Növényvédelem

Jön a tavasz, jönnek a nyereséget csökkentő, ismerős problémák

Agrofórum Online

Világviszonylatban a gyomok kártételét a mezőgazdasági kultúrákban 30-40% körülire becsülik. Nincs ez másként Magyarországon sem. A legfontosabb szántóföldi növényeinknél alapvető technológiai elem a gyomirtás, mivel elhagyása – néhány kivételtől eltekintve – nagygazdasági kártokoz, a hektáronkénti hozamot csökkenti, valamint a termés minőségét, és ezért értékesítési árát jóval az átlag alá rontja.

A gyomok a kultúrnövényeinktől vizet (Magyarországon limitáló tényező a csapadék), tápanyagokat, teret és fényt vesznek el.  Ez játszódik le a kalászosok és gyomnövényeik között is. De vannak olyan gyomok is, amelyek a betakarítást nehezítik meg (ragadós galaj, kaszanyűg bükköny). Potenciálisan nagy víz-és tápanyagfogyasztók még az  ebszikfű, pipitérek, mezei aszat, apró szulák, tyúkhúr, árvakelésű napraforgó… és még  sorolhatnánk.

A fagyos január az őszibúza-állományokat nagyon megviselhette, az ősszel meglévő lombállomány nagy részét elpusztíthatta.

Nektrotróf foltbetegségek megtelepedéséhez (szeptória, helminthospórium) kiváló táptalajt képeznek az elhalt levéllemezek.

A kórokozó gombák az elpusztult leveleken fejlődnek, szaporító képleteket növesztenek és milliárdszámra termelik a fertőző spórákat, amelyek csak arra várnak, hogy  megfelelő időjárási körülmények alakuljanak  ki, és meg tudják fertőzni az egészséges  leveleket is. A lombveszteség már a szárbaindulás időszakában is terméscsökkenést okoz, mivel kevesebb asszimiláta képződik. Védekezés nélkül a kórokozók a termés akár 50-80%-át is elvihetik. További problémát jelentenek a termésbe kerülő mikotoxinok, amelyek élelmiszerbiztonsági problémát és értékesítési nehézségeket okozhatnak.

Egyesek szerint a gyomokhoz és a kórokozó gombákhoz képest a vetésfehérítő szinte elhanyagolható gondot okoz. Viszont ezt a problémát sem lehet felületesen kezelni, mert ha a vetésfehérítő a kalászos zászlóslevelét eszi meg kalászhányás idején, akkor akár 30%-os termésveszteséget is okozhat.

A legjobb a megelőzés, vagyis a rovaröléssel kiegészített gyomirtás, gombaölés.

További részletek a Kwizda Kalászos Protect Hadden termékéről >>>

(Kwizda Agro)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mitől ritkul meg télen az őszi vetés? Vizes élőhelyek téli kártevői

2025. december 10. 07:10

A fagyos hónapok különös kártevőket hoznak a földekre: védett madarakat és egy harcias betolakodót, amelyet nem tanácsos megközelíteni.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

Téli károsítók: így pusztítják a termést

2025. december 6. 07:10

A szabadban maradt állományok most a legsebezhetőbbek. A pocok, a vad és a fuzárium együtt akár teljes terméskiesést is okozhat.

A gubacsokról, 13. rész - A gubacsok belső szerkezete - levélgubacsok: a zacskógubacsok

2025. december 3. 08:10

Karomszerű, bunkós, csőszerű vagy gömbölyű zacskók: a levélgubacsok alakja sokat elárul a gubacsokozó fajról.

Ne hagyjuk magukra a gyümölcsfákat!

2021. október 19. 04:36

A gyümölcsösök szüret utáni gondozásában elsődlegesen törekedni kell arra, hogy folyamatosan kellő információnk legyen a növényzet aktuális állapotáról, a kártevők és kórokozók jelenlétéről, mennyiségéről.

Sztigminás betegség támadta meg a kajszifát?

2022. június 27. 04:38

A barackfánkkal kapcsolatban kérném a segítséget, a mellékelt képeken látható a kajszibarack állapota. Szeretném kérdezni, hogy fogyaszthatók-e a termések, illetve, hogy milyen megelőzést lehetne tenni jövőre? Sztigminás betegségnek tűnik elsőre, de szeretném a véleményüket kérni!

A zöldborsó integrált növényvédelme, I. rész: gyomszabályozás

2022. január 20. 16:21

A zöldborsó (Pisum sativum L.) hazánkban jelentős zöldségnövény, főleg feldolgozásra a konzerviparnak termelnek, de friss fogyasztásra és kiskerti termelésre is találhatók fajták a piacon. A termőterülete sajnos csökkenőben van az elmúlt években, de még így is jelentősnek számít a közel 15 ezer hektárral.

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23. 04:36

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.