Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetvek mint vektorok az ősz folyamán más keresztesvirágú növényfajról is hozhatják a tarlórépa sárgaságvírusát, illetve segíthetik a vírus továbbterjedését az állományon belül.

A 2018-as hazai, elhúzódó meleg őszi időjárás kifejezetten kedvezett a levéltetvek, különösen a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) elszaporodásának. A levéltetvek a nyár folyamán különböző lágy szárú növényeken táplálkoznak (gyomnövényeken, más keresztes virágú növényeken). A nappalok rövidülésével a levéltetű-kolóniákban megjelennek a szárnyas egyedek, amelyek az őszibarackfákra (telelni) vagy más lágy szárú növényekre vándorolnak. Rendkívül száraz ősz során a fiatal, fejlődő repcenövények, amelyekben még nem állt le a nedvkeringés, kiváló táplálékul szolgálnak a vándorló állatok számára.

A vírus tünetei

A fertőzött repcenövények lassabban fejlődnek, kisebb méretűek és kevesebb oldalágat fejlesztenek. Az ősz során a leveleiken antociános (vöröses) elszíneződés figyelhető meg, azonban ez a tünet könnyen összekeverhető a tápanyaghiány (foszfor) tüneteivel is, ezért a vírus pontos azonosításához laborvizsgálatokra van szükség (ELISA-teszt). A vírus negatívan hat a becőkben képződő magok számára, csökkenti az olajtartalmat, illetve növeli az erukasav- és glükozinoláttartalmat. Egyes források 5-15%-os termésveszteséget említenek.

A védekezés lehetőségei

Általánosan elmondható, hogy a vírusok ellen eredményesen csak a vektorok kiiktatásával tudunk védekezni. A levéltetvek ellen az őszi időszakban több növényvédő szer is felhasználható. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a rovarölő szeres csávázás elhagyása nagyban növeli a fertőzés kockázatát, és az uniós hatóanyag-korlátozások sem segítik elő ezt a folyamatot. A szántóföldi higiéné betartása, a gyomirtás és az okszerűen megválasztott vetésforgó vagy táblaszerkezet kialakítása (kerüljük a cukorrépa vagy hüvelyesek szomszédságát) nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kártevők ne telepedjenek meg a fiatal repceállományban.

A védekezést segíti, ha ellenálló hibridet választunk

Vizsgálataink során kiderült, hogy a repcehibridek sejtjeiben változó mértékben képes felszaporodni a vírus. Nemesítőink két csoportra osztották a repcehibrideket. Az úgynevezett hagyományos hibridek esetén magas víruskoncentrációt mértek, és súlyos mértékben jelentkeztek a betegség tünetei a vizsgált állományokban. A rezisztenciagéneket tartalmazó hibridek állományain ugyan kismértékben megfigyelhetőek voltak a betegség tünetei, azonban a mintákban lényegesen alacsonyabb vírusszintet mértek, nem tapasztaltak termésdepressziót, és az atkák kártételét is kevésbé sínylették meg a növények. A RAPOOL kínálatában az idei évtől elérhető a DYNAMIC hibrid, mely rendelkezik a tarlórépa sárgaságvírusa ellenállóságért felelős tulajdonságokkal. A gének összetett módon működnek, ezért a rezisztenciatörés veszélye is kisebb mértékű. Kísérleteink során megfigyelhető volt, hogy a tarlórépa sárgaságvírusával szembeni rezisztenciagénekkel rendelkező hibridek a fejlődésük során sokkal vitálisabb képet mutattak, jobban tűrik a szárazság okozta stresszhatásokat és magasabb terméshozamokat produkálnak.

Ha a tarlórépa sárgaságvírusával kapcsolatban további információkra lenne szüksége, keresse fel honlapunkat!

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

 

 

A RAPOOL idei repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

 

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Előzetes vizsgálatok különböző vetőmagok ózonos kezeléséről

2019. január 28. 04:48

Az ózon erős oxidáló hatása miatt számos területen felhasználható, így például a terményfertőtlenítésben, valamint az élelmiszerek és alapanyagaik kezelésében. A vetőmagok ózonos kezelésének lehetőségeit vizsgálja a szerző; az ózon hatását a vetőmagok csírázóképességére, a raktári károsítókra és kórokozókra.

A SAATEN-UNION új hibridjeivel kitör a tömegből

2018. december 20. 10:00

A SAATEN-UNION legfrissebb hibridkukoricái sok magyarországi és európai helyszínen, változatos körülmények között elképesztő eredményekkel – a stabilan kiugró termést ötvözve a meglepően alacsony víztartalommal – bizonyították rátermettségüket.

A repce állományfejlődésének kihívásai

2018. július 18. 04:45

A cél a maximális ellenálló képesség.

Emelkedhet a kalászos vetőmagok ára

2018. augusztus 1. 09:13

Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kapunk majd pontos képet, amikor a tagságtól megérkeznek majd a tényleges adatok.