Házikert

Mire jó a torma és hogyan tároljuk télire?

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) rendkívül robusztus növény és könnyen termeszthető a kertben is. Amint a levelek hervadni kezdenek, a gyökér növekedése leáll, készen áll a felszedésre.

A torma a keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae) tartozik. Legfontosabb része a hosszú, megvastagodott gyökér, amely a torma jellegzetes csípősségét adja.

Eredetileg Dél- és Kelet-Európából származik, de már a középkor óta termesztik, és elvadult formában is megtalálható utak mentén.

A növény akár egy méter magasra is megnő, és nagyon ellenálló, -50 °C-ig képes elviselni a fagyot. Bár a növény föld feletti részei télre elszáradnak, a gyökér tavasszal újra kihajt.

Torma betakarítása

A tormagyökér betakarításának ideje általában október végétől kezdődik, az időjárástól függően. A gyökeret egyszerűen ki lehet ásni a földből. Mivel a torma fagytűrő, nem szükséges az összeset egyszerre betakarítani.

A növények a talajban maradhatnak, és a gyökereket később, akár a tél folyamán is kiáshatjuk. Az állandó talajfagy sem befolyásolja a gyökér minőségét. Ha a növények nem maradnak a kertben még egy évig, akkor legkésőbb a következő tavaszi kihajtás előtt fel kell szedni őket.

Torma tárolása

A torma egyik nagy előnye, hogy nem kell egyszerre betakarítani. Így friss torma egész télen át rendelkezésre állhat. A tormagyökér -5 és -2 °C közötti hőmérsékleten hónapokig megőrizhető jelentős minőségveszteség nélkül.

A túl hosszú tárolási idő azonban rontják a gyökér ropogós állagát és csípős ízét. Szárítása pedig jelentős aromaveszteséggel jár.

Torma felhasználása

A torma csípős illatát és ízét csak a darabolás vagy reszelés után fejti ki. A konyhában mindig frissen kell felhasználni, mivel a főzés vagy sütés során az íz és a csípősség elveszik.

Különösen népszerű formája az ecettel összetört tormakrém, amelyet gyakran hal- és húsételekhez szolgálnak fel.

A torma magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert és antimikrobiális hatása is ismert.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sötétkedvelő szobanövények komor otthonokba

2024. november 21. 05:40

Összegyűjtöttem a népszerű sötétkedvelő szobanövényeket, hogy a komor otthonból dzsungelt varázsolhassunk.

Hogyan gondoskodjunk a karácsonyi kaktuszról?

2024. november 20. 06:40

A karácsonyi kaktusz jól fejlődik cserépben a szabadban, árnyékban vagy beltérben, világos, indirekt fény mellett.

Így öntözze télen a leandert!

2024. november 19. 08:10

A víz minősége kulcsfontosságú a leander téli egészsége szempontjából. Előnyben részesítendő a kemény, meszes csapvíz.

Érdemes megszabadulni a madársóskától

2024. november 17. 14:10

Ha a kertünkben bukkan fel, érdemes mielőbb intézkedni, mert rendkívül szívós és gyorsan terjedhet, ellepve az ágyásokat és elnyomva a többi növényt.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

2024. március 28. 14:10

A tormát nehéz eltávolítani, mivel a gyökér kis részeiből újra kihajt. Sok év elteltével is, amikor az ágyások már régen befüvesedtek, jelzi, hogy a közelében egykor zöldségeskertet telepítettek.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

Kinevelhető a növény a hűtőszekrényben kihajtott tormagyökérből?

2024. február 13. 04:37

Hűtőszekrényben PVC zacskóban tároltam fel nem használt tormagyökeret, és meglepetésemre kihajtott. Mit kezdhetek vele? Kinevelhető belőle a növény?