Növényvédelmi előrejelzés

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

A betakarítási munkák mellett néhány növényvédelmi tennivalót el kell végezni.

Az almaféléket továbbra is változatlanul erős rajzással támadja az almamoly. A kártevő veszélyesen fertőzi a kezeletlenül hagyott dió ültetvényeket is. Ha nem védekezünk a kártevő a szüret idejéig feléli a termés belsejét. A csapadékos idő kedvezett a dió gnomóniás- és baktériumos levél és termés fertőzés erősödésének is. A fertőzési folyamatot megállíthatjuk rezes permetezéssel.

Az almafák fejlettségétől függetlenül a baktériumos tűzelhalás hervadásos tüneteivel nap mint nap találkozni lehet. Az beteg hajtásokat vágjuk le és permetezzünk rezes készítményekkel. A nyugati országrész almásaiban erősödött az alma gubacsszúnyog levélfertőzés. A károsítás következtében a hajtások növekedése leáll. a fertőzést felszívódó készítményekkel tudjuk megállítani.

Az őszibarack termését változatlan eréllyel károsítja a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. Most főként a zsendülő termést rágja, sokszor csak felületi károsítást okozva, hasonlóan a sodrómolyok kártételéhez. Ha ilyen tüneteket látunk, iktassunk be egy kezelést rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű szerrel, ellenkező esetben a gyümölcsök moníliás fertőzésének erősödésével is számolnunk kell.

Szabadföldi paradicsomban az érés ellenére permetezni kell a fitoftórás- és alternáriás levélfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, ugyanez vonatkozik a burgonyára is.

A szőlők szürete ellenére a később érő fajtákon a szürkerothadás fertőzést és a peronoszpóra terjedését akadályozzuk meg, mert, kisebb esők is lehetővé teszik a fertőzés terjedését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: még mindig tart a szezon!

2025. november 4. 08:10

Az enyhe, tavaszias ősz meghosszabbította a kerti szezont – most még van idő a metszésre, lemosó permetezésre és a beteg fák rendbetételére.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: végre csírázik az őszi vetés

2025. november 3. 08:10

Az enyhe, csapadékos idő fellélegzést hozott az őszi vetéseknek: a kelés beindult, a repce erősödik, a gyomosodás viszont gyorsulhat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: hideg hajnalok, beteg fák

2025. október 26. 14:10

A kertészeti kultúrákban a lombhullás felgyorsult, a betegségek újra megjelentek – most kulcsfontosságú a lemosó permetezés.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fagy, aszály, kártevők

2025. október 24. 14:10

A talaj kiszáradt, a gabonák kelése vontatott, a repce fejlődése heterogén – az eső lenne az egyetlen megoldás.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

A rendkívüli időjárás növényvédelmi következményei

2023. augusztus 8. 05:37

A rendkívül sok csapadék óhatatlanul segíti egyes kórokozók szaporodását. Vízre gyakorlatilag valamennyi, a gombák közé tartozó kórokozónak szüksége van a szaporodáshoz.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.