Növénytermesztés
Növénytermesztés

„13 év alatt sok mindent tanultam a repcetermesztésről” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Zanat)

„13 év alatt sok mindent tanultam a repcetermesztésről” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Zanat)

Agrofórum Online

Bosits Tamás édesanyjával mintegy 420 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést. A hagyományos kultúrák mellett olajtökkel és a cukorrépával is foglalkoznak. Őszi káposztarepcét 2006-ban vetettek először a Szombathely környéki földjeiken, a növény azóta a vetésforgó szerves részét képezi.

„Ezalatt a 13 év alatt nagyon sok mindent tanultam azért, hogy minél jobban, professzionálisabban termesszük a repcét” – mondta el az Agrofórum videójában a Vas megyei termelő, aki a kezdetektől a KWS repcéit használja, mindig a legújabb hibrideket kipróbálva. „Két éve már az UMBERTO KWS hibriddel számolunk a vetésnél. A nagy zöldtömege, nagy becőszáma stabil termést biztosít a gazdaságunk számára, amit a tavalyi 4,3 tonnás üzemi átlag is bizonyít. Idén valamivel jobbra számítunk, remélem, hogy a 4,5-4,6 tonnát is hozni tudjuk üzemi szinten” – tudtuk meg a szakembertől június első napjaiban.

Idén összesen 115 hektáron növekszik repce Bosits Tamáséknál, ebből pedig 100 hektár az UMBERTO KWS. Az elővetemény őszi búza, a vetőmag földbe kerülése előtt pedig a területen mélylazítás történt, valamint hektáronként 2 mázsa diammónium-foszfátot, és 1 mázsa káliumot juttattak ki.

„Lazítás után egy HORSCH Terrano kultivátorral végeztük el a talajművelést, ami után 450 ezres csíraszámmal vetettünk egy menetben. A kelés nagyon jól sikerült, szerencsére a megfelelő mennyiségű esőt is megkaptuk rá. Nagy habitussal, tempósan fejlődött, így már október elején gombaölőzni kellett, hogy a növényt lent tartsuk a földön. A téli időszakba nagy gyökérállománnyal, vastag gyökérnyakkal érkezett meg a repcénk, és ezt az időszakot, a hideget is jól átvészelte. Tavasszal pedig a csapadékhiányt sem vette észre.”

A UMBERTO KWS repce a tavaszi gombaölő szeres kezelés idején is dús volt és robbanásra kész, a tápanyag-utánpótlás pedig februártól folytatódott. A szilárd műtrágya mellett lombtrágyaként például bórt és ként juttattak ki a rovarölő szeres kezelésekkel egy menetben. Mindent összefoglalva a hektárköltség üzemi szinten nagyjából 300 000 Ft, ami mellett egy átlagos évben 500 000 Ft-os bevételre lehet számítani.

„Az UMBERTO KWS kiváló fómarezisztenciával rendelkezik, a megdőlésre kevésbé hajlamos. Hiába voltak idén nagy viharok, a repce nem feküdt el. Ráadásul a tavalyi tapasztalatom alapján kipergésre sem hajlamos. A gazdatársaim számára azért ajánlom az UMERTO KWS-t, mert a gazdaságuk számára stabil bevételt tud biztosítani a megbízható terméseredményével, a magas olajtartalmával. A hibrid jövedelmezősége tehát jó” – zárta gondolatait Bosits Tamás.

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Jót tett a szójának az USA-Kína békülés - Így alakul az olajos növények ára

2018. december 14. 06:06

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 90 napos felfüggesztése volt az egyik eredménye a november végén tartott G20 találkozónak, ami pozitív hatással volt az USA-ban termelt szójabab árára.

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

2018. január 29. 07:45

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban.