Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A Propulse aranyat ér

A Propulse aranyat ér

Bayer Hungária Kft.

A Propulse a Bayer saját fejlesztésű hatóanyagait tartalmazza. Közülük a fluopiram sejtlégzés gátló és felszívódó hatóanyag. Kijuttatás után egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és ott transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a levélfonákot is védi. A fluopiram SDHI hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén. Leáll az appresszóriumok képződése, a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A Propulse másik hatóanyaga, a protiokonazol szterol bioszintézis gátló, DMI-hatású szisztemikus triazol fungicid. Szintén felszívódó tulajdonságú: a permetlével borított levélfelszínről folyamatosan a levél belsejébe kerül, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. Hatásmódja szerint a protiokonazol az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag, amely gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét. Gátolja az appresszóriumok, hausztóriumok képződését, a micéliumok növekedését, és a spóraképződést. A gombák ellen hosszú preventív hatásával tűnik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó.

Őszi káposztarepcében a Propulse a virágzás stádiumában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. E két nehezen leküzdhető betegségen túl a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat– ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik.

Röviddel a virágzás kezdete előtt (BBCH 57 = a másodlagos virágzatok egyes virágai láthatók; zártak) és a virágzás vége (BBCH 69) közötti időszakban javasolt kijuttatni. A tapasztalatok alapján az optimális kijuttatási időpont akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai már lehullottak. A Propulse különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV és esőálló.

A Propulse kijuttatása repcében legalább 250 l/ha lémennyiséggel javasolt. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé borítottsága, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő lémennyiség, fúvóka, és haladási sebesség alkalmazása.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében zöldítés, termésfokozás, olajtartalom növelés figyelhető meg.

A felmelegedés hatására a növények fejlődése és a kártevők betelepedése is megindult. Aktuális a repce kártevők elleni védelme, ezért is fontos, hogy a Propulse a Biscaya rovarölő szerrel keverhető, a tankkeverék méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles. A két készítmény 2018-ban a Flóra Pack csomagban együtt is beszerezhető. A csomag tartalma 15 ha őszi káposztarepce vagy napraforgó (vagy más okiratban engedélyezett kultúra) betegségek (pl.: szklerotínia, alternária) elleni védelmére , illetve az engedélyezett kultúrákat károsító rovarok (pl.: repce fénybogár, repce becőormányos, levéltetvek, stb.), elleni védelemre lehet felhasználni.

2018-ban a Bayer Gazda Haszna akciójában Propulse és a Biscaya külön is jelentős árkedvezménnyel vásárolható meg, vagy vásárlásuk után értékes szakmai ajánlatok közül választhat. Regisztráljon honlapunkon, és húzzon hasznot a Bayer akciós ajánlatából!

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

2019. március 12. 10:36

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Csehországban a tavalyinál kevesebb gabonát tárolhatnak be az idén

2018. augusztus 14. 06:24

Az egy hónapja kiadott becslés még 8,2 százalékos gabonatermés-csökkenéssel számolt. Ennek ellenére az idei termés a harmadik legrosszabb lesz az utóbbi évtizedben.

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.

RAPOOL-REPCÉK. SHREK, a zöld óriás

2019. július 11. 09:47

SHREK hibridünket bátran ajánljuk extenzívebb és kevésbé kedvező termőterületekre is.