Házikert
Házikert

Most már jó a naspolya! – Lekvárnak ez a legjobb recept!

Most már jó a naspolya! – Lekvárnak ez a legjobb recept!

Agrofórum Online

A naspolya megosztó gyümölcs: van, aki szereti és van, aki semmi pénzért nem enné meg. Most is szedhető a kertben, mert a fagyokkal csak még puhább lesz. Lekvárnak meg kifejezetten ízletes!

Egyidőben a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár. Őshazája a naspolyának a Kaszpi-tenger vidéke, főleg a tengerparti részek. Törökországban, Örményországban és Irán területén tömegesen előforduló gyümölcstermő növény. Európába csak a rómaiak közvetítésével került. Hamar meghonosodott, és egyre népszerűbb lett hazánkban is.

A naspolya éretten finom. De mikortól romlott?

A naspolyát sokan azért nem szeretik, mert éretten igen furcsa állagú és nagyon hasonlít a romlott gyümölcsre. Amíg nem alkoholos szagú, addig még az érett meghatározás igaz rá, míg ha alkoholos szaga lesz, akkor már a romlott (beerjedt) kategória az érvényes.

Ugyanígy a lekvár állagúan puha, még ehető naspolya, nem lehet penészes vagy büdös. Az érett naspolyának kellemes az illata, kissé fűszeres.

A naspolyát étrendi hatása miatt is kedvelik

A naspolya bővelkedik ásványi anyagokban, mint a réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium, de vitaminokban is gazdag: B1- és C-vitamintartalma a legmagasabb. Az A-vitamin előanyaga, a karotin is megtalálható benne.

A naspolya étrendi hatása igen kedvező! (fotó: Pixabay)

Magas pektintartalma miatt érdemes lekvárt főzni belőle, de maga a pektin segíti a vastagbél baktériumos emésztését, és székrekedés ellen is hatásosnak bizonyul.

A naspolyáról azt is tartják a népgyógyászatban, hogy erősíti a csontokat, segíti a természetes védekezőrendszerünket a magas antioxidánstartalmának köszönhetően. Ráadásul sok leírásban megtalálható, hogy magjából készült teája vesekőképződés ellen is ajánlott. Természetesen nem csodaszer, de rengeteg értékes tápanyagának köszönhetően fontos része lehet táplálkozásunknak, főleg a téli időszakban.

Lekvárkészítés naspolyából

Héját és magvait szitán nyomkodjuk át, így kapunk egy finom pépet. Ebből főzzünk lekvárt, akár cukor hozzáadása nélkül!

Ha átpasszíroztuk a naspolyákat, akkor kb. 15 perc alatt összefőzhetjük. Cukorból, ha tennénk hozzá, akkor 2-3 kg gyümölcshöz tegyünk maximum 40 dkg cukrot, így is édes lesz lekvárnak.

Főzzük lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrű lekvárrá és töltsük üvegekbe, majd dunsztoljuk! 24 órás száraz dunszt elég lesz ahhoz, hogy kész legyen a lekvárunk és a kamrapolcra tehessük az üvegeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.

Mi rágja a füge leveleit?

2019. május 18. 05:18

K. Balázs kérdése: Fügefám levelein rágásnyomokat és világos színű fekete szemölcsös hernyókat találtam. Mi ez a kártevő és mit tehetek ellene?