Növénytermesztés
Növénytermesztés

„13 év alatt sok mindent tanultam a repcetermesztésről” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Zanat)

„13 év alatt sok mindent tanultam a repcetermesztésről” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Zanat)

Agrofórum Online

Bosits Tamás édesanyjával mintegy 420 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést. A hagyományos kultúrák mellett olajtökkel és a cukorrépával is foglalkoznak. Őszi káposztarepcét 2006-ban vetettek először a Szombathely környéki földjeiken, a növény azóta a vetésforgó szerves részét képezi.

„Ezalatt a 13 év alatt nagyon sok mindent tanultam azért, hogy minél jobban, professzionálisabban termesszük a repcét” – mondta el az Agrofórum videójában a Vas megyei termelő, aki a kezdetektől a KWS repcéit használja, mindig a legújabb hibrideket kipróbálva. „Két éve már az UMBERTO KWS hibriddel számolunk a vetésnél. A nagy zöldtömege, nagy becőszáma stabil termést biztosít a gazdaságunk számára, amit a tavalyi 4,3 tonnás üzemi átlag is bizonyít. Idén valamivel jobbra számítunk, remélem, hogy a 4,5-4,6 tonnát is hozni tudjuk üzemi szinten” – tudtuk meg a szakembertől június első napjaiban.

Idén összesen 115 hektáron növekszik repce Bosits Tamáséknál, ebből pedig 100 hektár az UMBERTO KWS. Az elővetemény őszi búza, a vetőmag földbe kerülése előtt pedig a területen mélylazítás történt, valamint hektáronként 2 mázsa diammónium-foszfátot, és 1 mázsa káliumot juttattak ki.

„Lazítás után egy HORSCH Terrano kultivátorral végeztük el a talajművelést, ami után 450 ezres csíraszámmal vetettünk egy menetben. A kelés nagyon jól sikerült, szerencsére a megfelelő mennyiségű esőt is megkaptuk rá. Nagy habitussal, tempósan fejlődött, így már október elején gombaölőzni kellett, hogy a növényt lent tartsuk a földön. A téli időszakba nagy gyökérállománnyal, vastag gyökérnyakkal érkezett meg a repcénk, és ezt az időszakot, a hideget is jól átvészelte. Tavasszal pedig a csapadékhiányt sem vette észre.”

A UMBERTO KWS repce a tavaszi gombaölő szeres kezelés idején is dús volt és robbanásra kész, a tápanyag-utánpótlás pedig februártól folytatódott. A szilárd műtrágya mellett lombtrágyaként például bórt és ként juttattak ki a rovarölő szeres kezelésekkel egy menetben. Mindent összefoglalva a hektárköltség üzemi szinten nagyjából 300 000 Ft, ami mellett egy átlagos évben 500 000 Ft-os bevételre lehet számítani.

„Az UMBERTO KWS kiváló fómarezisztenciával rendelkezik, a megdőlésre kevésbé hajlamos. Hiába voltak idén nagy viharok, a repce nem feküdt el. Ráadásul a tavalyi tapasztalatom alapján kipergésre sem hajlamos. A gazdatársaim számára azért ajánlom az UMERTO KWS-t, mert a gazdaságuk számára stabil bevételt tud biztosítani a megbízható terméseredményével, a magas olajtartalmával. A hibrid jövedelmezősége tehát jó” – zárta gondolatait Bosits Tamás.

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

Megújult kukoricaportfólió termésrekordokkal

2019. november 7. 15:33

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igény kielégítésére alkalmas, kiemelkedő termőképességű és nagy termésbiztonságú hibridekkel támogatja partnerei munkáját.

Precíziós vetés és hibridárpa Kunpeszéren

2019. november 7. 12:40

Október elején az Alföldön is megkezdődött az őszi árpa vetése, Kunpeszér határában ráadásul mindez precíziósan történik - ahogy ez már megszokott minden növénykultúra esetében.

Méhlegelők növényi diverzitásának változása

2019. október 29. 10:34

Egyes vélemények szerint a házi méh a sertés és a marha után a harmadik legnagyobb hasznot hajtó háziállat Európában. A növényi biodiverzitás méhekre, méztermelésre gyakorolt hatásait tekintve elmondható, hogy az egyre terjedő, jó mézelő kultúrák (akác, őszi káposztarepce) méhlátogatottsága megnő, a természetes, természetközeli élőhelyeké a csökkenő területük és biodiverzitásuk miatt csökken. Ezek a folyamatok a vegyes virágméz mennyisége jövőbeni csökkenésének irányába mutatnak.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

Hibridekkel nem ígéret többé a stabilan magas hozam (+VIDEÓ)

2018. június 6. 16:31

2018. május 29-én Hantos, május 31-én pedig Fábiánsebestyén adott helyet a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. szokásos nyári bemutatójának.

Olajozottan az olajosmag piacról

2019. március 12. 15:37

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

Késő őszi rovartani problémák a repcében

2019. október 25. 09:36

Az egyre inkább nyár végére emlékeztető őszi időjárás, a korábbi időszakoknál melegebb és hosszabb „vénasszonyok nyara” a fiatalkori károsítók leküzdése után még egy újabb kihívás elé állítja a repcét termesztő gazdákat.