Növénytermesztés
Növénytermesztés

„Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

„Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

Agrofórum Online

Varga Balázs családi gazdálkodó a Pápához közeli Nyárád térségében termeszt őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót, a zöldítés részeként némi lucernát, és 2005 óta őszi káposztarepcét is. A kultúrnövény vetésterülete az elmúlt majd másfél évtizedben 10-20 hektárról 100 hektárra, a termésátlagok pedig 2 tonnáról 4-5 tonnára emelkedtek.

„Büszkén mondhatom, hogy egy táblánkon a 6 tonnás termésátlagot is elértük, igaz, hogy az egy kis, 2,5 hektáros terület volt” – nyilatkozta az Agrofórum videójában a Veszprém megyei termelő. A szakember azt is elmondta, hogy a KWS-szel együttműködve 2005-ben kezdett bele a repcetermesztésbe, akkor még a TRIANGLE, majd a HYBRIROCK hibridet vetették.

A fómarezisztens, valamint a fehérpenészes szárrothadással szemben is ellenálló UMBERTO KWS repce természetesen szintén jelen van a gazdaság területén, ahol már az első benyomások is kedvezőek voltak.

„Tavaly két területen próbáltuk ki az új repcét, és kimagasló eredményeket sikerült elérnünk. Az egyik táblán 4,4 tonnás nettó súlyunk lett, a másikon pedig 4,5 tonna. Az UMBERTO KWS kelése és növekedése robbanásszerű, jó kórtani háttérrel rendelkezik, és hosszan virágzik. Régen az öregek azt mondták, hogy ahány hétig virágzik a repce, annyi tonna van benne. Idén ezek a repcék öt hétig sárgállottak, de azt nem merném megígérni, hogy 5 tonnát fog teremni. Ebben az évben ezt egy kicsit soknak gondolom az időjárás miatt. Viszont a márciusi, áprilisi szárazsághoz képest azt gondolom, hogy a 4 tonna most is meglesz” – mondta el a gazdálkodó június eleji interjúnkban.

A kimagasló terméseredményhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő szakértelem, és a folyamatos törődés, a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem – valamint a vetés előtti talajművelés, talajelőkészítés.

„Őszi árpa vagy őszi búza elővetemény után egy mélyen dolgozó kultivátorral műveljük meg a talajt, majd azt egy Cambridge hengerrel visszazárjuk. Ezt követően megvárjuk a terület gyomosodását, és augusztus 20. előtt nagyjából két héttel totális gyomirtóval megyünk rá a földekre. A vetést augusztus 20. és 25. között kezdjük el egy Lemken forgóboronás direktvetőgéppel. A tápanyag-utánpótlás érdekében 350 kilogramm komplex műtrágyát adagolunk ki” – magyarázta a technológia főbb pontjait Varga Balázs.

A szakember azt is hozzátette, hogy a vetőmagot akár ciantraniliprol tartalmú, új hatásmódú inszekticid csávázószerrel is lehet rendelni. Tavaly azonban nem Lumiposa bevonattal vásárolta meg a repcét, amit mostanra megbánt. „Tavaly nem ezt választottuk, és ez a döntés sok nehézséget okozott a repcebolha miatt. A gazdatársaimnál viszont láttam, hogy jól működött a csávázószer, tehát idén én is csak így fogom rendelni a repce vetőmagot” – szögezte le Varga Balázs.

Mint azt Nyárádon megtudtuk, a családi gazdaságban az őszi káposztarepce költsége nagyjából 250 ezer és 280 ezer forint között van, ami a júniusban 4 tonnásnak látszó UMBERTO KWS repcében jelentős haszonnal kecsegtet.

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

„… Vajon férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?”

2019. augusztus 21. 09:22

A modern világ az együtt töltött minőségi idő gyilkosa, mind a család, mind a barátok, de még a munkahely tekintetében is.   Tíz nap valódi közös élmény már családi nyaralásokban is ajándék, de tíz nap, 2x10 óra repülőút és több, mint 5000 km autóban szakmázva, jó társaságban kiváló beszélgetésekkel és szakmai élményekkel - már nem is csak ajándék, hanem áldás. Csak remélni tudom, hogy „folytatása következik”, de most éljük meg a pillanatot!

A napraforgó és a szója betakarítása

2019. augusztus 13. 08:17

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

Röviden a takarmányfű keverékekről

2019. augusztus 12. 08:48

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

RAPOOL - Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

2019. május 28. 08:13

A repce magtermése és a belőle kinyerhető repceolaj iránti kereslet világszerte robbanásszerűen növekedett az elmúlt évtizedekben.

Az olajipari növények 2017. évi vetőmag-szaporítási tapasztalatai

2018. december 29. 10:33

Az elmúlt évet jónak értékelhetjük a napraforgó és a repce szaporításai számára, míg a szója vetőmag-előállítása szempontjából bekövetkezett az a visszaesés, ami szakmailag várható volt. Az olajos növények hazai vetőmag-előállításában a napraforgó és a káposztarepce vetőmagtermesztése növekedett, míg a szója szaporítása iránti kedv tovább csökkent.

RAPOOL-hibridrepcék terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján (FRISS EREDMÉNYEK)

2018. július 20. 07:52

A Magyar Kukorica Klub 2018 júliusában négy helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!