11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Gyümölcs

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

Agrofórum Online

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről. Egy alma, vagy például egy kiwi látványra vonzónak tűnhet, de sokszor egy falat után csalódottan tesszük félre a ,,tízórait”.

A gyümölcstermesztők természetesen nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fogyasztói követelményeknek. Az ágazatot e tekintetben megsegítendő, a Wageningen Egyetem most egy olyan új készülékkel állt elő, amely lehetővé teszi a termés roncsolásmentes vizsgálatát, amely segítségével következtetéseket lehet levonni a gyümölcs cukortartalmával, minőségével kapcsolatban.

Az elmúlt években az Egyetem kutatói az Agro Food Robotics program keretein belül kialakítottak egy úgynevezett ,,mindent az egyben” spektrális rendszert, amely közeli infravörös fénytartomány, valamint egy külön erre a célra fejlesztett szoftveres háttér segítségével képes végrehajtani a közvetlen gyümölcsvizsgálatot. Használat tekintetében a műszer kifejezetten egyszerű: az infravörös fény alá egy adag gyümölcsöt helyezünk, majd a kamera segítségével mérhető a gyümölcs által visszavert fény mennyisége. A szoftver ,,lefordítja” a reflektanciaadatokat, amelyek alapján kiszámítható a termés cukor- és víztartalma.

Eddig hogyan vizsgáltunk?

Egészen eddig a gyümölcsök cukortartalmát refraktométeres vizsgálatokkal határozták meg. Az innovációnak köszönhetően azonban nincs szükség az előbb említett vizsgálat alapjául szolgáló gyümölcspépre, vagy -lére. Ezzel egy idő- és anyagtakarékos megoldást kínálnak a szektor számára. A készülék további előnye, hogy egyszerre egy egész tétel gyümölcs is bevizsgálható. A termelők, és a megrendelők is előnyben részesítik az olyan homogén árut, amelyben minden gyümölcs egyforma érettségi fokkal, cukortartalommal, és egyéb fizikai paraméterekkel rendelkezik.

Hogy áll a fejlesztés?

A készülék olyannyira felhasználóbarát, hogy az ellátási láncban bárki képes kezelni. A műszernek egy kisebb változata is rendelkezésre áll, amellyel még a fán lévő termés összetétele is elemezhető.

Az eszközfejlesztést idén fejezték be, ám a mesterséges intelligencia alapú háttér finomhangolása még folyamatban van. Ennek az az oka, hogy a különböző gyümölcsök fizikai tulajdonságai, cukortartalma között jelentős különbségek állnak fenn, így minden egyes növényfajra különálló modellt szükséges fejleszteni. A vizsgálat más területekre is kiterjeszthető: felmerült például egyes növényi szaporítóanyagok víztartalmának meghatározása is, hiszen az sokat elárul a minőségről.

Az eszköz piaci bevezetését megelőző folyamatok jelenleg folyamatban vannak, és várhatóan már a jövő februári Fruit Logistican is találkozhatunk vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.