Növénytermesztés
Növénytermesztés

A jó repce olyan, mint a szép szerető – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

A jó repce olyan, mint a szép szerető – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

Agrofórum Online

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft. őszi búza, őszi árpa, őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica és szója termesztésével foglalkozik, ami mellett lucernából és fűfélékből takarmányt, illetve vetőmagot is előállítanak. Repcével évtizedek óta dolgoznak, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

„Egy extenzív növényként termeltük a repcét, de mostanra rájöttünk, hogy a legintenzívebb kultúrák közé tartozik, ami nagyon nagy odafigyelést és szaktudást igényel. Ennek köszönhetően az előző években már hektáronként 4-4,5 tonna termést takarítottunk be” – tudtuk meg a cég tulajdonos-ügyvezetőjétől, Kiss Lászlótól.

A KWS-szel már majdnem 10 éves a termelő cég kapcsolata, a repce mellett a kukoricahibridek is helyet kapnak a borsodi földeken. Így aztán nem véletlen, hogy két éve a Gömörmag Kft.-nél is kipróbálták a fómarezisztens, valamint a fehérpenészes szárrothadással szemben is ellenálló UMBERTO KWS repcét. A kísérlet során az addigi 3,5-4 tonnás hektáronkénti eredményeket 4-4,5 tonnára sikerült emelni.

„Egy komoly, intenzív repcehibridnek tartjuk, kimagasló terméseredménnyel. A 200 hektárból 60 hektáron vetettünk UMBERTO KWS-t, a tapasztalataink szerint egyöntetűen virágzik, egyöntetűen érik, egyöntetű a becők fejlődése, és ez nagy előnye. Jó az alkalmazkodóképessége, stabil, megbízható, potenciálisan az 5 tonna benne lehet, csak sikerüljön betakarítani” – fogalmazott a szakember az Agrofórum kérdésére még június elején. Hozzátette: a jó terméseredményhez azonban szükséges a precíz, átgondolt agrotechnika, a megfelelő talaj és további összefüggések.

A repce előveteménye minden évben kalászos gabona. A betakarítás után azonnal szárzúzózzák a területet, majd nitrogénpótlás következik 50-60 kilogramm/hektár hatóanyaggal. A vetés előtti gyomirtást megelőzően pedig egy nehézhengerrel szerelt rövidtárcsa hántja sekélyen a tarlót, ami még mindig nem jelenti a talajművelés végét.

„A technológiánk új része a középmély lazítás, aminek köszönhetően a 40-50 centiméter mély, nyomlazított sávba helyezzük a repce vetőmagot. Így már le lehet menni a hektáronkénti 250 000 magig. Szemenként vetünk, méghozzá 50 centiméteres sortávra. Ami nagy előnye az UMBERTO KWS hibridnek, hogy megfelelő méretű, és egyöntetű vetőmag áll a rendelkezésünkre, amivel ezt meg tudjuk valósítani” – fogalmazott Kiss László.

A szakember beszélgetésünk során kiemelte, hogy minden mindennel összefügg, és minden elem egy korábbira épül. A technológiából kispórolni, kihagyni semmit sem szabad. „Ez egy nagyon intenzív és nagyon drága növény. Ennek a táblának a hektárköltsége például 350 ezer forint, tehát itt 100 ezer forinttal számolva 4,4 tonnás átlagnál több mint 400 ezer forintos bevételre számíthatunk. Ebből következik, hogy 50 000 forintnál nagyobb lehetőség van benne hektáronként. Aki viszont ezzel foglalkozik, az figyeljen oda rá, mint a szép szeretőre, hiszen arra más is szemet vethet. Más repcére is vonatkozhat, de az UMBERTO KWS-re különösképpen, hogy az odafigyelést, a törődést a nagyobb terméssel meghálálja” – foglalta össze Kiss László az Agrofórum videójában.

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

Csúcshibridek a megújult kukoricaportfólióban

2020. január 14. 07:36

Az elmúlt évek során egyre szélsőségesebbé váló időjárással kapcsolatos tapasztalatok is arra sarkallnak minket, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, partnereink számára magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes alternatívát felmutatni.

Mi lesz veled növényvédelem? A visszavont hatóanyagok tükrében

2020. január 9. 09:13

2019-ben 12 új növényvédő szer hatóanyag használatát engedélyezte az Európai Unió, ugyanakkor 45 forgalmazásának engedélyét visszavonta, vagy nem hosszabbította meg azt a lejártakor. Idénre is jut a lejárt engedélyű hatóanyagokból bőven, de vajon mennyi lesz, ami pótolni tudja ezeket?

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

10 tonnás kukorica talajművelés nélkül - No-till és min-till növénytermesztés Somogyban

2020. január 5. 13:49

A talajművelő eszközöknek egyre kevesebb szerepük van a somogyi táblákon, a munkájukat ugyanis a takarónövények és a talajlakó élőlények veszik át.

Az őszi káposztarepce gyökérgolyvás betegsége

2018. május 20. 05:37

2017 őszén a csapadékos időjárás miatt az ország nyugati felében, leginkább Vas és Zala megyék savanyú, mély fekvésű talajain megjelent a repce gyökérgolyvás betegsége.

RAPOOL-REPCÉK: PHOENIX CL - Új szintre emeli a Clearfield-hibridek teljesítményét

2018. augusztus 7. 16:52

A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket.

A zöldítő keverék idei kiválasztásakor mire érdemes odafigyelniük a repcetermesztőknek?

2019. március 25. 09:50

Hazánkban az elmúlt években az őszi káposztarepce vetésterülete jelentős mértékben nőtt (2013: 211 000 ha, 2018: 308 000 ha), és a legstabilabb jövedelmet biztosító szántóföldi kultúrává vált (1. ábra). Azonban eredményesen továbbra is csak magas technológiai színvonalon és kellő odafigyeléssel termeszthető.

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.