A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik.

Hirdetés átugrása (X)
Növényvédelem

DuPont™ Avaunt® rovarölő szer a repce védelmére

Agrofórum Online

Az őszi káposztarepce termesztésének sikerét számos tényező befolyásolja, melyek közül ki kell emelni a kártevők okozta terméscsökkenést. A tavaszi időszakban talán a legveszélyesebb a már fejlett növényen a virágzatot károsító, ezáltal a "készterméket" csökkentő rovar károsítása.

Mivel a tenyészidőszak vége felé közeledve károsítanak, így az általuk okozott kiesés jelentősége megnő, mivel a termesztés során a növényre fordított költségek nagy része már ráfordításra került. Az egyik ilyen kártevő a repcefénybogár.

Repcefénybogár: Meligethes aeneus

Az Európában széles körben elterjedt bogár fő kártételi alakja a kb. 3 mm hosszú, fényes fekete színű imágó, melyek friss virágporral, bibével és magházzal táplálkoznak. A legnagyobb kártételt a virágzás előtt álló őszi káposztarepcében okozzák. Berágnak a még zöld bimbóba, mellyel csökkentik a virágok számát, amivel direkt negatív hatást gyakorolnak a növényenkénti becőszámra, vagyis a termés mennyiségére.

A repce termesztése, növényvédelme során komoly problémát okoz, hogy a neonikotinoid származékú rovarölő és csávázó szerek használatának tilalma jelenleg is életben van, mely szűkíti a repcében felhasználható, engedélyezett inszekticidek eleve szűk körét. Az repcefénybogár elleni engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában már súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az első piretroid rezisztens fénybogarak feljegyzése óta (1999) a kontinens egész területén egyre ellenállóbbá válnak a rovarok a piretroidokkal szemben. Az Inszekticid Rezisztencia Tanács (IRAC) 2013-ból származó eredményei szerint Európában a repcefénybogaraknak már csak 14%-a minősíthető érzékenynek e hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szerekkel szemben.

A magyarországi helyzet alakulását a következő ábra mutatja, mely szerint az ellenálló populációk száma emelkedett az utóbbi években, sőt 2016-ban megjelent a fokozottan ellenálló populáció is.

Többek között ezért nagyon fontos, hogy a repce kártevői ellen megtaláljuk a megfelelő, hatékony, rezisztenciatörő technológiát. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer segítséget nyújt mindebben, megoldást jelent a repcefénybogár elleni védelem megvalósításában.

Az Avaunt® egyediségét az indoxakarb aktív hatóanyagának köszönheti, mely blokkolja a nátrium ionok áramlását, belépését a rovarok idegsejtjeibe, gátolva ezzel az ingerületátvitelt. Ez a fajta hatásmód teljesen eltér a piacon jelenleg elérhető valamennyi repcefénybogár elleni készítménytől, így e rovarölő szer hatékonyan kontrollálja a piretroid rezisztenciával rendelkező repcefénybogarakat is. A gyakorlatban a kezelt növényfelületen,bimbókon táplálkozó rovar érintkezik a hatóanyaggal, mely bekerül a gyomrába, ezáltal perceken belül a bogár táplálkozásának leállását eredményezi, majd teljes pusztulásához vezet. Vagyis nem taglózó hatású készítményről van szó, hanem egy gyors táplálkozást leállító hatással bíró kontakt méregről. Kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhető, hogy hosszú tartamhatással rendelkezik, mely segíti a repcefénybogár elleni védelem lefedését.

A folyamatosan betelepülő bogarak ellen egyszeri Avaunt® rovarölő szeres kezelés által 10-12 napos védettséget érünk el, mely alkalmassá teszi a készítményt, hogy a repce zöldbimbós állapotától a virágzás kezdetéig a területen lévő és az újra betelepülő rovarokat is elpusztítsa. Kijuttatását a repcefénybogarak betelepülésének kezdetére szükséges időzíteni, mely átlagos körülmények között a növény zöldbimbós állapotára tehető.

Az Avaunt® csapadék- , UV- és hőmérséklet álló. Változó időjárási körülmények esetén is megbízható, hatékony védelmet nyújt. Sem a szélsőségesen alacsony vagy magas hőmérséklet, sem az erős UV sugárzás, de még a csapadékos időjárás sem befolyásolja az inszekticid hatékonyságát.

Azon repcetermesztők, akik idén a repcefénybogár elleni védelemre a DuPont technológiát választják, biztosan nem fognak csalódni. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer már nagyobb kiszerelésben (5 literes) is elérhető és versenyképes áron szerezhető be 2016-tól a gazdálkodók számára.

Mit érdemes tudni az Avaunt® rovarölő szerről?
– egyedülálló hatásmódú
– gyors táplálkozás leállást okoz
– hosszú tartamhatású (10-12 nap)
– rezisztenciatörő
– helyileg felszívódó – pajzsként véd
– UV-, csapadék- és hőmérséklet álló
– termésre pozitív hatású
– kedvező ár-érték arányú

DuPont Magyarország Kft.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
®  az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Az ausztrál Nufarm Európában növeli jelenlétét és piaci súlyát, miután jelentős üzletrészeket vásárolt az Adamától, a Syngentától és az FMC-től az elmúlt év végén. Vajon mikor és mit érezhetnek ebből a gazdálkodók?

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

A búza első gombaölő szeres kezelése

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

2018. február 5. 19:06