Zöldség

A paradicsom piacán újabb áremelkedés várható?

Agrofórum Online

Magas hőmérséklet, magas termesztési és munkaerőköltségek, változó árak jellemzik a piacot, ám országonként más-más árnyalatú a „kép”. A teljes összeállításért olvassa el cikkünket.

Magas hőmérséklet, magas termesztési és munkaerőköltségek, valamint változó árak jellemzik jelenleg a paradicsom világpiaci helyzetét. Hollandiában a termelők egy év takarékos energiafelhasználás után újra beindítják a világítás alatti termesztést, ami a paradicsom árának ugrásszerű növekedésével, a paradicsom barna termés-ráncosodás vírusával (ToBRFV) kapcsolatos aggodalmakkal és a növekvő munkaerőköltségekkel párosul.

Németországban eközben zavartalan értékesítés és ingadozó árak jellemzik a piacot, amit a nagyméretű paradicsomok esetében a domináns belga kínálat, a koktélparadicsom fajták esetében pedig a török-spanyol források okoznak.

Franciaországban alacsony volumenek és szilárd árak jellemzik az átmenet hetét, amit a belga és holland termékek hiánya tovább tetéz. Olaszország a szicíliai paradicsom árának stabilizálásával küzd, és a biotermesztés lehetőségeit keresi, míg Spanyolország a késedelmes szezon indulásával és a különböző tényezők által befolyásolt ingadozó árakkal küzd.

Dél-Afrikában a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok befolyásolják a paradicsom árát, amely négy szezon óta a legmagasabb szintre emelkedett, míg Észak-Amerikában a paradicsom iránti erős kereslet mellett szűkebb kínálati körülményekkel kell szembenézni.

Hollandia: a termesztők újra felkapcsolják a villanyt

A fény mellett termesztett növények termesztése már javában zajlik, így az első hagyományos növényeket már ismét kiültették, hogy jövő tavasszal termőre forduljanak. A világítás alatt álló területek mérete jóval nagyobb, mint az előző télen.

Az energiaválság kitörése előtti megvilágított területnek körülbelül a fele került ismét világítás alá egy olyan évet követően, amelyben a világítást ritkán használták. Ezzel a világítás alatt álló terület nagysága megközelítőleg 400 hektárra emelkedett. Vannak olyan termelők is, akiknek őszi vetésű növényük van, amellyel decemberig vagy január elejéig termelnek.

Mind a fürtös paradicsom, mind a koktélparadicsom esetében az árak az átlagosnál magasabbak az évszakhoz képest.

A belga piacon, amely az egyik legfontosabb viszonyítási alap, az árak mindkét esetben október elejétől kezdve emelkedni kezdtek. Az elmúlt hetekben az átlagár alig mozdult el, amely jóval az elmúlt két év átlaga fölött helyezkedik el.

A ToBRFV vírus (Tomato brown rugose fruit virus) továbbra is a figyelem középpontjában áll a termesztés során. Hollandiában hivatalosan jelenleg 57 fertőzött helyszínt tartanak nyilván. A másik kiemelten fontos kérdés továbbra is a munkaerő. Január 1-jétől ismét emelkedik a minimálbér Hollandiában. A termesztőkön múlik, hogy továbbhárítják-e az így emelkedő költségeket.

Belgium: a nehéz tavalyi év után ismét több a fénnyel támogatott termesztés

„A tavalyi évhez képest Belgiumban ismét bőven akad világítással végzett termesztés.
Ugyanakkor egyértelműen azt tapasztaljuk Belgiumban, hogy a különleges fajták veszítettek a forgalmukból, mert az emberek inkább a fürtös vagy a koktélparadicsomot választják – mondta egy belga kereskedő. – A Belgiumból érkező növekvő kínálat ellenére a paradicsom nagy része továbbra is Dél-Európából és Marokkóból érkezik. Az árak is az évszakhoz képest változatlanul magasabbak. Valójában néhány hónapja az egekbe szöktek, és úgy tűnik, hogy egyelőre nem fognak csökkenni. Ennek ellenére az értékesítés zökkenőmentesen zajlik.”

Németország: zökkenőmentes az értékesítés, de az árak emelkednek

A húsparadicsom-piacot a belga kínálat uralja, amelyet a spanyol és török eredetű termékek követnek. A koktélparadicsom főként Olaszországból és Hollandiából származik, a kínálatot spanyol szállítmányok egészítik ki.

Különösen a törökországi és hollandiai koktélparadicsom jelenléte csökkent, míg a belga és spanyol szállítmányok jelentősége kissé nőtt. A kerek paradicsom ágazatot a török és marokkói eredetűek uralták.

Ezek olcsóbbak is voltak, mint a holland és spanyol fajták. Általánosságban elmondható, hogy az értékesítés zökkenőmentesen zajlott. A minőség többnyire meggyőző volt. Az árak azonban egészen másképp alakultak, áremelkedés és visszaesés egyaránt megfigyelhető volt. A nagykereskedelmi árak, például a spanyol paradicsom esetében, már most is az átlag felett vannak, és a közelmúltbeli útdíjemelés miatt nem kizárt a további áremelkedés.

A szezon nagyjából 2-3 héttel ezelőtt ért véget az üvegházakban, Németországban és Ausztriában is jó eredménnyel, bár a szezon néhány héttel később kezdődött, mint az elmúlt években.

A kereslet a szezon végén még mindig megfelelő volt. Nem maradt sehol semmi, problémamentesen tudtuk értékesíteni a mennyiséget – hangsúlyozta egy osztrák termelő.

Franciaország: átmeneti hét, nagyon alacsony mennyiségekkel

Összességében ezen a héten a kereskedés meglehetősen nyugalmas volt, nagyon alacsony mennyiségekkel a francia piacon. A spanyol termelés meglehetősen alacsony volumenű, meglehetősen magas, 2 euró és 2,15 euró/szőlő (TOV) közötti árakkal. Ami a francia termelést illeti:

„Az előző betakarításnak vége, az új pedig most kezdődik, rendkívül kis volumennel és ebből adódóan jelenleg magas, akár 2,50 eurós fürtönkénti árakkal – állította az egyik kereskedő. Ez a hét tehát a „szűkösség” hete, hiszen ez az átmeneti időszak hete. Néhány termelő már leállt, mások pedig még nem indultak újra. A belga és a holland termékek szintén hiánycikkek, az áruk 2,40 euró körül van.

Olaszország: nehéz helyzetben van a szicíliai paradicsom piaca

„A szicíliai paradicsom piaca jelenleg kissé nehézkesen működik, de az árzuhanás ellenére sem lépi át a riadó küszöbét – nyilatkozta egy tapasztalt termesztő. – Úgy tűnik, elmúltak már azok az idők, amikor a terméket a bekerülési érték alatt kell értékesíteni. Legutóbb tavaly ilyenkor, a rendkívüli időjárási körülmények miatt 0,50 euróért adtunk el utoljára.

Az árrés most elég csekély, de legalább a termelési költségeinket fedezni tudjuk. A koktélparadicsom 1,20-1,30 €/kg, a „bébiszilva” és a „midi  bébiszilva” paradicsom 1,50 €/kg áron van. Jelenleg nem érint bennünket a spanyol és a marokkói verseny. A termesztés kifejezetten kedvezően alakul, és egyre kisebb a ToBRFV-vírus okozta nyomás.

A GfK Consumer Panel Services szerint az olasz háztartások közel 90%-a évente legalább egyszer vásárol paradicsomot. Ezt a gyümölcsöt évente több mint 17 alkalommal, azaz körülbelül 3 hetente vásárolják, és az átlagos súlya minden alkalommal körülbelül 0,8 kg. A biotermesztés komoly lehetőséget jelenthet ebben a kategóriában.

Marokkó: a paradicsom jelenleg válságban van

A 2022-2023-as szezonban a paradicsom jelentős hatással volt az európai piacra. Ez beigazolódott a Ramadán alatt, amikor az export leállt. Marokkó az elmúlt szezonban 727 000 tonna paradicsom exportálásával bővítette piaci tevékenységét. A marokkói paradicsom elsődleges importőre Franciaország, amennyiben 50%-ot kap, de a valóságban a mennyiség jelentős részét máshová szállítják.

Az Egyesült Királyság 18%-ot, Hollandia 9,5%-ot, Spanyolország pedig 6,6%-ot kap. A paradicsom a 10 leggyakrabban exportált marokkói termék között szerepel. A marokkói tőzsdei hivatal szerint a paradicsomexport Marokkó összes termékének 2,4%-át tette ki, ami 35%-os növekedést jelent 2022-23-ban.

Két fő tényező lassította Marokkó fejlődését. Az első a ToBRFV vírus hatása. Másodszor pedig az idei nyári időjárási viszonyok. A Souss régióban a Marokkóban valaha mért legmagasabb hőmérsékletet tapasztalták. Hosszabb ideig 48 °C és 50 °C közötti hőmérsékletet mértek. Emiatt azok a palánták, amelyeknek ezen a télen termést kellett volna hozniuk, elpusztultak.

Sok termelőnek újra kellett ültetnie, ami késedelmet és a kínálat csökkenését okozta októbertől decemberig. Marokkó eredményei november 20-ig 24,5%-kal csökkentek az előző szezonhoz képest. Marokkóban és Európában az árak megugrottak, mivel a termelés egynegyede kiesett a piacról.

Spanyolország: a kampány kezdetének késése és az árak emelkedése

Az Almería-i paradicsomtermelés más európai kertészetek befejezett termelését váltotta le, ami az árak emelkedésével járt. A 2023/24-es szezon némi késéssel indult a többi évhez képest – erősítette meg egy almeriai vállalkozó. – A vetés a hőség okozta problémák miatt későbbre tolódott, hogy ne legyenek olyan problémák, mint tavaly, illetve, mivel a magágyak kialakítása néhány napot késett, a tavalyival összehasonlítva 15-20 napot csúsztunk.

Eddig a kevesebb termelés mellett általában kedvező volt az ár. De ahogy egyre több kiló termést érünk el, az árak zuhanni kezdenek; az uborka esetében szinte szabadesés volt, kilogrammonként egy euróval csökkent az ár. Reméljük azonban, hogy az év nem lesz olyan rossz az árak szempontjából, mert a költségek nem csökkennek.”

Egyelőre november közepén a paradicsom az előző három időszak átlaga feletti árakat produkált. Ahogy maga a „Junta de Andalúzia” Árak és Piacok Ellenőrző Központja is rámutat, „a korlátozott andalúziai kínálat ebben az időszakban, amelyhez a közép-európai termelési kampányok vége és a marokkói paradicsomtermelés problémái is hozzáadódnak, amelyek az időjárási viszonyok és a ToBRFV vírus miatt csökkentek, kedvez az andalúziai kertészek által regisztrált áraknak”.

Dél-Afrika: a szélsőséges hőmérséklet korán véget vethet a paradicsomszezonnak

Dél-Afrikában rendkívül magas hőmérsékletet tapasztaltak – nemrégiben az Észak-Fokföldön található Augrabies volt a Föld legforróbb helye azon a napon. Az érett paradicsom ára 4%-kal emelkedett, míg az elmúlt héten 11%-kal, kilogrammonként 7,13 rúpiára (0,34 euró) csökkent.

A kiskereskedelmi forgalmon kívül a legtöbb paradicsom a johannesburgi városi nagybani piacra kerül, amely az országos paradicsompiac 45%-ával bír, ezt követi Gauteng másik nagy piaca, Tshwane. Csak ezután következik Fokváros, ahol az átlagár több mint 2 R2-vel magasabb volt, mint Gautengben: R10 rúpia (0,49 euró) kilogrammonként.

Jelenleg az árak az elmúlt négy idény óta a legmagasabbak, még úgy is, hogy a volumenek is nőttek. Az árak áprilisban és októberben is megugrottak, jelentősen meghaladva a tavalyi árakat.

Az áramkimaradások hatása az öntözési tervekre, és ezáltal a vetésterületre és a terméshozamra minden dél-afrikai zöldségtermesztéssel kapcsolatos vita tárgya. Dél-Afrika paradicsomtermelésének hatvan százaléka Limpopo tartományban, 17 százaléka Mpumalanga tartományban, 8 százaléka a Keleti-fokvidéken és 3 százaléka a Gautenghez legközelebb eső Északnyugati tartományban történik.

Egy johannesburgi kereskedő két héttel ezelőtti adatai szerint a Saladette paradicsom kilogrammonkénti ára 12-15 Rúpia (0,7 euró) volt.

Limpopóban egyetlen paradicsomtermesztő biztosítja az évnek ebben az időszakában a paradicsom 70-85%-át. Az elmúlt hat hétben ez a domináns termesztő nagy mennyiséget küldött a nemzeti piacokra, ami a többi paradicsomtermelőt hihetetlen nyomás alá helyezte” – állítja egy szakmai forrás.

A jelenlegi hőségben a napégés és a terméshullás miatt a mennyiségek valószínűleg csökkenni fognak, és a fokföldi paradicsomtermesztők megkezdik a veteményes visszavágását.

Észak-Amerika: szűkül a paradicsomkínálat

Érdekes időszak köszöntött be a paradicsom piacán a múlt heti gyengülést követően. Ezen a héten fordulnak a dolgok, bár a paradicsom kínálata jelenleg szűkös. Floridában a termesztési körülmények között az elmúlt egy-két hétben a hűvös napok, a fel-le cikázó időjárási hőmérsékletek és a rövidebb napok kombinációja vezetett a kínálat csökkenéséhez, így nem sok nagy méretű paradicsomot lehet kapni.

A „Róma” paradicsom, a kerek- és a koktélparadicsom különösen hiánycikk, és az árazásuk is igen magas.

Eközben Mexikóból is csökken a kínálat az időjárás miatt – leginkább a napfény hiánya miatt, ami szintén hatással van az ország üvegházakban termesztett paradicsom ára.

Ami a kanadai üvegházi termesztést illeti, a hidegebb hőmérséklet és a kevés napsütés miatt ez is befejeződött. A paradicsom iránti kereslet azonban jelentős, mivel a kínálat szűkös. A koktélparadicsom árazása különösen erős az 50 és 60 dolláros árkategóriában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöldségféléken előforduló molibdénhiány kezelése és megelőzése

2024. október 7. 11:10

A molibdént egészen kevés, nyomokban előforduló mennyisége miatt a mikroelemekhez (mások az ultra-mikroelemekhez) sorolják.

Kevésbé ismert, és még ritkábban fogyasztott zöldborsófajta: a cukorborsó termesztése

2024. október 4. 13:10

A cukorborsó termesztését azoknak a kerttulajdonosoknak a figyelmébe ajánljuk, akik szeretnek kísérletezni, és újdonságokat kipróbálni.

Kisgazdaságban is szükséges a vetésforgó! – Veteményeskert tervezése 2025-re

2024. október 2. 08:10

A talajban áttelelő kártevők és kórokozók szükségessé teszik az átgondolt növényváltást, a szakismeretek alapján történő növénytervezést.

A chili sikeres termesztésének kulcsa

2024. szeptember 27. 07:10

Az őszi gondozás és a télre való felkészítés során a chilinövények esetében néhány igen fontos lépést szükséges követnünk.

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

2024. június 10. 04:38

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között? Kérem szépen segítségüket a kérdés megválaszolásával!

Mire ügyeljünk a paradicsompalánták kiültetése során?

2023. május 8. 04:36

Kezdő kertész vagyok, idén próbálkozom először paradicsom termesztésével. Szeretném, ha sikeres lenne a palánták kihelyezése. Mire ügyeljek a paradicsompalánták kiültetése során?

Miért nem válik pirossá a paradicsomom? 7 lehetséges ok

2023. augusztus 31. 15:40

Sok kertész bajlódik azzal, hogy az elvetett paradicsomja, vagy a nagy gondossággal felnevelt palántáin termő paradicsomok egyszerűen nem lesznek kellően pirosak – olyanok, mint a boltban kapható társaik.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.