Mi lehet szebb annál, mint amikor egy illatos kert van a küszöbön? Ideális esetben egy magaságyás formájában, amelyből mediterrán, keleti vagy helyi fűszercsokrokat szüretelhet, anélkül, hogy le kellene hajolnia.
Mediterrántól az egzotikus konyhakertig
A délvidék ízvilága egyszerűen egyedülálló. Néhány megfelelő fűszernövénnyel Olaszország, Spanyolország vagy Görögország ízeit ültetheti a magaságyásba.
A klasszikus mediterrán fűszernövények közé tartozik az oregánó, a kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring és a zsálya. A bazsalikom kivételével ezek a fűszernövények szeretik a napot és a meglehetősen száraz termesztési körülményeket.
A házias konyha és minden helyi, illetve közép-európai recept kedvelőjének elengedhetetlen a fűszerágyban a petrezselyem, a zsálya, a metélőhagyma, a kapor.
Ha kedveli az egzotikusabb ízeket, és szereti távoli országok konyháit, akkor koriandert (Thaiföld), mentát (Kelet), köményt (Közel-Kelet) vagy curryfűvet (India) is tehet a magasított ágyásba.
Gyógynövények az otthoni gyógyszertárhoz
Az olyan gyógynövények, mint a rozmaring, a kakukkfű, a borsmenta és a zsálya értékes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek mind a konyhaművészet, mind a természetgyógyászat számára előnyösek. A kakukkfű segít a köhögésen, a borsmenta hűsít a forró nyári napokon, a zsálya pedig jót tesz a toroknak.
További klasszikusok a kamilla (emésztőrendszeri panaszok, megfázás), a levendula (nyugtató hatás), a citromfű (hányinger, fejfájás), az orbáncfű (depresszió), a körömvirág (sebgyógyulás) és az izsóp (emésztőrendszeri panaszok, megfázás).
A saját kertben kialakított gyógynövényágyás nagy előnye, hogy a növényeket pontosan akkor lehet betakarítani, amikor az időjárás, a napszak és a virágzás feltételei tökéletesek. A legtöbb gyógynövény esetében a szüretelés legjobb ideje a virágzás előtt és kora reggel, amikor már nincs harmat a leveleken.