15℃ 7℃
október 31. Farkas, Rodrigó, Wolfgang
Szőlő-Bor

Téli fagyok, fagykárok

Agrofórum Online

A Magyarországon uralkodó kontinentális éghajlatnak köszönhetően gyakoriak a késő tavaszi, a kora őszi és a téli fagyok. Sőt az utóbbi évtizedekben érvényesülő klímaváltozás segíti az extrém hatásokat, felerősíti és gyakoriságukat növeli.

A 2011/2012-es tél fagyos időjárása besorakozott a szintén súlyos károkkal járó, emlékezetes fagyos évek sorába (lásd 1984/1985; 1986/1987; 2002/2003; 2004/2005). Ezen a télen a rendkívül hideg, sőt fagyos légáramlat sok hóval érkezett a Kárpát-medence déli részeibe nagy károkat okozva. A fagyok elmúltával minden szőlész rettegve ment ültetvényébe meggyőződni a károkról és azok mértékéről. A szőlő mélynyugalmában enyhe volt a tél. Majd február első napjaiban fagyott. A déli megyékben, Bácskában és Vajdaságban, Baranya megyében –25 °C alatti, sőt helyenként ebben a régióban –26 és –28 °C-os léghőmérsékletet is mértek. Belátható, hogy ahol ilyen fagyos levegő ült be a szőlőültetvényekbe, ott nagy gazdasági károk keletkeztek. Persze nemcsak a szőlőtőkék, hanem a gyümölcsfák is fagykárt szenvedtek.

A fagykárok előidézői

A terület fekvése

A mély fekvésű területekre a nehéz és hideg (fagyos) levegő beül, és szélcsendben sokáig „vendég” marad. A tengerszint feletti 150-200 m magasság a fagyhatár. Alatta fagyveszély van.

A termesztett fajta fagy- és téltűrése

A tőkék genotípusuk szerint differenciáltan tűrik a fagyokat.

A művelésmód

Magasművelésen a vesszők a fagyzóna felett túlélik a fagyokat. Az alacsony művelésű tőkék a sík vidéken, különösen a kisugárzó fagyban károsodnak. A rövid csapra metszett, azon nőtt vastag vesszők fagyérzékenyek.

A tőkék tápláltsága

A növények (tőkék) tápanyag-ellátottsága fontos a télre történő felkészülés miatt. Különösen a kálium (K) és a magnézium (Mg) segíti a fagyok túlélését. A nitrogén (N) érzékennyé teszi a tőkéket a fagyokkal szemben. A kedvező vízellátottság fontos tényezője a vesszőérésnek.

A terméstömeg

A terméssel túlterhelt tőkék könnyen elfagynak, mert vesszőik beltartalma szegény, az asszimiláták ugyanis a termésbe és nem a vesszőkbe raktározódnak be. A termést időben kell leszedni a tőkékről, hogy a vesszők is beérjenek. Esős, hűvös érés idején korábban kell, napos, meleg őszön későbben lehet szüretelni. Általában a késői szüret negatív hatású a vesszőbeérésre.

A szőlőtőkék élettani stádiuma

A tőkék mélynyugalomban nagyobb lehűléseket tudnak elviselni, mint kényszernyugalomban, egészségi állapotuk, koruk is kihat a fagytűrésre. A beteg és fiatal tőkék könnyebben megfagynak, mint az egészséges és öreg tőkék.

Az időjárás

A tőkék nyugalmi időszaka előtti időjárási viszonyok (pl. aszály, csapadékos ősz) a vesszők beérését hátráltatják. Télen a zúzmara fokozza a fagykárt.

Fagykárok

A fagykárok megállapításához a növényi részeket (amelyek általában fagyott állapotúak) be kell gyűjteni az ültetvényről, majd meleg helyen, nylon zsákban legalább 24-48 óráig kell tartani. Ez idő alatt ugyanis a fagyott részek kiengednek (kimelegednek) és elbarnulnak. A vizsgálatokat csak ezután érdemes elvégezni a fagyás mértékének szakszerű megállapítása érdekében. A vizsgálatokhoz éles kést és metszőollót használjunk. A sima metszfelületen könnyebb a kár meghatározása. A tőke részeinek elfagyását most a fagyérzékenység sorrendjében tárgyaljuk. Az ép rész mindig borsózöld, az elfagyott rész pedig barna, fekete, vagy már elszáradt.

Diafragma (bélrekesz)

Ha a vesszőt hosszanti irányban átmetsszük, akkor a nódusznál láthatjuk a diafragmát, amely bélsugarak kiszélesedéséből alakul ki és elválasztja az internódiumok közötti bélrészt. A bélrekeszben a sejtfalak fásodtak, és bennük a rügy felöli oldalon keményítő halmozódik fel a sejtekben, és ez táplálja a rügyet. Elfagyása az oltványtermesztésnél negatív hatású (1-2. kép).


1. kép Ép diafragma

 


2. kép Elfagyott diafragma

Téli rügy

A vesszőkön a levelek hónaljában képződött téli rügyek a szőlő termő részei. Összetett rügyek, amelyekben a főrügy mellett egy fejlett és egy fejletlenebb mellékrügy fejlődik. A főrügyben alakultak ki a virágkezdemények. Ha a főrügy elfagy, akkor a termés is elvész. Először a főrügy, majd a mellékrügyek fagynak el már –15 °C-nál (3-4. a.,b. kép).


3. kép Ép rügy

 


4./a. kép Elfagyott főrügy

 


4./b. kép Elfagyott rügyek

Rügyalap

A pikkelyekkel fedett rügyek a rügyalapon ülnek. A rügyalap a rügyelfagyástól függetlenül sérülhet. Sérülése zavarja a rügyek tápanyaggal ellátását (5-6. kép).


5. kép Ép rügyalap

 


6. kép Fagysérült rügyalap

Vessző

A szőlővessző elfagyásakor a holt kéreg alatti kambium színeződik el. Súlyosabb esetben a fa rész is károsodhat. A rügyeket tápláló vessző elfagyása gátolja a rügyek kifakadását, majd azokból fejlődő hajtások további növekedését (7-8. kép).


7. kép Ép szőlővessző

 


8. kép Elfagyott vessző

Törzs

A zord napokon, –25 °C alatti lehűléseknél már a tőke több éves részei is fagykárokat szenvedhetnek. Előfordulhat, hogy magasművelésen a vesszőkön a rügyek épek maradnak és a törzs alul fagy el. Ez különösen akkor gyakori, ha hótakaró van. A hó felszínén derült égbolt esetén rendkívül nagy a kisugárzás, és azon a szinten ilyenkor még fagyosabb a levegő, a törzsek elfagynak a hótakaró felszínének magasságában. Súlyos elfagyásnál a törzseket le kell váltani (9-10. kép).


9. kép Ép törzs keresztmetszete

 


10. kép Elfagyott törzs keresztmetszete
 

A 2011/2012-es téli fagy jellemzői

A 2011. év őszén vízhiányban szenvedtek a szőlőtőkék, amikor egy kora őszi fagy levitte a leveleket. Ezt egy igazán enyhe tél követte, amely a szőlőt mélynyugalmi szakaszában uralta. 2012. február első napjaiban hirtelen érkezett a fagyos légtömeg, s hosszabb időn át maradt. Kecskeméten, a BCE Szőlészeti és Borászati Intézet Kutatóállomásán a LUFFT automata meteorológiai adatszolgáltatás alapján értékeltük a léghőmérséklet alakulását november 1. és február 29. között. A mért napi léghőmérsékleti minimum, maximum és átlag értékek a 1. ábrán láthatóak. Ebben a körzetben a legfagyosabb napon –21 °C-ot mértünk.


1. ábra A léghőmérséklet napi maximum, átlag és minimum értékeinek trendje a 2011/2012. év telén (BCE SZBI Kecskeméti Kutatóállomás)

A fagyok elmúltával a fajtakísérleteinkből vesszőmintákat gyűjtöttünk és azokat megvizsgáltuk. 23 borszőlőfajtából fajtánként 10-10 vesszőt, azokon összesen 100-100 rügyet tanulmányoztunk. Azokat a fajtákat vizsgáltuk meg, amelyeket hazánkban nagy felületen termesztenek. Általános megállapításaink szerint a –21 °C-os hidegnél a szőlőfajták fagytűrésük szerint jól elkülöníthetőek.
A csemegeszőlő-fajták nagy fagykárt szenvedtek. Rügyeik túlélését fakadáskor fogjuk tanulmányozni.

A borszőlőfajták sokkal jobban bírták a fagyokat. Mellékrügyeik a Müller-Thurgau kivételével 90-100 %-ban épek maradtak. A főrügyek változó mértékben, 44-98 %-ban maradtak életben a fajtáktól függően (2. ábra).


2. ábra A borszőlőfajták főrügyeinek túlélése –21°C-nál a 2011/2012. évi fagyok után (BCE SZBI Kecskeméti Kutatóállomás)

A vizsgált fajták csoportosítása fagytűrésük alapján a következő:

Kiválóan fagytűrő fajták:

Bianca, Csillám, Generosa, Kékfrankos, Ottonel muskotály (Muscat ottonel), Refrén és Duna gyöngye.

Jó fagytűrést mutató fajták:

Cabernet franc, Cserszegi fűszeres, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling, Pinot noir, Piros tramini, Rajnai rizling.

Közepes fagytűrést mutató fajták:

Chardonnay, Ezerjó, Furmint, Kadarka, Medina, Pinot blanc, Hárslevelű.

Gyenge fagytűrést mutató fajták:

Müller-Thurgau (Rizlingszilváni).

Országos szinten, de régiónként is rendkívül változatos a szőlőültetvények fajták szerinti elfagyásának mértéke. Éppen ezért általánosítani nem szabad, s helyenként kell megvizsgálni az elfagyások mértékét. A fagyvizsgálatot körültekintően érdemes elvégezni azért, hogy a tőkék metszését, a törzsek esetleges visszametszését szakmai megalapozottsággal végezzük. Ahol a karokat, törzseket szükséges visszametszeni, ott már most tervezni kell a sajátos zöldmunkákkal, az új törzsek kinevelését szolgáló hajtások nevelésével, kezelésével.

Minden bizonnyal a 2012. évi fagykárt fokozta a fajták aszállyal szembeni érzékenysége. A rügyalap épsége 86 %-ban, a vessző élőkérge 78 %-ban, a diafragma pedig csak 58 %-ban maradt ép a 23 borszőlőfajta átlagában. Az ép, jól fejlett diafragma a Cabernet franc, a Csillám, a Generosa és a Piros tramini jellemzője. Ez az oltványkészítésnél jelent nagy előnyt.

A fagykárok mértéke borvidékenként, a domborzati viszonyok, a fajtaszerkezet és a termésátlagok függvényében is nagyon eltérő a 2011/2012-es tél végén. Sajnos több helyütt olyan nagyok a fagykárok, hogy törzseket is kell váltani. Itt 2-3 év terméskiesés várható.

A téli fagyok mindig felkínálják a lehetőséget a szőlőfajták fagytűréssel szembeni szelekciójához. A rügyek túlélése mutatja meg, mely fajták a fagytűrők és melyek a fagyérzékenyek. Ezt a –21 °C-os, –23 °C-os fagyoknál biztosan megállapíthatjuk, noha többféle külső körülmény befolyásolhatja ezeket az eredményeket. De a –25 °C-nál, vagy az alatti hőmérsékleteknél már minden elfagy, függetlenül a fajtától és a tőke részeitől.

A termésbiztonság egyik legfontosabb eleme a szőlőfajták tél- és fagytűrése. Különösen sík vidékű vagy mélyebb fekvésű területek ültetvényeiben olyan fajtaszerkezetet kell kialakítani, amelyben a fagytűrő fajták legyenek többségben. A fagykárok megelőzéséhez a magasabb fekvésű helyeket, a fagytűrő fajtákat kell jól kiválasztani. Sokat segít a szakszerű tápanyagellátás, a fajtának és a termőhelynek megfelelő termésátlag kialakítása, és sík vidékű területeken a tőkék takarása.

Dr. Hajdu Edit
BCE Szőlészeti és Borászati Intézet, Kecskeméti Kutatóállomás

Fotók: Dr. Hajdu Edit

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24. 07:10

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?

A Kárpát-medence borászati kultúráját meg kell őriznünk!

2023. március 4. 05:36

A kormány a tavalyi évben hívta életre a Schams Ferenc Tervet, hogy támogassa a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését.