Növényvédelmi előrejelzés

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

A betakarítási munkák mellett néhány növényvédelmi tennivalót el kell végezni.

Az almaféléket továbbra is változatlanul erős rajzással támadja az almamoly. A kártevő veszélyesen fertőzi a kezeletlenül hagyott dió ültetvényeket is. Ha nem védekezünk a kártevő a szüret idejéig feléli a termés belsejét. A csapadékos idő kedvezett a dió gnomóniás- és baktériumos levél és termés fertőzés erősödésének is. A fertőzési folyamatot megállíthatjuk rezes permetezéssel.

Az almafák fejlettségétől függetlenül a baktériumos tűzelhalás hervadásos tüneteivel nap mint nap találkozni lehet. Az beteg hajtásokat vágjuk le és permetezzünk rezes készítményekkel. A nyugati országrész almásaiban erősödött az alma gubacsszúnyog levélfertőzés. A károsítás következtében a hajtások növekedése leáll. a fertőzést felszívódó készítményekkel tudjuk megállítani.

Az őszibarack termését változatlan eréllyel károsítja a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. Most főként a zsendülő termést rágja, sokszor csak felületi károsítást okozva, hasonlóan a sodrómolyok kártételéhez. Ha ilyen tüneteket látunk, iktassunk be egy kezelést rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű szerrel, ellenkező esetben a gyümölcsök moníliás fertőzésének erősödésével is számolnunk kell.

Szabadföldi paradicsomban az érés ellenére permetezni kell a fitoftórás- és alternáriás levélfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, ugyanez vonatkozik a burgonyára is.

A szőlők szürete ellenére a később érő fajtákon a szürkerothadás fertőzést és a peronoszpóra terjedését akadályozzuk meg, mert, kisebb esők is lehetővé teszik a fertőzés terjedését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Törpül, sárgul az árpa?

2025. április 26. 13:10

Az árpa sárga törpülés vírus ellen, jobban mondva annak terjesztői ellen az őszi vetés után tudunk hatékonyan védekezni.

Házikerti teendők: fagykár, monília és szilvadarázs

2025. április 16. 13:10

A házikerti teendőket körvonalazza a monília, a poloskaszagú szilvadarázs megjelenése, valamint a fagykár is.

Levélfoltosság, őszi árpa: ideje elővenni a permetezőt + videó

2025. április 11. 14:30

A hálózatos levélfoltosság jelenlegi, korai stádiumában még lehetőséget ad a hatékony védekezésre az őszi árpában.

Növényvédelmi előrejelzés: fagykár és lappangó kártevők

2025. március 22. 08:10

Az esős napokkal egyidejűleg a hőmérsékleti értékek is csökkentek, az elmúlt napokban pedig visszatértek a fagyos éjszakák. A drasztikus lehűlés sajnos az idei évben is aggodalmat okozott a gyümölcstermesztők számára.

Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

2023. január 21. 04:36

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Az almamoly elleni védekezés biológiai módszerrel

2020. március 26. 08:25

Napjainkba a megváltozott klimatikus viszonyok és az EU növényvédő szer szabályozása eredményeként az almát károsító molyfajok közül az almamoly (Cydia Pomonella) egyértelműen az első helyre került.

Mitől lettek besüllyedt, barna foltok az almák héján?

2023. szeptember 25. 04:37

Almáinkon a képen látható foltosodás jelent meg, főleg a sárga héjú fajtán. A folt besüllyed a húsba, belül barna, mintha pudvás lenne. Mi ez a betegség, tudok-e még ellene tenni bármit? Megelőzhető?

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.