32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Szőlő-Bor

Márciusban a Csillagok

Agrofórum Online

Országosan szervezett kóstolók, a borhoz párosított éttermi fogások, rendezvények: ez év márciusában az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa első alkalommal rendezte meg március 10. és 17. között az Egri Csillag Hetet. A rendezvény célja - mi más is lehetne - az, hogy széles körben ismertté váljon ez a meghatározó bor, hiszen a vidéket még mindig igen sokan kizárólagosan a Bikavér hazájaként ismerik. Gál Tibor borásszal, a rendezvény egyik ötletgazdájával beszélgettünk.

Miért március lett az Egri Csillag hónapja?

Maga az ötlet tizenegy évvel ezelőtt született, akkor azt láttuk, hogy ahhoz, hogy ez a bor sikeres legyen, nem elég a jó minőség, sőt a rendkívül jó minőség sem. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a világon azok a borvidékek a nevesek, amelyek jól definiálják saját magukat. Mintaként tekintettünk-tekintünk a francia újbor (Beaujolais) ünnepre, eldöntöttük, hogy igyekszünk úgy felépíteni ezt a bort, ahogyan ott teszik. Ennek egyik eleme volt az, hogy közösen hozzuk azt forgalomba. Ha tíz évre visszatekintünk, azt látjuk, hogy akkoriban hazánkban nem volt jellemző, hogy fehérborokat, elsősorban könnyed fehérborokat ősszel vagy télen fogyasszanak. Ezért, úgy határoztunk, hogy mivel március 15. a tavasz eljövetelének is a szimbóluma, ekkor hozzuk forgalomba a Csillagokat. Tíz éven keresztül így tettünk, ezen a módon is megünnepelve ezt a napot.

A tavalyi évben viszont azt érzékeltük, hogy a mögöttünk lévő évtized alatt jelentősen módosultak a fogyasztási trendek. Ez azt jelenti, hogy immár ősszel, télen is kellendőek lettek az ilyen típusú borok. Ennek következtében az összes konkurens termék október, november, december hónapban piacra került. Azt a döntést hoztuk, hogy a Csillag is legyen ekkor már elérhető, de továbbra is éreztük a bornak ezt az úgynevezett  tavasziasságát… Ezért, ragaszkodva a március hónaphoz, azt sugallva, hogy ez a bor ennek az évszaknak a bora, életre hívtuk az Egri Csillag Hetet, ez évben első alkalommal.

Kik kapcsolódtak be a program eseményeibe?

Tényleg megdöbbentünk, mikor szembesültünk azzal, hogy bár még csak első alkalommal rendeztük meg ezt a programot, közel ötven vendéglátóhely, étterem, borkereskedés vett ebben részt.  Nem akarok senkit megbántani, hiszen az összes résztvevő felsorolása nem lehetséges, de a teljesség igénye nélkül egy párat szeretnék említeni közülük: Egerben a Senátor-Házzal, a Macokkal működtünk együtt, de több vidéki és fővárosi helyszínünk volt, pl. a Sulyom tájétterem Sarudon, Balatonszemesen a Kistücsök, Budapesten a Trattoria Pomo D’oro, vagy a St. Andrea Wine & Skybar.

Forrás: https://galtibor.hu

Mit foglalt magába ez az együttműködés? 

Egy olyan kapcsolat jött létre, amely minden résztvevő számára szabadságot adott. Mi azt mondtuk, szeretnénk, ha az Egri Csillag figyelmet kapna, de rájuk bíztuk ennek a megvalósítását. Így volt, aki egy fogást komponált a borhoz, míg másutt több Csillag és több fogás is elérhető volt. Borkereskedések akciókat hirdettek meg, pl. öt palack után a hatodik ajándék volt, vagy a kóstolás vált ingyenessé erre a hétre. Mindenki azt a módszert választotta, amely számára a legjobb, amivel a legjobban el tudja mesélni azt, hogy mit is gondol erről a borról.  

Milyen tapasztalatokkal lettek gazdagabbak a rendezvényt követően?  

Mi azt láttuk, hogy a kommunikációnkat egyértelműen jobban szervezetté tette, vagyis rábírt bennünket arra, hogy valóban koncentráljunk az Egri Csillagra. Túlzás lenne azt mondani, hogy sikerült erre az egy hétre turizmust építeni, de kimondott célunk az, hogy eljussunk majd oda, hogy olyan programok, rendezvények legyenek ezen a héten, szerte az országban, amire megmozdulnak, a helyszínekre utaznak az emberek.

Egri Csillag 2021 (Forrás: https://galtibor.hu)

Magáról a borról, vagyis az ez évi Egri Csillagról még nem esett szó….

A 2021-es évjárat nagyon jó volt, azt lehet mondani, hogy talán az elmúlt tíz év legjobbika. Ennek megfelelően a boraink is ilyenek lettek. Azt gondolom, hogy ennek az évjáratnak az Egri Csillaga sokszínűbb, rétegzettebb, tartalmasabb, fantáziadúsabb lett, mint a korábbi években volt. Sokat tanultunk az elmúlt 10 év tapasztalataiból. Eljutottunk oda, hogy elmondhassuk, a Csillag az egy nagyon tudatos, koncepciózus, borvidéket meghatározó, azt egy borként reprezentáló bortípus, amelyben a borvidék összes szépsége manifesztálódik.

Kiemelt kép forrása: https://galtibor.hu

Csillag születik

Az Egri Bikavér „megszületését” 1552-höz kapcsoljuk, de az első hivatalos, palackozott, címkézett bor 1910-ben szerepelt egy franciaországi borversenyen, tehát, ha ezt tekintjük a valós dátumnak, akkor is egy több, mint 100 éves múlttal rendelkező borról beszélünk.

2010-ben a százéves születésnap megünneplésekor, az egri borászok összeültek, bennünket pedig az a megtiszteltetés ért, hogy erre a találkozóra nálunk, a Gál Tibor Pincészetben került sor. Mintegy hatvan egri borász gyűlt össze, itt vetettem fel azt, hogy a borvidék csak a vörösborairól ismert úgy, hogy szőlő közel fele fehér fajta. Mindez messzemenőkig lehetővé teszi, hogy elkészítsük az Egri Bikavér fehér párját.
És ezzel megszületett az Egri Csillag gondolata, ami azóta a borvidék másik zászlós bora lett. Mára ez a bor Magyarország leghíresebb fehérbor márkájává nőtte ki magát, 25 pincészet készíti, összesen több, mint egymillió palackot forgalmaznak belőle. 

Három kategóriában elérhető: A klasszikus (ez a legjellemzőbb), ami könnyű, reduktív, friss. Az acéltartályos Csillagok általában csavarzárral kerülnek forgalomba. A Superior kategória, amely kicsit tartalmasabb, köszönhetően a hordós érlelésnek.  A Grand Superior kategória, amely egy-egy dűlőnek az önálló szelekciója.

Árképzés: A klasszikus kategória borai 1000-2500 Ft között már elérhetőek, a Superior 2500-4500 Ft, a Grand Superior 5000 Ft felett megvásárolható.  
Beaujolais

November harmadik csütörtöki napja a francia borok kedvelőinek fontos dátum. Ekkor jelenik meg a francia újbor, a Beaujolais (ejtsd: bozsolé), vagy hivatalos nevén a Beaujolais Nouveau (ejtsd: bozsolé nuvó). Évente körülbelül 50 millió liter Beaujolais-t adnak el.

A Beaujolais, az azonos nevű francia történelmi borvidékről származó borfajta. Jellemzői: tombolnak benne a primer, gyümölcsös aromák, friss, egyszerű, könnyen iható (értsd: jól csúszik). Forgalmazását törvény szabályozza. Beaujolais gamay szőlőből készül, mely ennek a régiónak a specialitása. Fajtától függően néhány hétig vagy hónapig áll el.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

Így védjük szőlőnket lisztharmat és peronoszpóra ellen - a Bayer növényvédelmi technológiája borszőlőben

2021. június 1. 04:56

A peronoszpóra és lisztharmat a két legfontosabb szőlő kórokozó, melyek minden ültetvényben előfordulnak, ellenük rendszeresen kell védekezni! A klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt évtizedben mindkét gombás betegség gyakran járványos méreteket öltött Magyarországon – akár egy tenyészidőszakon belül is többször –, ami megnehezítette a hatékony védekezést. Mindkét kórokozó már virágzás előtt megjelenthet, készen állva a virágok megfertőzésére, így támadásuk már a tenyészidőszak elején nagy termésveszteségekhez vezethet. A bogyók később is megfertőződhetnek, egészen a zsendülés kezdetéig.

Hagyományos és biológiai védekezéssel a szürkepenész ellen

2023. július 6. 12:39

A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

2019. december 28. 12:33

A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban.

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.