fán lévő termés összetétele is elemezhető.

Az eszközfejlesztést idén fejezték be, ám a mesterséges intelligencia alapú háttér finomhangolása még folyamatban van. Ennek az az oka, hogy a különböző gyümölcsök fizikai tulajdonságai, cukortartalma között jelentős különbségek állnak fenn, így minden egyes növényfajra különálló modellt szükséges fejleszteni. A vizsgálat más területekre is kiterjeszthető: felmerült például egyes növényi szaporítóanyagok víztartalmának meghatározása is, hiszen az sokat elárul a minőségről.

Az eszköz piaci bevezetését megelőző folyamatok jelenleg folyamatban vannak, és várhatóan már a jövő februári Fruit Logistican is találkozhatunk vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák ültetése

2025. október 4. 08:10

Közeleg az ültetési szezon. Praktikus, bevált fogásokkal mutatjuk, hogyan alapozd meg a gyümölcsös következő 20-30 évét.

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Az ukrán gyümölcsök és diófélék exportja 2023-ban visszaeséssel küzdött

2024. február 7. 10:10

Az ukrán gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék exportja tavaly visszaesett. Az Európai Unió továbbra is kulcsfontosságú piac marad Ukrajna számára.

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem hazánkban

2022. november 25. 14:26

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát.