Növényvédelem
Növényvédelem

Még egyszer, de nem utoljára a mezei pocokról

Még egyszer, de nem utoljára a mezei pocokról

Agrofórum Online

Az idei tél végére – tavasz kezdetére a hazai médiában a növényvédelem, és azon belül is a mezeipocok-helyzet rendkívül felkapottá vált. Boldog, boldogtalan, és sajnos igen sok hozzá nem értő is megnyilatkozik ebben a témában. Nem árt már végre némi tiszta vizet is önteni a pohárba és kicsit elmagyarázni, hogy miként alakult ki ez a jelenlegi helyzet, pontosan milyen is a jelenlegi helyzet, és mi várható.

A múlt

A mezei pocok (Microtus arvalis) és hozzá hasonlóan az összes mezei rágcsáló populációja mutat egy éves változékonyságot, amely akár jelentékeny mértékű is lehet. A rágcsálók gyakorlatilag a tél kezdetén befejezik a szaporodásukat, a populáció létszáma messze ekkor a legnagyobb. Az ezt követő időszakban egészen a tavaszi szaporodás kezdetig az állomány létszáma csak csökkenni fog.

A mezei rágcsálók eleve nem hosszú élettartamúak, így pl. a kétéves egyedek már matuzsálemi korúaknak számítanak. A természetes mortalitás tehát meglehetősen magas rátájú. A mortalitásban nagy szerepet játszik a különböző szárnyas és szőrmés ragadozók számunkra igencsak hasznos tevékenysége, amelyet ha lehetőségünk van, próbáljunk meg segíteni!

A természetes mortalitásban fontos szerepet játszanak a különböző mikroorganizmusok is. A pocok meglehetősen beteges állatka, igen sok mikroba képes akár járványos mértékben is pusztítani őket. Különösen akkor, ha erre alkalmas az időjárás. Ha folyamatosan nedves körülmények között kell élniük a rágcsálóknak, ráadásul a pocokvárakban az egyedsűrűség is meglehetősen magas, akkor ezek a mikroorganizmusok akár járványos mértékű elhullást is okozhatnak. Az őszi talajművelés rágcsálóirtó hatása is jelentős.

Az éves fluktuáción kívül a pocokpopulációnak van egy több éves változékonysága is, amelyet döntően az adott évben a rágcsálók rendelkezésére álló biomassza mennyisége határoz meg. Olyan években, amikor aszály, vagy más okok miatt kicsi a termés, azt a rágcsálók populációja is megszenvedi és a korábbi évek töredékére is visszaeshet. Nagy biomasszát termő évjáratokban, mint pl. 2015-ben és 2023-ban viszont a rágcsálók populációja is a többszöröse lehet a korábbi években megszokottnak.

A mezei rágcsálók kedvenc növénye a repce is szenved a kártételtől
A mezei rágcsálók kedvenc növénye a repce is szenved a kártételtől

Az elmúlt év tehát jó év volt mind a gazdáknak, mind pedig a rágcsálóknak. Őszre már jelentékeny populációk alakultak ki és húzódtak be a rezervoár területekről (erdősávok, árokpartok, ruderális területek, idősebb évelő pillangósok) az őszi vetésű szántóföldi kultúrák tábláiba.

A jelenleg látható, helyenként ténylegesen szélsőséges mértékűnek tűnő kártételek nem most keletkeztek, hanem még az ősz derekán, végén. Védekezni is akkor kellett volna, és akkor nem nézne ki úgy sok kalászos és repcetábla, mint ahogy napjainkban kinéz!

A jelen

Ha most, február második dekádjában kimegyünk a határba és nekiállunk szemlézni az őszi káposztarepce és őszi vetésű kalászos állományokat, akkor helyenként tényleg igen siralmas képet láthatunk. Óriási, akár 5-10 m2 felületű pocokvárak tömkelege van némelyik állományban, ahol a pocokvárak közepén gyakorlatilag járat járat hátán található.

Hatalmas pocokvárak tömkelege búza állományában
Hatalmas pocokvárak tömkelege búza állományában

Érdemes azért közelebbről megszemlélni egy-egy ilyen pocokvárat. Ha lehet, végezzünk „szabályos” felvételezést, azaz több helyen a táblán 10 x 10 méteres mintatereken tapossuk be az összes létező járat nyílását. Ha van benne lakó, akkor az a járat 1 nap múlva már nyitva lesz. Ezt a hosszadalmas folyamatot gyakorlott szemű gazdászok lerövidíthetik, mivel egy járat lakott, avagy lakatlan volta némi tapasztalattal már azonnal megállapítható.

Ha megnézzük, hogy a rengeteg járatból ténylegesen hányban van valamilyen mezei rágcsáló (teljességgel mindegy, hogy miféle pocokról, vagy egérről is van szó!), akkor láthatjuk, hogy mostanra, a tavasz kezdetére a pocokvárak többsége szinte „kiürült”. A tél folyamán a természet (és esetleg a gazdálkodó is) tette a dolgát és napjainkra a rágcsálóállomány jelentékeny hányada már eliminálódott. A járatokat persze nem tünteti el senki, a kipusztított növényzet (amelynek helyén az idei évben jókora gyomosodási gócok lesznek) sem fog feltámadni.

Az ősz végén és a tél folyamán kialakult pocokvárak és kártételek napjainkban igen látványosak, de jelenleg már messze nincs akkora rágcsálónépesség, amely ezt a károsodási szintet fenn is tudná tartani.

A jövő

Az idei, meglehetősen hektikus időjárású korai tavasz néhány meglepően meleg nappal, héttel jó pár helyen az országban már megindította valamilyen mértékben a mezei rágcsálók szaporodását. Ez a tény döntően a február első dekádjában uralkodó, szinte áprilisi hőmérsékleteknek tulajdonítható.

Rengeteg pocokjárat, de már csak a töredéke lakott
Rengeteg pocokjárat, de már csak a töredéke lakott

Jelenleg semmi sem szól az ellen, hogy a mezei rágcsálók ne kezdjenek el szaporodni. Az őszi vetésű kultúrák is elkezdték növekedésüket, főleg azokon a területeken, ahol a tavaszi műtrágyázással erre rá is segítettek a gazdák. Az időjárás nagyon jó, sem kemény fagy, sem országos és tartós csapadék nem zavarja a szaporodást, az utódnemzedék nevelését.

Az a tény, hogy a mezei rágcsálók már ilyen korán szaporodni kezdtek, meglehetősen nagy gazdasági veszéllyel járhat. A leggyakoribb faj, a mezei pocok ugyanis hihetetlenül szapora jószág. Egy nőstény évente 6-8 alkalommal is vemhes és a 3 hetes vemhessége után 8-12 utódnak is életet adhat. A fiatal generáció a 3.-4. héten már ivarérett és szaporodásra kész. Ez azt jelenti, hogy pár hét múlva már érzékelhető lesz a rágcsálóállomány felszaporodása, amely a kártétel növekedésében és új pocokfészkek kialakulásában is megnyilvánul.

Most a szaporodás kezdetén a már jelentősen lecsökkent pocoknépesség is nagy veszélyt jelent. Ezért a védekezést nem szabad abbahagyni, mivel később, amikor a repce és a gabonák már szárba indultak, a védekezés lehetőségei jelentősen beszűkülnek. Egy szárba szökkent, hatalmas lombtömegű kultúrában nem látni a járatokat, így a kémiai növényvédelem lehetősége kiesik. A magasra nőtt növényzet elrejti és védi a talajszinten mozgó pockokat, így a szárnyas ragadozók lehetőségei is beszűkülnek.

Amíg tehetjük, védekezzünk a mezei rágcsálók ellen!

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyben a kajszibarack!

2024. február 22. 14:40

Az idei tavasz meglehetősen hektikus, több melegrekordot is hozó és alapvetően csapadékban gazdag időjárása néhány növény esetében akut növénykórtani vészhelyzetet teremtett. Ebbe a csapdába szaladt bele a kajszibarack is.

Ennyit változott a repce növényvédelme három évtized alatt

2024. február 22. 12:40

Az őszi káposztarepce a napraforgóhoz hasonlóan meglehetősen nagymértékben igényli a hatékony növényvédelmet. Eltérően a többi szántóföldi növénykultúrától, a repce esetében nem a gyomirtás, hanem döntően az állati károsítók elleni védelem a felelős a kezelések számának és a növényvédelmi költségek döntő hányadáért.

Aktuális teendők a repcében

2024. február 20. 11:40

Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák közül az őszi káposztarepce számára idén már elkezdődött a vegetációs szezon. Megindult a repce növények növekedése és lassacskán időszerű lesz a szárba indulás kezdete is.

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024. február 19. 10:10

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

Készletnövekedésre számítanak a kereskedők

2023. május 12. 07:36

A gabonákra és az olajos magvakra nyomást gyakorolt az alacsony szintű exportkereslet és a kedvező közép-nyugati időjárás az Egyesült Államokban.

A pénteki amerikai termésjelentésére vár a piac

2023. május 11. 06:36

A gabona- és olajosmag-kereskedők egyre inkább az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) pénteki nagy termésjelentésére összpontosítottak.

Olcsóbb búza, drágább kukorica

2022. augusztus 6. 08:27

Chicagóban a búza és a szójabab ára is 0,8-0,8 százalékkal csökkent, miközben a kukorica 1,1 százalékkal, a repce pedig 2,6 százalékkal drágult.

A fontos agrártermékek mind drágultak a múlt héten

2020. november 9. 06:16

A búza tonnánként 221,2 dollárba került a tengerentúlon, amely árszint 0,9 százalékos áremelkedést követően alakult ki.