A juh- vagy a kecsketrágya is „forró” trágyának számít. Kissé száraz és tápanyagban nagyon gazdag. A szénával és gabonával táplált juhok és kecskék trágyája sokkal erősebb, mint a legelő állatoké. Az a legjobb, ha közvetlenül felhasználás előtt komposztáljuk, vagy ősszel trágyázzuk vele a területet.
Juh
A juh trágyája az istállózott tartás időszakában keletkező almos trágya. Kis nedvességtartalmú, erősen tömörödött, jó beltartalmi értékekkel bíró trágyaféleség. A többnyire növekvő almos istállókból évente 1, ritkábban 2 alkalommal kitermelve kiválóan alkalmas kertészeti vagy szántóföldi hasznosításra. Az istállózott tartás esetében egyedenként napi 0,5-1 kg alomanyag (szalma) felhasználása jellemző, és jelentős mennyiségű almostrágya keletkezik. A jó minőségű alomszalmából a juh bizonyos mennyiséget kiválogat, elfogyaszt.
Szerves trágya termelés terén a gazdasági juhtartás esetében az alábbi adatok figyelhetők meg: 0,4-0,5 t/év/állat. A naponta ürített bélsár: 1,5-2,5 kg; a vizelet: 0,6-1 kg között változik. A juhok napi alomszükséglete: 0,5-1 kg között van. A trágyalé tekintetében a lovak után a juhoké mondható nitrogénben a második leggazdagabbnak.
Kecske
Szerves trágya összetételben a kecsketrágya az alábbiak szerint alakul százalékban kifejezve:
- víz: 70%,
- N: 1,2%,
- P2O5: 2,5%,
- K2O: 2,8%.
A kecsketrágyát továbbra sem széles körben használják. Ezt azzal magyarázzák, hogy általában nem adják el. A kecsketulajdonosok inkább a saját földjeiken használják fel a trágyát, ahelyett, hogy eladnák. Ennek a hiánynak az oka a kiváló minőség. A kecsketrágya egyenlő minőségű a lótrágyával, amelyet a legjobb természetes trágyának tartanak.
A „tiszta diónak” tagadhatatlan előnyei vannak a trágya minden más típusával szemben, a nyúl kivételével:
- nincs kellemetlen szag;
- egyedi baktérium-összetétel, amely lehetővé teszi a friss kecsketrágya használatát;
- az emberre veszélyes peték, férgek szinte teljes hiánya;
- alkalmas sok kerti növény számára;
- javítja a talaj szerkezetét.
A kecsketrágyát kétféle formában használják: friss és érlelt. Az elsőt ősszel és üvegházban lehet alkalmazni. A második ültetéskor közvetlenül a növények alá kerül. Tavasszal a talajra is alkalmazható a kültéri ágyások előkészítésekor.
Forrás:
https://www.edenkert.hu/kertepites-kerttervezes/komposzt-es-talaj/kert-tragyazasa-apolasa/4090/