Ősszel a trágyázással teremtjük meg a következő évi sikerek alapjait. Pár gondolat következik az eredményes őszi trágyázáshoz.
A kertbe belefektetett munka mindig meghozza az eredményt hosszútávon. Akár a megfelelő termesztéstechnológia, a jó fajtaválasztás, ugyanúgy a tápanyagozás és annak utánpótlása is hozzájárul a következő év jó termésmennyiségéhez és -minőségéhez.
Szerves vagy szervetlen tápanyagozás a jó? Netán, a kész vagy a magunk által készített a jobb?
Ahány gazdálkodó, annyi válasz, és ahány kerttulajdonos, ugyanúgy annyi verzió számít jónak. A tápanyagozás kérdése ugyanúgy megosztja a kerttulajdonosokat, mint a vegyszerhasználat. Az viszont biztos, hogy sok esetben egy kész szervetlen, műtrágyából kevert lombtrágya nagyobb hatásfokkal bír, mint egy növényi levekből kevert. Ezt saját tapasztalataink is visszaigazolták, hogy gyors segélynek a már bolti készítmények hatásosabbak szoktak lenni hirtelen, mint amikor magunk erjesztjük a leveket és juttatjuk ki. Természetesen a jól kialakított porcsinkeserűfű leve, a csalánlé vagy más növényi levek is kifejtik a hatást, csak az esetek többségében lassabban, mint a “bolti” társaik.
Állati trágyák világa és a kiskerti felhasználás
A legtökéletesebb a mi tapasztalataink alapján az igazán érett istállótrágya, amit saját növényi alapú komposztunkkal keverünk össze, és úgy töltjük bele akár magaságyásokba, akár a fák köré, akár a veteményre, egyfajta mélymulcsos technikához hasonló vastagságban.
Ha nincs vegyesen többféle állati trágyánk, csak például baromfitrágya, akkor azt érdemes keverni mindenképpen termőtalajjal, komposzttal, mert a magas foszfortartalom perzselheti a növények gyökerét. Ugyanígy jártunk már nem érett sertéstrágyával is egyenesen az ólból “kitermelve”. Az erősebb állati trágyákkal legyünk óvatosak, érdemes akár előtte átkomposztálni a növényi részekkel és egyéb szerves komposztalapanyagokkal, mielőtt kijuttatjuk a területre.
Hígtrágyák: most igen divatosak
Mióta egyre több biogázüzem van az országban, azóta egyre gyakrabban lehet látni a nagyobb földterületekre is kijuttatva a hígtrágyát. A kellemetlen szaghoz ilyenkor egy igen erős, tömény keverék is társul rengeteg értékes összetevővel, mikroorganizmusok sokaságával.
Házikertben viszonylag ritkán lehet hozzájutni, már csak azért is, mert kis kiszerelésben alig kapni. Viszont aki ezzel az iránnyal kacérkodik, akkor rengeteg olyan kész, kis kiszerelésű, kannás keverék van, amivel már kisléptékben is lehet dolgozni.
Ezekben a keverékekben ugyanúgy benne vannak a jótékony baktériumok, enzimek, ásványi anyagok, egyéb hasznos elemek, amik miatt, ha ősszel juttatjuk ki tudatosan a talajba, akkor az jó megoldás lesz a következő évi termésmennyiség megalapozásához.
Kiemelt kép: Pexels