Növényvédelem
Növényvédelem

Miért vonzóbbak a vírusfertőzött növények az egyes rovarok számára?

Miért vonzóbbak a vírusfertőzött növények az egyes rovarok számára?

Agrofórum Online

Számos olyan növényi vírus ismert, amely ízeltlábú vektorok segítségével jut a gazdaszervezethez. Terjedésüket mind a gazdanövénnyel, mind a vektorral kialakított molekuláris kölcsönhatások befolyásolják. E kórokozók a gazdaszervezetekben olyan változásokat is előidézhetnek, melyek eredményekeként azok vonzóbbá válhatnak a fertőzést terjesztő ízeltlábúak számára. Példaként említhető bizonyos illatanyagok termelődésének kiváltása.

Az uborka mozaik vírus az egyik legelterjedtebb növényi vírus, 1200 növényfajt – köztük a kísérlet során vizsgált modell növényt, az Arabidopsis thaliana-t is – képes megbetegíteni. Terjedésében a levéltetvek játszanak szerepet nem perzisztens módon.

Amerikai és kínai kutatók e folyamat molekuláris mechanizmusát vizsgálták. Az eredmények a rezisztencianemesítés gyakorlatában felhasználhatók, nagyobb terméshozamokra képes zöldségfajták előállítását teszik lehetővé.

A vírus sikeres terjedéséhez a gazdanövénnyel és a vektorral kialakított molekuláris kölcsönhatások járulnak hozzá. Korábbi vizsgálatok alapján tudni lehetett, hogy az uborka mozaik vírus által termelt 2b fehérje gátolja a gazdanövény védekezési mechanizmusát (RNS interferencia).

A kutatásokból az derült ki, hogy a 2b fehérje egy növényi hormon, a jázmonsav termelődésének folyamatába beavatkozva teszi a növényt a vektorok számára vonzóvá. Bizonyos jázmonsav-függő gének játszanak szerepet olyan illékony másodlagos anyagcsere-termékek képződésében, melyek hatással vannak a rovar és a növény kapcsolatára.

Annak ellenére, hogy vannak olyan vírusok, melyek feltehetően soha nem fognak rovarvektorok útján terjedni (fiziko-kémiai jellemzőik miatt), feltételezhető, hogy a vírus által kiváltott illatanyag-termelődésen alapuló rovarvonzás hozzájárul a vektorok útján terjedő kórokozók evolúciós fejlődéséhez.

Ez azzal magyarázható, hogy illatanyag vonzó hatására még több ízeltlábút fog a beteg növény magához csalogatni, ami pedig azzal jár, hogy emelkedik a vírus és a különböző rovarfajok közötti kölcsönhatások száma, mely a vektorokhoz való adaptációhoz segítheti hozzá a vírusokat. A témáról bővebb információ a https://ucrtoday.ucr.edu/43333 és a http://www.nature.com/cr/journal/vaop/ncurrent/full/cr20172a.html címen érhető el.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Parlagfű elleni vizsgálatok levél alá történő permetezési technikával, napraforgóban

2018. október 9. 14:41

A levél alá történő permetezési technika régóta ismert, az 1960-1970-es években alkalmazták tág térállású kultúrákban az alapkezelések hibáinak korrigálására. Ennek, a csaknem elfeledett alkalmazási módnak az újraértelmezését a térinformatikával támogatott módszerek teszik lehetővé, melyek segítségével elkerülhetők a fitotoxikus káresetek.

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

2019. április 26. 06:16

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.