Növénytermesztés
Növénytermesztés

„Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

„Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

Agrofórum Online

Varga Balázs családi gazdálkodó a Pápához közeli Nyárád térségében termeszt őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót, a zöldítés részeként némi lucernát, és 2005 óta őszi káposztarepcét is. A kultúrnövény vetésterülete az elmúlt majd másfél évtizedben 10-20 hektárról 100 hektárra, a termésátlagok pedig 2 tonnáról 4-5 tonnára emelkedtek.

„Büszkén mondhatom, hogy egy táblánkon a 6 tonnás termésátlagot is elértük, igaz, hogy az egy kis, 2,5 hektáros terület volt” – nyilatkozta az Agrofórum videójában a Veszprém megyei termelő. A szakember azt is elmondta, hogy a KWS-szel együttműködve 2005-ben kezdett bele a repcetermesztésbe, akkor még a TRIANGLE, majd a HYBRIROCK hibridet vetették.

A fómarezisztens, valamint a fehérpenészes szárrothadással szemben is ellenálló UMBERTO KWS repce természetesen szintén jelen van a gazdaság területén, ahol már az első benyomások is kedvezőek voltak.

„Tavaly két területen próbáltuk ki az új repcét, és kimagasló eredményeket sikerült elérnünk. Az egyik táblán 4,4 tonnás nettó súlyunk lett, a másikon pedig 4,5 tonna. Az UMBERTO KWS kelése és növekedése robbanásszerű, jó kórtani háttérrel rendelkezik, és hosszan virágzik. Régen az öregek azt mondták, hogy ahány hétig virágzik a repce, annyi tonna van benne. Idén ezek a repcék öt hétig sárgállottak, de azt nem merném megígérni, hogy 5 tonnát fog teremni. Ebben az évben ezt egy kicsit soknak gondolom az időjárás miatt. Viszont a márciusi, áprilisi szárazsághoz képest azt gondolom, hogy a 4 tonna most is meglesz” – mondta el a gazdálkodó június eleji interjúnkban.

A kimagasló terméseredményhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő szakértelem, és a folyamatos törődés, a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem – valamint a vetés előtti talajművelés, talajelőkészítés.

„Őszi árpa vagy őszi búza elővetemény után egy mélyen dolgozó kultivátorral műveljük meg a talajt, majd azt egy Cambridge hengerrel visszazárjuk. Ezt követően megvárjuk a terület gyomosodását, és augusztus 20. előtt nagyjából két héttel totális gyomirtóval megyünk rá a földekre. A vetést augusztus 20. és 25. között kezdjük el egy Lemken forgóboronás direktvetőgéppel. A tápanyag-utánpótlás érdekében 350 kilogramm komplex műtrágyát adagolunk ki” – magyarázta a technológia főbb pontjait Varga Balázs.

A szakember azt is hozzátette, hogy a vetőmagot akár ciantraniliprol tartalmú, új hatásmódú inszekticid csávázószerrel is lehet rendelni. Tavaly azonban nem Lumiposa bevonattal vásárolta meg a repcét, amit mostanra megbánt. „Tavaly nem ezt választottuk, és ez a döntés sok nehézséget okozott a repcebolha miatt. A gazdatársaimnál viszont láttam, hogy jól működött a csávázószer, tehát idén én is csak így fogom rendelni a repce vetőmagot” – szögezte le Varga Balázs.

Mint azt Nyárádon megtudtuk, a családi gazdaságban az őszi káposztarepce költsége nagyjából 250 ezer és 280 ezer forint között van, ami a júniusban 4 tonnásnak látszó UMBERTO KWS repcében jelentős haszonnal kecsegtet.

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

2018. március 8. 10:24

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

2019. május 2. 11:47

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.

Bayer Farm: növényvédelmi technológiákkal ismerkedtek az egyetemi hallgatók

2019. június 19. 09:41

A szihalmi Goldfarm Kft. telephelyén látta vendégül a legújabb növényvédelmi technológiák és fajták iránt érdeklődőket a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletága.