Növényvédelem
Növényvédelem

A kukoricatermesztés sikerének titka az emberi tényező

A kukoricatermesztés sikerének titka az emberi tényező

Agrofórum Online

A kukorica termesztéstechnológiájának kiemelten fontos tényezője a gyomirtás, a jól megválasztott növényvédelmi technológia. Annak helyesen kivitelezett módja többek között egy kritikus tényezőn áll vagy bukik, az emberen. A termőterületeket járva az esetek nagy százalékában megállapítható, hogy egy-egy terület kinek a keze nyomát viseli. A gazdálkodót jellemzik a növénytermesztési és növényápolási szokásai, rajta hagyja „ujjlenyomatát” a környezetén. A DuPont növényvédelmi szakemberei számára fontos, hogy a termelők egyedi igényeikhez alkalmazkodva is kellő hatékonysággal tudják megoldani a felmerülő problémáikat, így a leggyakrabban felmerült kérdésekre igyekszik gyakorlati válaszokat adni.

Pest megye (Dabas), 2016

Gyakran felmerülő kérdések a kukoricatermelők részéről:
• A DuPont™ Principal® Plus Gold kukorica gyomirtó szer kijuttatását követően mikor várható a gyomirtó hatás?
• A hőmérsékletnek, illetve a kijuttatás idejének (hajnal-délután) milyen hatása van a gyomirtás sikerére?
• A javasolt permetlé mennyiségnél (250-300 liter) kevesebbel kijuttatva a Principal® Plus Gold milyen hatékonysággal oldja meg a problémát?
• Száraz tavaszok esetén tápanyag-utánpótlással egy menetben kijuttatható-e?
• Kölessel, muharral szembeni hatékonysága mennyire átfogó és tartós?
• Hogyan befolyásolja a csapadék mennyisége a hatékonyságot?

A Principal® Plus Gold öt hatóanyaga biztosítja a felhasználó számára a széles hatásspektrumot és hatástartamot, a kultúrnövény 7 leveles koráig kijuttatható. A csomagban két szulfonilkarbamid támogatja az egyszikűirtó hatást, a rimszulfuron és a nikoszulfuron.

A fenti hatóanyagokkal szemben a kukorica szelektív, mely attól függ, hogy milyen gyors a herbicid metabolizmusa. Míg a kultúrnövényen az aktív szulfonilkarbamid hatóanyag felezési ideje 1,5–2,0 óra, addig ez az érzékeny növényekben 48–50 óra. A kukorica 20 órán belül lebontja pl. a nikoszulfuront, ugyanazon idő alatt a fenyércirokban változatlan marad a herbicid mennyisége. Az érzékeny gyomokban a transpiráció, a légzés, és az anyagcsere a kezelést követő néhány órán belül leáll.

A gyomok növekedése és fejlődése rövid időn belül megáll, de a jellemző tünetek a kezelést követő 3-10. napon válnak láthatóvá a gyomok növekedési körülményeitől függően.

A Principal® Plus Gold dikamba hatóanyaga elsősorban a leveleken fejti ki a hatását. A hatóanyag a növényben mind a gyökér, mind a hajtáscsúcs irányába transzlokálódik.


Somogy megye (Kánya), 2015

A meleg, párás időjárás elősegíti a hatáskifejtést, míg a hideg és száraz körülmények késleltethetik a tünetek megjelenését. A kultúrnövények 28 °C feletti hőmérsékleti tartománynál különösen érzékennyé válhatnak, leveleiken torzulások figyelhetők meg, így nem javasolt a gyomirtó szer kijuttatása a túlzottan meleg napszakokban.

A permetlé mennyiségét tekintve a kora hajnali órákban a 150 liter lémennyiség is elegendőnek bizonyulhat, míg a késő délelőtti, illetve délutáni órákban a 290 liter is kevés lehet az ideális fedettség eléréséhez.

A csomag petoxamid hatóanyaga a magról kelő egyszikű és több kétszikű gyomnövény csírázását gátló készítmény, azaz a kelő, csírázó magvakat károsítja. Terbutilazin hatóanyaga a magról kelő kétszikűek ellen egy gyors, levélen keresztüli hatékonyságot eredményez.

Az öt hatóanyagból álló kombináció hatásspektruma kellő lefedettséget eredményez a a magról kelő és évelő egyszikű gyomfajok, valamint magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen.

Fontos tudni, hogy a Principal® Plus Gold a köles, muhar és kakaslábfű problémákat egyaránt jó hatékonysággal oldja meg az elhúzódó kelések ellenére is.

Az elmúlt évek váltakozó csapadékviszonyait tekintve megállapítható, hogy készítmény hatékonysága nem függ a bemosó csapadék mennyiségétől. Ugyanolyan jól megállta a helyét a szárazabb esztendőkben, mint a 2014. évi csapadékos időjárás esetén.

 

Egy permetezéssel elvégezhető a kukorica sikeres gyomirtása, így csapadékos és száraz évben is megbízható eredményt ad.

A permetléhez adott nitrogén műtrágya fokozza a a kombináció hatékonyságát és elősegíti a permetlé levelekbe történő behatolását kedvezőtlen, száraz időjárási viszonyok mellett is. Érdemes tájékozódnunk a különböző készítmények és a Principal® Plus Gold keverhetőségét illetően.

A fentiekből látható, hogy a Principal® Plus Gold kukorica gyomirtó szer rugalmas felhasználhatóságával, széles hatásspektrumával rendkívül jól alkalmazkodik a felhasználók egyedi igényeihez. Kellő gondossággal és szakértelemmel alkalmazva minden termelő számára megoldást nyújthat a kukorica gyomirtásában. Kérdéses esetekben érdemes kijuttatás előtt felkeresni növényorvosát, területi képviselőjét!

Sáradi Krisztina, szaktanácsadó

(DuPont Magyarország Kft.)

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
A más módon nem jelölt, ® vagy ™ jellel ellátott márkanevek a DuPont és leányvállalatainak márkanevei.  © 2017 DuPont.
Successor T™ (Cheminova)

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója

2018. augusztus 30. 12:30

A Corteva Agriscience™ a tervek szerint 2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat. Ennek a folyamatnak a része a magyarországi divízió megalakulása.

Jöttünk, láttunk, jövőre is visszamennénk – DUPONT PIONEER Portfólió Farm bemutató

2017. október 5. 18:36

A Pioneer agronómiai kísérletei és hibridjei mellett a rendezvényre ellátogató gazdák megismerkedhettek a DuPont aktuális növényvédelmi technológiai ajánlataival is.

A repce gyomirtásának aktuális kérdései

2017. szeptember 12. 13:00

Az augusztus-szeptemberi meleg időjárás és a szeptember eleji országos eső hatására az elvetett őszi káposztarepce robbanásszerű kelése várható.

Megbízható megoldás a repcegyomirtásban

2017. augusztus 23. 22:04

Az őszi káposztarepce aratásával egyidőben biztosan Ön is gondolkodott már azon, hogyan alakítsa a repce termesztéstechnológiát a következő szezonban.