Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Hibridekre szabott vetés és műtrágyázás

Hibridekre szabott vetés és műtrágyázás

Többféle termesztéstechnológiai kísérlet eredményeivel segíti cégünk a precíziós gazdálkodást végzőket a napraforgó- és kukoricakultúrákban is.

Földünk és a Kárpát-medencei térség éghajlata is komoly változásokon megy keresztül, ahogy azt az elmúlt években és idén is megtapasztalhattuk. A 2019-es tavasz szinte minden kultúrában több kihívás elé állította a hazai gazdálkodókat. A SAATEN-UNION követi a változásokat, valamint a nemesítési és a technológiai fejlesztéseket, és ezek alapján többféle kísérlet beállításával igyekszünk a kínálatunkban lévő hibridekről minél pontosabb információval szolgálni azon partnereinknek is, akik precíziós gazdálkodásra alapozzák munkájukat.

Ebből a célból végzünk kukorica- és napraforgóhibridjeinkkel is Magyarországon több helyszínen, különböző talajadottságok és egyéb feltételek mellett Cegléden, Békéscsabán, Bólyban és Dalmandon, valamint Nyitrán tőszámreakció-vizsgálatokat.

A kukoricahibridjeinkkel folytatott kísérletek alapján elmondhatjuk, hogy új portfóliótagjaink kisparcellás kísérleti körülmények között kifejezetten jól reagálnak a sűrítésre. Érdekes azonban, hogy a nagyüzemi tapasztalatok és az eltérő tőszámú állományok csőméret-alakulása alapján az ELDACAR (FAO 430) esetében mégsem tűnik indokoltnak a 68 000 tő/ha-nál magasabb tőszám, viszont a BADIANE (FAO 360) és a REPLIK (FAO 380) minden feltétel mellett jól sűríthető.

A 2019-es évtől elindítottuk kukoricahibridjeink nitrogénreakció-vizsgálatát is, amelynek segítségével partnereink pontos képet kaphatnak arról, hogy milyen módon tudják optimalizálni műtrágya-felhasználásukat a SAATEN-UNION kukoricahibridjeinek vetésével.

Püskiben, humuszos öntéstalajon beállított kísérletünk alapján világosan látszik, hogy az idei évjáratban a REPLIK 90 kg nitrogén hatóanyag kijuttatása mellett is hasonló teljesítményre volt képes, mint a 180 kg/ha-os dózis esetében. A BADIANE és a PIAFF (FAO 320) számára egyértelműen a 120–150 kg/ha-os kijuttatott nitrogénmennyiség bizonyult optimálisnak. Bár a BADIANE a 180 kg/ha-os szinten produkálta a legnagyobb termést, az eltérés mértéke nem feltétlenül indokolja a plusz ráfordítást.

Az NDVI-értékek vizsgálata arra enged következtetni, hogy az alacsonyabb és a magasabb tápanyagszintek sem befolyásolták hibridjeink fejlődését ebben a tekintetben.

Az eddigi vetésidő-kísérleteink alapján elmondhatjuk, hogy a JUDOKA (FAO 340), a BADIANE és a REPLIK is jól tűri a korai vetést, amennyiben ezt szükségessé teszi a tavaszi munkák ütemezése vagy a várható időjárás. Árendás Tamás (MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár) elemzése alapján pedig, melyet 2017-ben a Magyar Kukorica Klub Top 20 versenyében szereplő hibridekkel végzett el, nagyon szépen kirajzolódik a REPLIK termőhelyi stabilitása, amely minden termésszinten 100% feletti teljesítményre volt képes.

Ezen kísérleteink eredményeit és kollégáink magas szintű szaktudását felhasználva igyekszünk megfelelő információval ellátni minden kedves partnerünket, aki a teljes vetésforgóját a SAATEN-UNION egyedülálló vetőmagkínálatával szeretné megtervezni.

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Automatikus szarvasmarha istálló üzemeltetése a gyakorlatban – OkosFarm

2024. február 15. 09:10

A Senit Kft. 2013 óta foglalkozik mezőgazdasági telephelyek informatikai fejlesztésének kivitelezésével és üzemeltetésével. A cégen belül egy olyan telepfelügyeleti, automatizációs rendszert hoztak létre, amely az agrárium speciális igényihez igazodva nyújt megoldást az égető problémákra.

Küszöbön a robotgazdálkodás és a mesterséges döntéshozás

2020. március 12. 11:34

A digitalizációs villámcsapás egy felhőből érkezik, és az csak rajtunk múlik, hogy ne minket, hanem a precízen előkészített táblarészünket érje.

Mérsékelni lehet az aszálykárokat

2019. június 4. 08:02

Az aszály elleni védekezés leghatékonyabb technikai eszköze a precíziós gazdálkodás.

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?

2018. december 2. 20:57

Beszélgetés Lajos Mihály szaktanácsadóval, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével.