Növénytermesztés
Növénytermesztés

„Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

„Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

Agrofórum Online

Varga Balázs családi gazdálkodó a Pápához közeli Nyárád térségében termeszt őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót, a zöldítés részeként némi lucernát, és 2005 óta őszi káposztarepcét is. A kultúrnövény vetésterülete az elmúlt majd másfél évtizedben 10-20 hektárról 100 hektárra, a termésátlagok pedig 2 tonnáról 4-5 tonnára emelkedtek.

„Büszkén mondhatom, hogy egy táblánkon a 6 tonnás termésátlagot is elértük, igaz, hogy az egy kis, 2,5 hektáros terület volt” – nyilatkozta az Agrofórum videójában a Veszprém megyei termelő. A szakember azt is elmondta, hogy a KWS-szel együttműködve 2005-ben kezdett bele a repcetermesztésbe, akkor még a TRIANGLE, majd a HYBRIROCK hibridet vetették.

A fómarezisztens, valamint a fehérpenészes szárrothadással szemben is ellenálló UMBERTO KWS repce természetesen szintén jelen van a gazdaság területén, ahol már az első benyomások is kedvezőek voltak.

„Tavaly két területen próbáltuk ki az új repcét, és kimagasló eredményeket sikerült elérnünk. Az egyik táblán 4,4 tonnás nettó súlyunk lett, a másikon pedig 4,5 tonna. Az UMBERTO KWS kelése és növekedése robbanásszerű, jó kórtani háttérrel rendelkezik, és hosszan virágzik. Régen az öregek azt mondták, hogy ahány hétig virágzik a repce, annyi tonna van benne. Idén ezek a repcék öt hétig sárgállottak, de azt nem merném megígérni, hogy 5 tonnát fog teremni. Ebben az évben ezt egy kicsit soknak gondolom az időjárás miatt. Viszont a márciusi, áprilisi szárazsághoz képest azt gondolom, hogy a 4 tonna most is meglesz” – mondta el a gazdálkodó június eleji interjúnkban.

A kimagasló terméseredményhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő szakértelem, és a folyamatos törődés, a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem – valamint a vetés előtti talajművelés, talajelőkészítés.

„Őszi árpa vagy őszi búza elővetemény után egy mélyen dolgozó kultivátorral műveljük meg a talajt, majd azt egy Cambridge hengerrel visszazárjuk. Ezt követően megvárjuk a terület gyomosodását, és augusztus 20. előtt nagyjából két héttel totális gyomirtóval megyünk rá a földekre. A vetést augusztus 20. és 25. között kezdjük el egy Lemken forgóboronás direktvetőgéppel. A tápanyag-utánpótlás érdekében 350 kilogramm komplex műtrágyát adagolunk ki” – magyarázta a technológia főbb pontjait Varga Balázs.

A szakember azt is hozzátette, hogy a vetőmagot akár ciantraniliprol tartalmú, új hatásmódú inszekticid csávázószerrel is lehet rendelni. Tavaly azonban nem Lumiposa bevonattal vásárolta meg a repcét, amit mostanra megbánt. „Tavaly nem ezt választottuk, és ez a döntés sok nehézséget okozott a repcebolha miatt. A gazdatársaimnál viszont láttam, hogy jól működött a csávázószer, tehát idén én is csak így fogom rendelni a repce vetőmagot” – szögezte le Varga Balázs.

Mint azt Nyárádon megtudtuk, a családi gazdaságban az őszi káposztarepce költsége nagyjából 250 ezer és 280 ezer forint között van, ami a júniusban 4 tonnásnak látszó UMBERTO KWS repcében jelentős haszonnal kecsegtet.

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

Megújult kukoricaportfólió termésrekordokkal

2019. november 7. 15:33

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igény kielégítésére alkalmas, kiemelkedő termőképességű és nagy termésbiztonságú hibridekkel támogatja partnerei munkáját.

Precíziós vetés és hibridárpa Kunpeszéren

2019. november 7. 12:40

Október elején az Alföldön is megkezdődött az őszi árpa vetése, Kunpeszér határában ráadásul mindez precíziósan történik - ahogy ez már megszokott minden növénykultúra esetében.

Méhlegelők növényi diverzitásának változása

2019. október 29. 10:34

Egyes vélemények szerint a házi méh a sertés és a marha után a harmadik legnagyobb hasznot hajtó háziállat Európában. A növényi biodiverzitás méhekre, méztermelésre gyakorolt hatásait tekintve elmondható, hogy az egyre terjedő, jó mézelő kultúrák (akác, őszi káposztarepce) méhlátogatottsága megnő, a természetes, természetközeli élőhelyeké a csökkenő területük és biodiverzitásuk miatt csökken. Ezek a folyamatok a vegyes virágméz mennyisége jövőbeni csökkenésének irányába mutatnak.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

A termelői pozíciók erősödése várható a hazai kukoricapiacon

2018. február 26. 14:55

Az elmúlt öt év legalacsonyabb kukorica-zárókészlete várható a 2017/18-as gabonapiaci szezon végére az Európai Unióban, miközben a termény készletei globálisan is csökkennek.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.