Növénytermesztés
Növénytermesztés

A jó repce olyan, mint a szép szerető – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

A jó repce olyan, mint a szép szerető – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

Agrofórum Online

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft. őszi búza, őszi árpa, őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica és szója termesztésével foglalkozik, ami mellett lucernából és fűfélékből takarmányt, illetve vetőmagot is előállítanak. Repcével évtizedek óta dolgoznak, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

„Egy extenzív növényként termeltük a repcét, de mostanra rájöttünk, hogy a legintenzívebb kultúrák közé tartozik, ami nagyon nagy odafigyelést és szaktudást igényel. Ennek köszönhetően az előző években már hektáronként 4-4,5 tonna termést takarítottunk be” – tudtuk meg a cég tulajdonos-ügyvezetőjétől, Kiss Lászlótól.

A KWS-szel már majdnem 10 éves a termelő cég kapcsolata, a repce mellett a kukoricahibridek is helyet kapnak a borsodi földeken. Így aztán nem véletlen, hogy két éve a Gömörmag Kft.-nél is kipróbálták a fómarezisztens, valamint a fehérpenészes szárrothadással szemben is ellenálló UMBERTO KWS repcét. A kísérlet során az addigi 3,5-4 tonnás hektáronkénti eredményeket 4-4,5 tonnára sikerült emelni.

„Egy komoly, intenzív repcehibridnek tartjuk, kimagasló terméseredménnyel. A 200 hektárból 60 hektáron vetettünk UMBERTO KWS-t, a tapasztalataink szerint egyöntetűen virágzik, egyöntetűen érik, egyöntetű a becők fejlődése, és ez nagy előnye. Jó az alkalmazkodóképessége, stabil, megbízható, potenciálisan az 5 tonna benne lehet, csak sikerüljön betakarítani” – fogalmazott a szakember az Agrofórum kérdésére még június elején. Hozzátette: a jó terméseredményhez azonban szükséges a precíz, átgondolt agrotechnika, a megfelelő talaj és további összefüggések.

A repce előveteménye minden évben kalászos gabona. A betakarítás után azonnal szárzúzózzák a területet, majd nitrogénpótlás következik 50-60 kilogramm/hektár hatóanyaggal. A vetés előtti gyomirtást megelőzően pedig egy nehézhengerrel szerelt rövidtárcsa hántja sekélyen a tarlót, ami még mindig nem jelenti a talajművelés végét.

„A technológiánk új része a középmély lazítás, aminek köszönhetően a 40-50 centiméter mély, nyomlazított sávba helyezzük a repce vetőmagot. Így már le lehet menni a hektáronkénti 250 000 magig. Szemenként vetünk, méghozzá 50 centiméteres sortávra. Ami nagy előnye az UMBERTO KWS hibridnek, hogy megfelelő méretű, és egyöntetű vetőmag áll a rendelkezésünkre, amivel ezt meg tudjuk valósítani” – fogalmazott Kiss László.

A szakember beszélgetésünk során kiemelte, hogy minden mindennel összefügg, és minden elem egy korábbira épül. A technológiából kispórolni, kihagyni semmit sem szabad. „Ez egy nagyon intenzív és nagyon drága növény. Ennek a táblának a hektárköltsége például 350 ezer forint, tehát itt 100 ezer forinttal számolva 4,4 tonnás átlagnál több mint 400 ezer forintos bevételre számíthatunk. Ebből következik, hogy 50 000 forintnál nagyobb lehetőség van benne hektáronként. Aki viszont ezzel foglalkozik, az figyeljen oda rá, mint a szép szeretőre, hiszen arra más is szemet vethet. Más repcére is vonatkozhat, de az UMBERTO KWS-re különösképpen, hogy az odafigyelést, a törődést a nagyobb terméssel meghálálja” – foglalta össze Kiss László az Agrofórum videójában.

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.

A biztosabb repcekelésért

2019. július 24. 19:01

LUMIPOSA-val nagyobb a biztonság a RAPOOL-repcék vetésekor.

Megkezdődött az őszi káposztarepce vetése - gyülekeznek a kártevők

2019. szeptember 2. 10:26

A repce vetésével párhuzamosan az eddig gondozatlan árvakeléseken, illetve a most virágzó, zöldítési céllal elvetett mustár, olajretek állományokon tömegesen gyülekeznek és táplálkoznak a repce rágókártevői.